Ana SayfaGündemTarihi Yedikule Bostanları, yeniden hayata dönüyor

Tarihi Yedikule Bostanları, yeniden hayata dönüyor

Tarihi Yedikule Bostanları, kentsel ekosistemin bir parçası olarak korunacak ve Yedikule Bostanları ‘Kentsel Tarım Parkı’ konsepti ile yeniden hayat bulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi Osmanlı Bostanları’nın günümüze kadar yaşayan son örneği olan Yedikule Bostanları için tarım konseptli Kentsel Tarım Parkı olarak yaşatacak çok önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Konuyla ilgili karar İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin sosyal ve kültür tarihinde önemli yer tutan ‘Bostan’ kültürünü için önemli bir çalışmaya imza attı. Belediye, kent içerisinde kalmış bostan alanlarının belli bölgelerde tematik olarak korunmasını ve bahçecilik tarihimizin gelecek nesillere aktarılmasını amacıyla çok önemli bir karar aldı. Belediye Meclisi, Fatih Hacı Evhaddin Mahallesi’nde yer alan “Yedikule Belgradkapı Arası Çevre Düzenleme ve Peyzaj Avan Projesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Uygulama İmar Planı’nı planlara işlenmesini onayladı.

İstanbul I Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla uygun bulunan Yedikule-Belgradkapı Arası Çevre Düzenleme ve Peyzaj Avan Projesi, İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Proje alanı, Tarihi İstanbul Yedikule Karasurları’nın Yedikule tarafındaki kenarını kapsıyor. Toplam 75 bin 230 metrekarelik proje alanda yer alacak proje, alanın yüzde 28’inde uygulanacak. 21 bin 632 metrekare ise yine bostan (kent bahçesi) olarak korunacak. Vakfa ait 8 bin 800 metrekare alan ile 1600 metrekarelik şahıs arazisi alandan çıkarıldı. AK Parti İBB Grup Başkanvekili Temel Başalan, İBB Meclisi toplantısında projeyle ilgili meclis üyelerine bilgi verdi.

Kentsel Tarım Parkı’nda neler var?

Yedikule Bostanları olarak bilinen alan, Kentsel Tarım Parkı olarak tasarlanıp, içerisinde Şifa Kafe, sera ve atölyeler, pazar alanı, ateşsiz piknik alanı, dinlenme alanları, farklı yaş grupları ve engelli çocuklar için oyun alanları, basketbol antreman alanları, bisiklet yolu, hasat lokantası, şifalı bitkiler ve çiçekli bitkiler fonksiyonları yer alacak. Seralarda, sebze üretim atölyesi, arıcılık, kompost, bahçe yapıları, geri dönüşüm ve ahşap ürün atölyeleri tasarlandı. Bostan ve üretim faaliyetleri için Pazar veri ve festival alanı bulunacak.

Engelli kullanıcılar için de pazar alanı meydanında konuşlandırılacak tarım atölyesinde, yükseltilmiş bahçelerde bostan üretimi imkanı sağlanacak. Kütüphane ve derslikler, tohum bankası, çiftçilere ve bostanlara yönelik yapılabilecek eğitim, seminer ve toplantılar ile bostanlarla ilgili yayın ve tanıtıcı ürünlerin satışı için bir mekan ayrılacak. Proje alanı güneş panelleri ile kendi elektrik ihtiyacını da karşılayacak.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla