Ana SayfaGündemOrdu’nun tarihi konakları restore ediliyor... Yılsonuna kadar turizme kazandırılacak...

Ordu’nun tarihi konakları restore ediliyor… Yılsonuna kadar turizme kazandırılacak…

Ordu’nun tarihi konakları restoreye edilmeye başlandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmayla, konakların turizme kazandırılması hedefleniyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, hem kentin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmak hem de bunları turizme kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Belediye, Selimiye Mahallesi Hamam Sokak’ta bulunan ve yıkılmaya yüz tutmuş olan tarihi konağın turizme kazandırılması için restorasyona başladı. Çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

“Konağı kente kazandıracağız”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, kentin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Yılmaz, “Kentimizde yıkılmaya yüz tutmuş olan tarihi binaların restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu kapsamda Selimiye Mahallesi Hamam Sokak’ta bulunan, 1930’lu yıllara ait tarihi konağın restorasyon çalışmalarına başladık. Yıl sonuna kadar projeyi tamamlayıp, konağımızı kentimizin tarihi ve kültürel mirasları arasına kazandıracağız” dedi.

“Aslına uygun restore edilecek”

Yılmaz, binanın 1930’lu yıllarda yapıldığını anımsattı. Konağın, metruk ve atıl durumda bulunduğunu anlatan Yılmaz, “Ekiplerimiz ilaçlama ve temizleme yaptıktan sonra konağın sağlam bölümlerini ayrıştırdı. Tahrip olan kısımların ise yıkma ve sökme işlemleri devam ediyor. 2013 yılında kamulaştırılarak Ordu Büyükşehir Belediyesine devredilen konak, aslına uygun olarak restore edilip ilimiz turizmine kazandırılacak” diye konuştu.

“Konak, Ordu’nun kültürel mirasının parçası”

Öte yandan, projeye İstanbul Teknik Üniversitesi Rölöve Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndan Emekli Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın danışmanlık yaptığı belirtildi. Ahunbay; 350 metrekarelik alan ve 100 metrekare kapalı kullanım alanı olan 3 katlı konaktaki çalışmaları inceledi. Ahunbay, “Karadeniz Bölgesi, geniş bir kültürel yapıya sahip. Restore edilen bu tarihi konak da Ordu’nun kültürel mirasının bir parçası. 19. ve 20. yüzyıla ait yapıların örneklerinin bulunması, döneme ait insanların yaşam şekillerinin tanınması açısından önem taşıyor. Bu kapsamda Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarihi mekanların korunması ve turizme kazandırılması için çaba gösteriyor” ifadelerinde bulundu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla