Ana SayfaGündemİki muhteşem kentin UNESCO süreci

İki muhteşem kentin UNESCO süreci

Bazı şeylerin her zaman herkes tarafından aynı görüldüğünü düşünüyor insan ama bu bir yanılgı. Bazı şeylerin değerinin herkes tarafından her koşulda bilindiğine inanıyor ya da inanmak istiyor insan ama bu da bir yanılgı. Bazı şeylerin zaten kimse söylemeden, kimse göstermeden, kimse istemeden yapılması kadar doğal ne olabilir gibi geliyor insana ama bu da bir başka yanılgı.

Binlerce yıl önce insanların muazzam biçimde inşa etmiş yapılara ya da doğa tarafından kusursuz biçimde oluşturulmuş yerlere bilerek zarar vermek, ortalama akla sahip, kötü olmayan bir insanın yapabileceği şey mi? Bu topraklardaki insanın tarih boyunca görkemli biçimde inşa ettiklerine, şimdinin onca olanağından yoksunken binlerce yıl önce kent yaşamını güzelleştirmek ve geliştirmek için hayata geçirdiklerine bakınca sizce de ortada büyük bir çelişki yok mu?

Bu coğrafyanın insanı nasıl oldu da, ne oldu da, neden oldu da daha gittikçe beğenilerini, zevklerini, duyarlılığını, bilime ve sanata olan ilgisini, güzel olanı arayışını yitirdi. Bu coğrafyanın insanı tam olarak ne zaman ruhunun inceliklerinden ayrı düştü? Size de çok garip gelmiyor mu binlerce yıl önce akıl almaz bir mimari üslup ve yetenekle inşa edilen yapıların yanında şimdi hiçbir mimari değeri olmayan kişiliksiz ve hatta çirkin yapıların duruyor olması. Sokağını, kapısının önünü, kaldırımlarını, dükkanlarını, kıyılarını böyle kirleten, kitlendikçe daha da kirlenen bir topluma ne zaman dönüştük? Evleri, sofraları, bahçeleri mis gibi tertemiz insanlar değil miydik biz? Ne zaman bu kadar zevksiz, bu kadar kirli, bu kadar umursamaz olduk.

Odak noktamız ‘güzel bir Türkiye’

Özelkalem Dergisi’nin E’pr Yerel Yönetim Ajansı’nın ilk günlerinden bu yana tek düşüncemiz, tek işimiz, tek odak noktamız ‘güzel bir Türkiye’. Şimdilerde bu projenin kapsamını genişletmek, sonuçlarını somutlaştırmak için yoğun bir çalışma sürecindeyiz. Sizlerle de çok yakında başka ayrıntılar paylaşıyor olacağız. Her köşesi tertemiz, güzel, planlı, huzurlu, yemyeşil bir Türkiye hayal ediyoruz ve inanıyoruz ki bu hayali kuran yerel yöneticilerimizle birlikte bunu başaracağız.

Diyarbakır ve Efes UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başardı. Bu kentlerimizle gurur duyuyoruz. Özelkalem’in bu sayısında belediye başkanlarının ve alan yöneticilerinin ağzından size bu iki muhteşem kentin UNESCO sürecini aktaracağız.

Daima güzellikler görmenizi ve verimli bir ay geçirmenizi dilerim.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla