Ana SayfaÇevreAtık YönetimiMarmara Denizi, İstanbul'da masaya yatırıldı

Marmara Denizi, İstanbul’da masaya yatırıldı

İstanbul’da düzenlenen Marmara Denizi Sempozyumu’nda, Marmara Denizi’nin geleceği masaya yatırıldı. Başkan Mevlüt Uysal, “Uluslararası alanda sesimizi duyurmamız lazım” dedi.

3. Marmara Denizi Sempozyumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Mevlüt Uysal’ın katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantı, “Bölgesel İşbirliği-Tuna” temasıyla Taksim Bosphorus Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan ile Marmara bölgesi belediyelerinin başkanlarının yanı sıra Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS’tan başkan ve temsilciler de katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul’un dünyada içerisinden deniz geçen tek şehir olduğunu belirtti. Uysal, sempozyumda Marmara ve Karadeniz’e nefes verecek
proje ve çözüm önerilerinin tartışılacağına inandığını söyledi.

“Marmara sadece Marmara’dan temizlenemez”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mevlüt Uysal

Başkan Mevlüt Uysal, Marmara Denizi’nin Ege ve Akdeniz’i Karadeniz’e bağlaması nedeniyle, küçük olmasına rağmen çok önemli kesimleri etkilediğini söyledi. Uysal, “Marmara Denizi kirlendiğinde özellikle Karadeniz’i ve sonra Ege ile Akdeniz’in ekosistemini
de etkileyen çok önemli bir su yolu. Marmara Denizi’ni kirleten çalışmaları engellemek görevimiz olduğu kadar, Marmara’nın diğer bölgelerden kirlenmemesi için de önlem almak görevimizdir. Marmara Denizi 3 bin kilometrelik Tuna Nehri’nden de kirletilebiliyor. Marmara Denizi kirletildiğinde özellikle Karadeniz’in eko sisteminin etkileyeceğini de yüksek sesle konuşmamız lazım. Herkese yüksek sesle bu deniz kirlendiğinde hepimize çok büyük acı verir demek, bunu bağırmak lazım. Sesimizi sadece bu salonda, İstanbul’da Marmara’da Türkiye’de değil, uluslararası alanda da sesimizi duyurmamız lazım” diye konuştu.

“Temizlemek en zoru”

Uysal, kirlendikten sonra temizlemenin en zoru olduğuna dikkat çekti. Uysal, bunu en iyi İstanbul ve Kocaeli’nin bildiğini dile getirdi. Uysal, temizlenenin onda birinin önceden harcanması halinde Altınboynuz Haliç’in hiç kirlenmemiş olacağına dikkat çekti. İzmit Körfezi’nin geçmişteki halini herkesin bildiğini, buranın da Kocaeli Belediyemizin çalışmalarıyla iyi bir noktaya geldiğini hatırlatan Uysal, “Başkanımız Kocaeli’de mavi bayraktan bahsetti. İnşallah bütün Marmara sahilleri mavi bayrak kriterlerine gelecek. İnanırsak ve çalışırsak İstanbul ve Marmara denizini 60’lı yılların temizliğine taşıyabiliriz, bunu başarabiliriz. Kocaeli Belediye Başkanımız, körfezi havadan denetleyerek mavi bayrak kriterlerine ulaştığını ve bunun bütün Marmara sahillerinde uygulanmasını teklif etti” ifadelerinde bulundu.

Uysal, “Yoksa İSKİ’nin İstanbul’dan akan bütün suları arıtması yetmiyor. Diğer taraftan pis su akarsa Marmara Denizi’ni temizlememiz mümkün değil. Sadece belediyelerin arıtma yapması da yetmiyor. Çevre öyle önemli bir konu ki şehirler ve ülkeler gücünü birleştirerek ortak hareket etmek durumunda. Nasıl ki Çernobil faciası sadece o bölgeye değil çok geniş bir coğrafyaya zarar verdiyse, bütün çevre konuları aynı” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla