Ana SayfaGündemKadıköy'de artık Edebiyat Belgeliği olacak

Kadıköy’de artık Edebiyat Belgeliği olacak

Yakın dönem edebiyatımızın seçkin eserlerine ışık tutan “Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Belgeliği” Kadıköy Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde açıldı.

Kadıköy Belediyesi’nin Söğütlüçeşme’deki Kemal Tahir Halk Kütüphanesi bundan böyle edebiyatımızın usta kalemleri’nin hatıralarına ev sahipliği yapacak. Nazım Hikmet’in el yazısı mektupları, Cemal Süreya’nın ceketi, Sennur Sezer’in kitapları, Ece Ayhan’ın daktilosu, Azım Bezirci’nin kimliği… Yerli ve yabancı edebiyatın önemli isimlerine dair belge ve hatıratlar, Kadıköy’de edebiyatseverlerle buluşacak.

Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde yer alacak belgeliğin açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun yanı sıra Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Mustafa Köz, PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Cemal Süreya’nın eşi Zühal Tekkanat, Melih Cevdet Anday’ın eşi Suna Anday, yazar Turgut Çeviker ve edebiyatseverler  katıldı.

Nuhoğlu: “Bizler belleğimizle birlikte var olabiliriz”

Açılış töreninde konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, insanların geçmişlerini yazıyla, şiirle ve müzikle koruduklarını belirterek, “Bizler belleğimizle birlikte var olabiliriz. Belleğimizle olan bağlantılarımızın ortadan kaldırılması gibi bir duygu yaratılmaya çalışıyor ancak bizler sanatın yoğun olduğu bir ilçede yaşıyoruz. Kadıköy kültürün, sanatın, şiirin, müziğin kısacası her türlü sosyal davranışların ileri olduğu bir ilçe. Biz Türkiye Yazarlar Sendikası’yla bir araya geldik. Kadıköy’de yer sıkıntısı yaşasak da böyle değerli projelerimiz için yer bulmaya çalışıyoruz. Biliyoruz ki yer, mekandan çok daha önemli olan insanlar ve onların ilgisi. Ve biz biliyoruz ki insanlar varsa her türlü sorun çözülür” dedi. 

Zeynep Oral: “Aydınlığın yolu edebiyat ve sanattan geçiyor”

Belgelik açılışana katılım gösterenlerden biri olan Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkanı Zeynep Oral belgeliğin açılışını yaptıkları yerde sadece Kemal Tahir’in isminin olmasından değil, aramızdan ayrılan çok önemli şair ve yazarların mektuplarını, belgelerini barındırması açısından da çok değerli olduğunu ifade etti. Oral, “Bunlar bizim belleğimiz. Bu birikimin ortaya konması çok kıymetli. Türkiye’nin aydınlık bir yere gitmesini istiyorsak yolu edebiyattan sanattan geçiyor” şeklinde konuştu.

Kütüphane içerisindeki iki odadan oluşan belgelik bir anlamda müze niteliği taşıyor. Ailelerinin onayıyla, yazar ve şairlerin el yazı notları, yarım bırakılmış yazı taslakları bulunuyor. 18 yazar/şairin gözlük, saat, kravat gibi kişisel eşyaları, kitapları ile daktilo, kalem, defter gibi yazma serüvenlerine dair gereçler de yer alıyor. Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Asım Bezirci, Arif Damar, Mehmet Seyda, Melih Cevdet Anday gibi edebiyatçıların eserlerinin yanı sıra  Susanna Tamaro, Doris Lessing, Umberto Eco gibi dünya yazarlarının, 1999 Marmara depremi dolayısıyla Türkiye ile dayanışma amacıyla imzalayıp gönderdikleri kitapları da yer alıyor.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla