Ana SayfaArkeolojiHadrianaupolis Antik Kenti kazılarında kilise bulundu

Hadrianaupolis Antik Kenti kazılarında kilise bulundu

Karabük’te devam eden Hadrianaupolis Antik Kenti kazılarında 1500 yıllık bir kilise ortaya çıkarıldı. İbadethanenin Anadolu’nun en eski kiliselerinden biri olduğu tahmin ediliyor.

Hadrianaupolis Antik Kenti, Karabük’ün Eskipazar ilçesi’in Budaklar köyünde bulunuyor. M.Ö. 1’inci yüzyılda kurulduğu ve M.S. 8’inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı sanılan kentte kazı çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sırasında Anadolu’nun en eski kiliselerinden biri olduğu değerlendirilen 1500 yıllık bir yapı bulundu. Ortaya çıkarılan mozaiklerin üzeri zarar görmemesi için üzerleri koruyucu malzemeyle kapatıldı.

Eskipazar Kaymakamı Hüseyin Remzi Konak, Eskipazar Belediye Başkanı Mustafa Yarkan ve Karabük Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin bölgede incelemelerde bulundu.

“Hristiyanlık için önemli’”

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, ortaya çıkarılan kilisenin Anadolu’nun en erken kiliselerinden biri olduğunu belirtti. Çelikbaş, “Elde ettiğimiz arkeolojik veriler M.S. 5’inci yüzyılın ortalarını bize işaret etmekte ki bu Anadolu’daki kilise mimarisine baktığımızda en erken kiliselerden bir tanesini yansıttığını söyleyebiliriz. İlerleyen yıllarda çalışmalarımızı bu noktada devam ettireceğiz. Stiylos Alpius ile ilgili antik kaynaklar Eskipazar’da ona ait bir erkek ve kız manastırının varlığından bahsediyor. Bizim yapmış olduğumuz çalışmalarda da bu manastırların veya kiliselerin varlığını tespit etme ihtimalimiz çok yüksek” dedi.

Çelikbaş, kilise bu anlamda çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Çelikbaş, “Yaklaşık olarak 20 metre uzunluğa sahip. Önemli zemin döşemeleri var. Yeni bulduğumuz mozaiklerde önemli figürler bulduk. Buranın büyük bir antik kent olması milattan sonra 4’üncü yüzyılda başlıyor. Çünkü burası Stiylos Alpius’un doğup burada öldükten sonra Hristiyanlık dünyası için çok önem arz ediyor bu kent. Özellikle o dönemde Hristiyanlar’ın Amasra Limanı’na gelip yaya bir şekilde Hadrianaupolis’i ziyaret ettikten sonra İstanbul’a ticaret amaçlı gittiklerini çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla