Ana SayfaBilimMenderes Türel: "Yabancı tabelaları caydırıcı hale getirebiliriz"

Menderes Türel: “Yabancı tabelaları caydırıcı hale getirebiliriz”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, esnafın turistlerin ilgisini çekmek için yabancı tabela kullandığını belirterek, bunun yasaklanması yerine caydırıcı hale getirilebileceğini vurguladı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Türkçe’nin doğru kullanımı ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlediği İstişare ve Değerlendirme Toplantılarının 4’üncüsünü Antalya’da yaptı. Alanya ilçesine bağlı İncekum’daki bir otelde düzenlenen toplantıda, yabanca tabelalara dikkat çekildi. Toplantıya, AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse ve Kemal Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, ve çok sayıda davetli katıldı.

“Dilimize gereken önemi vermiyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem yaptı. Erdem, Türkçenin yabancı sözcüklerle katledildiğini söyledi. Erdem, “Günümüzde maalesef dilimize gereken önemi vermiyoruz, hak ettiği hassasiyeti göstermiyoruz. ‘Tanıtım’ yerine ‘lansman’ kullanmanın, toplantıyı yöneten kişiye ‘moderatör’ denilmesini anlamıyorum. Toplu konutlara ‘life’ demenin hastanelere ‘hospital’ demenin gerekçesini birisi söyleyebilir mi? Sadece özentiyle dilimizi kirletmeye kimin hakkı var” dedi.

“Dil, milleti ayakta tutar”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, dilin milleti ayakta tuttuğunu belirtti. Dilin, milli şuuru besleyen çok önemli bir husus olduğuna dikkat çeken Türel, “Milletin varlığı dilin varlığı ile mümkündür. Dilimizin yabancı kelimelerle istila altında olduğunu ifade ediyoruz. Bir ülkeyi bölmek istiyorsanız bunun en iyi yolu onu manevi değerlerinden, dilinden uzaklaştırmaktır. Bu çağın olmazsa olmazı internet ve buna bağlı olarak kullanımı hızla artan sosyal medyanın kendine has dili. Ne yazık ki gençlerimiz ve çocuklarımız bilişim dili olarak kabul edilen bir dili öğreniyor. ‘Q’ klavyeden vazgeçmiyor. Türkçemizin yaşadığı bu tahribat engellenemez boyuta ulaşıyor. Türklerin bilinen ilk alfabesi Göktürkler tarafından yazılmış ve Orhun Anıtları’nda yer alıyor. Biz de oraya gitmiştik. Bu anıtlar Türkçemizin derinliğini en güzel şekilde ortaya koyuyor. Kelime haznemiz çok. Bizim yabancı kelimelere hiç ihtiyacımız yok” diye konuştu.

“Yabancı isimlere farklı tarife uygulanmalı”

Türel, Antalya’nın turizm kenti olması dolayısıyla esnafın yabancıların ilgisini çekmek için yabancı tabela kullandığını da kaydetti. Türel, “Antalya’nın yaz nüfusu 5 milyon. Bunun önemli bir kısmı yabancı. Esnaf onların ilgisini çekecek şekilde yabancı tabela isimler kullanıyor. Turizm şehrinde buna ‘hayır’ diyemeyiz ama bunun bir yasal mevzuata dayandırılması suretiyle misli misli reklam tabela bedeli alabiliriz. Yasaklamak yerine caydırıcı hale getirebiliriz. Özellikle şirket tescillerinde isim büyük önem taşıyor. Yabancı isimlerin tescili halinde farklı bir tarife uygulanmalı. Dilimizin dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlamak hepimizin görevi” ifadelerinde bulundu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla