Ana SayfaArkeolojiAfrodisyas kenti ziyaretçi rekoru kıracak

Afrodisyas kenti ziyaretçi rekoru kıracak

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan ve tarihi 7 bin yıl öncesine dayanan Afrodisyas kentine gelen ziyaretçi sayısının arttırılması için çok yönlü çalışma başlatıldı.

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan, geçmişi 7 bin yıl öncesine uzansa da en ihtişamlı devrini Roma döneminde yaşamış olan Afrodisyas, antik çağda aşkın ve güzelliğin tanrıçası olarak tanımlanan Afrodit’e adanmış kentler arasında en ünlüsü olarak biliniyor. Afrodisyas, kent yakınlarında bulunan mermer ocakları ve heykeltraş okulu sayesinde Roma döneminin en bilinen heykeltraşlık merkezleri arasına giriyor. Afrodisyas, kazılardan çıkarılan eşsiz heykel ve kabartmaları, halen ayakta olan kent yapılarıyla her yıl çok sayıda tarih meraklısı ve sanatseveri ağırlıyor. Özellikle Tetrapylon kapısı, Sebasteion tapınağı, stadyum, antik tiyatro, hamam gibi yapılarıyla dikkat çekiyor. Kent, zengin heykel buluntularının sergilendiği müzesiyle de diğer antik kentlerden ayrılıyor.

Yaklaşık 50 bin turist ziyaret etti

Polonya’da geçen yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen ve Türkiye’nin bu listedeki 16. varlığı olan Afrodisyas Antik Kenti, bu yıl ziyaretçilerini erken ağırlamaya başladı. Aydın Valiliği 2018 yılını “Afrodisyas yılı” ilan etti. Kentin tanıtım çalışmalarına hız verilmesinin de etkisiyle ören yerini geçen yıl 50 bine yakın turist ziyaret etti.

Hedef turist sayısını 3 kat artırmak

Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, özellikle arkeolojik değerleri görmek isteyen turistler için UNESCO Dünya Miras Listesi’nin çok önemli olduğunu belirtti. Büyüknalçacı, bu listede yer bulan arkeolojik alanların ilk tercihler arasında yer aldığını ifade etti. Büyüknalçacı, Afrodisyas’ın listeye dahil olmasıyla birlikte hem ilçede hem de antik kentte hareketlilik yaşandığını aktardı. Büyüknalçacı, yerli ve yabancı turist sayısındaki artışın kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Büyüknalçacı, Roma döneminin en ihtişamlı eserlerinin burada yer almasının özellikle yabancı turistleri çok etkilediğini belirtti. Büyüknalçacı, “Geçen yıl yaklaşık 50 bin turist ören yerimizi ziyaret etti. Bu yıl hedefimiz bunun 3 katı ama üstüne de çıkabiliriz çünkü daha sezon başlamamış olmasına rağmen ziyaretçi sayısında geçen yılın rakamlarına yaklaşmış bulunmaktayız” dedi.
Büyüknalçacı, yabancı turistlerin ilçeye sağlayacağı ekonomik faydaya işaret etti. Büyüknalçacı, “İlçemiz sadece ören yeriyle değil aynı zamanda pidesiyle de ünlü. Yabancı turistlerimiz burayı ziyaret ettikten sonra ilçemizi de geziyor. Böylece esnafımız da kazanç elde ediyor” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla