Ana SayfaArkeoloji2 bin 200 yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti açılışa hazır

2 bin 200 yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti açılışa hazır

Antalya’nın Kepez Belediyesi öncülüğünde gün yüzüne çıkarılan ve arkeopark olarak kent kültürüne kazandırılacak olan 2 bin 200 yıllık Lyrboton Kome Antik Kenti, kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

Kepez Belediyesi, 4 yıl öncesine kadar kent merkezine çok yakın bir yerde olmasına rağmen bilinmeyen Varsak bölgesindeki antik yerleşim yerini artık bilinen bir yer haline getirdi. Antalya Müzesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğinde Perge Antik Kenti’ne bağlı büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome Anti Kenti de yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıktı.

Gezinti yolu tamamlandı

Kepez Belediyesinin, Antalya’da bir ilk olacak arkeopark düzenlemesiyle kent kültürüne kazandıracağı antik yerleşim yerinde ilk olarak, merkezi kalıntıların arasından geçen ana yerleşim aksı üzerindeki gezi yolu ziyarete açılıyor. Tarihi kentte ulaşımı sağlayan toprak araç yolunu genişleten belediye ekipleri, yaya gezinti yoluna da kırmızı toprak malzemesi serdi. Gezinti yolunun çevresine konulacak olan bilgilendirme levhalarının yapımı da tamamlandı. Ziyaretçiler, kızılçam ormanının içerisinden geçen yolda yürüyerek, 2 bin 200 yıllık bir geçmişi olan kalıntıları görebilecekler.

“Önümüzdeki günlerde ziyarete açılacak”

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Lyrboton Kome Antik Kenti ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Tütüncü, Başkan Yardımcısı Sebahat Adanır’dan tarihi kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Tütüncü, Lyrboton Kome’yi önümüzdeki günlerde ziyarete açacaklarını belirtti. Tütüncü, “Tarihi şehir, önce bitki örtüsünden oluşan kirlilikten kurtarıldı. Daha sonra kazı çalışması yapıldı. Bu ilk aşamaydı. İkinci aşama da yürüyüş parkurunu ziyarete açıyoruz. Ziyaretçiler, bu parkurda nasıl bir proje yaptığımızı, tarihi yapıları görecekler. Antik kentte, hemşehrilerimizi muhteşem bir Antalya manzarası ve tarih bekliyor. Gün batımı ve gün doğumuyla ilgili keyifli bir manzara sunan Lyrboton Kome, fotoğraf çekmek ve şehri kuşbakışı görmek isteyenler için önemli bir yer olacak” dedi.

Arkeopark düzenlemesi ve zeytin müzesi yapacağız

Tütüncü, antik yerleşim yerinde arkeopark düzenlemesi ve zeytin müzesi yapacaklarını belirtti. Tütüncü, “Antik şehrin içerisinde belli yapılar ayağa kaldırılarak, geçmişteki fonksiyonlarıyla donatılacak. Roma bakkalı, Roma evi, Roma ekmek fırını gibi. Bu şehir, 2 bin 200 yıldan beri zeytincilikle uğraşılan bir yerleşim yeri. Burada zeytinin nasıl hayatın içerisinde ürün olarak değerlendirildiğini anlatan bir zeytincilik müzesi de kuracağız. Lyrboton Kome’yi müzeleriyle, bitki örtüsüyle, jeolojik yapısıyla, seyir alanlarıyla gezinti yollarıyla, geçmişi canlı bir şekilde anlatan yapılarıyla doğa ve tarih parkı haline getireceğiz” ifadelerinde bulundu.

Lyrboton Kome 2 bin 200 yıllık zeytin şehri

Yaklaşık, 2 bin 200 yıllık geçmişi olan antik yerleşim yeri, Varsak’ta, denizin, Bey Dağları’nın görüldüğü ve kızılçam ormanının olduğu bir tepede bulunuyor. Güneşin, doğuşunun ve batışının izlenebildiği tarihi şehir, 452 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş. Antik yerleşimde, Roma dönemi ve sonrasında kullanılan sivil konutlar, çok sayıda zeytinyağı işliği ve entegre sistemleri, Roma Dönemi bir hamam, belirlenen 4 adet kilise ve şapel, 100’ün üzerinde irili ufaklı ana kayaya oyulmuş su sarnıçları da yer alıyor. Zeytin ve zeytinlik koruma üzerine dünyanın en eski vakıf yazıtı da Lyrboton Kome’de bulunuyor.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla