Ana SayfaArkeoloji2 bin yıllık Perge Antik Tiyatrosu restore edilecek

2 bin yıllık Perge Antik Tiyatrosu restore edilecek

Antalya’nın Aksu ilçesinde bunan Perge Antik Tiyatrosu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca ayrılan 3 milyon TL ödenekle restore edilecek.

Antalya’nın Aksu ilçesinde, Pamfilya dönemi başta olmak üzere birçok uygarlığa başkentlik yapan Perge Antik Kenti’nde yer alan ve Efes ile Aspendos tiyatroları kadar görkemli sayılabilecek 13 bin kişilik amfitiyatro, ilk kez restorasyona girecek. Restorasyon projesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce 3 milyon TL ödenek ayrıldı. Restore işlemleri, Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.

“Bugüne kadar restore edilmedi”

Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, 1980’li yıllarda, Prof. Dr. Jale İnan başkanlığında başlatılan kazıların 1990’lı yıllara kadar sürdüğünü söyledi. Karabayram, o günden bugüne tiyatrodan çok sayıda heykel ve tarihi eser çıkarıldığını aktardı. Karabayram bunların Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini belirtti. Karabayram, tiyatronun bugüne kadar restore edilmediğini anlattı.

Karabayram, Antalya’da 2018’in ‘Perge Yılı’ ilan edildiğini hatırlattı. Karabayram, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un birkaç defa Perge Antik Kenti’ni ziyaret etmesi sonrasında tiyatronun restorasyonunun gündeme geldiğini dile getirdi. Karabayram, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’un girişimiyle de proje için ödenek sorununun çözüldüğünü anlattı.

“Öz malzemeleri kullanılacak”

Yaklaşık 3 milyon TL’lik ödenekle antik tiyatronun restorasyon projesini hazırlama çalışmalarına başlanıldığını belirten Cemil Karabayram, “Bu, çok ciddi bir gelişme. Çünkü Perge Tiyatrosu hiç ele alınmamıştı. Bütün yapının kendi öz malzemeleri yerinde. Kendi öz malzemeleriyle tekrar restore edilecek. Perge Tiyatrosu belli bir dönem güvenlik gerekçeleriyle turizme de kapalıydı. Yapılan ön değerlendirme çalışmaları sonucunda bazı alanlar güvenlik şeridiyle koruma altına alınarak ziyarete açıldı. Şu anda yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz antik tiyatroyu gezebiliyor” diye konuştu.

“Restorasyon yıl sonunda başlayacak”

Karabayram, restorasyon projesi bittikten sonra 2018’in sonlarına doğru veya 2019 yılında da uygulama işlemlerinin başlatılmasını hedeflediklerini vurguladı. Karabayram, “Kendi öz malzemeleriyle ilk defa yapılacak bu restorasyonla Perge Antik Tiyatrosu tarihi dönemlerdeki ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşacak. Ayrıca proje ve uygulama için bir bilim kurulu oluşturuluyor” dedi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla