Ana SayfaArkeoloji2500 yıllık Hierapolis Antik Kenti'nde kaplıca keyfi

2500 yıllık Hierapolis Antik Kenti’nde kaplıca keyfi

Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’nde, yaz kış 36 derece su sıcaklığına sahip 2 bin 500 yıllık antik termal havuz, sezonun en yoğun günlerini yaşıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’de, yerli ve yabancı turistler, sıcak havaya rağmen 2 bin 500 yıllık antik termal havuzda şifa arıyor. Hierapolis Antik Kenti’nde bulunan, yaz kış yurt içi ve dışından ziyaretçilerine sağlık hizmeti sunan antik termal havuz, sezonun en yoğun günlerini yaşıyor.

En çok Ruslar geliyor

Pamukkale, antik çağdan bu yana termal tedavi merkezi olarak biliniyor.
Hierapolis’deki antik havuz, Pamukkale’de, milattan sonra 692’de meydana gelen depremde, sütunların yıkılması ve termal suyun birikmesiyle doğal yollarla oluştu. Havuz, dört mevsim değişmeyen 36 derecelik suyuyla yazın farklı bir deneyim sunuyor. Antik havuza yaz sezonunda günlük ortalama 2 bin 500 kişi giriş yapıyor. Kışın ise bu rakam 400 civarına düşüyor. Daha çok Rus misafirlerin girdiği havuzu zaman zaman Uzakdoğulu turistler de tercih ediyor.

60 derece sıcaklığa sahip

Kentin kaplıcalarıyla ünlü bir diğer bölgesi Karahayıt. Buradaki termal tesisler ise özellikle yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin şifa bulmak için tercihleri arasında yerini alıyor. Karahayıt’taki 60 derece sıcaklığa sahip ve demir bakımından zengin “kırmızı su” romatizma, dolaşım sistemi, astım ve bronşit ve cilt rahatsızlıkları için mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalarda bile tercih ediliyor. Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden gelen turistler, 39 dereceye varan hava sıcaklığına rağmen günlerini termal suda geçiriyor.

“Şifa arayan insanların ilgisini çekiyor”

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, Pamukkale’ye yaz kış dünyanın dört bir tarafından turist geldiğini söyledi. Şen, antik havuz suyunun, kalp damar hastalıkları, romatizma, deri, felç ve sinir hastalıklarına, içildiğinde de mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanıldığı için talep gördüğünü ifade etti. Pamukkale’nin her dönemde şifa arayan insanların ilgisini çekmeyi başardığını anlatan Şen, “Bölgedeki oteller, özellikle yaz tatili için yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Tesislerimizin birçoğu yoğun talepten dolayı rezervasyonlarını kapattı. Karahayıt bölgesindeki termal su nedeniyle insanlarımız sıcak havalara rağmen suya girmekten çekinmiyor” dedi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla