Ana SayfaArkeolojiSamsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin eserleri depolarda bekleyecek

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin eserleri depolarda bekleyecek

Samsun’da yeni müze inşaatına başlanmasından sonra ziyarete kapatılan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ndeki 10 bin tarihi eserin, Şubat 2019 tarihine kadar depolarda bekletileceği öğrenildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin İlkadım İlçesi eski stadyum arkasında başlanan yeni müze inşaatı sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı “Samsun Müzesi”nin proje tutarının 65 milyon TL olduğu belirtildi. Yeni müze inşaatına başlanmasından sonra ziyarete kapatılan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ndeki 10 bin tarihi eseri, Şubat 2019’a kadar depolarda bekletilecek.

“Çalışmalar başlatıldı”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, 3 bin metrekare alana yapılan müze inşaatı ile ilgili bilgi verdi. Arlı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belediyemiz arasında yapım şartlarını düzenleyen protokol imzalanmış olup bu kapsamda yapım işinin ihalesi 3 Temmuz 2017’de yapıldı. Çalışmalar başlatıldı. Projenin finansmanının yüzde 75’i Kültür ve Turizm Bakanlığı, yüzde 25’i Büyükşehir Belediyesi’nce karşılanacak. Yapı içerisinde sergi alanı, hediyelik eşya satış mekanları, yeme-içme alanları, toplantı ve eğitim salonları bulunacak olup projenin temel kazı, dolgu, drenaj ve temel yalıtım çalışmaları da tamamlanmıştır. Projemizin kaba inşaat çalışmaları devam etmekte olup 2019 yılı Şubat ayında bitirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

“Paha biçilemiyor”

Kapalı durumda olan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde bulunan başta paha biçilemeyen Amisos Hazineleri ve diğer tarihi eserler ise koruma amaçlı olarak depoya kaldırıldı. Bilindiği üzere Amisos Hazineleri, 1995 yılında yapılan yol genişletilmesi çalışmaları sırasında tesüdüfen bulunmuştu. Amisos Hazineleri’nin bulunduğu mezar odasında ise bir erkek ve iki bayan cesedi yer alıyordu. Mezarda, kadın ve aslan başlı bilezikler, yılan şeklinde pazubentler, eros ve zafer tanrıçası bulunmuştu. Ayrıca, küpeler, kolyeler, bileklikler, düğmeler, plaka şeklinde aplikler, saç tokası, saç bağı, yüzük gibi altından yapılmış tarihi eserler bulunmuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla