Ana SayfaGündemTüm iller "Bütünşehir" olacak, başkanların yetkileri arttırılacak

Tüm iller “Bütünşehir” olacak, başkanların yetkileri arttırılacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya başkanlığında, yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması için çalışan komisyon taslak raporunu tamamladı. Buna göre, tüm iller “Bütünşehir” sayılacak. Bunun yanı sıra belediye başkanlarının il genelindeki yetkileri arttırılacak.

Yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya başkanlığında çalışan komisyonun taslak raporunu tamamladı. Buna göre tüm illerin “Bütünşehir” sayılacak. Belediye başkanlarının il genelinde yetkilerinin artırılacak. 24 Haziran seçimlerinin ardından sırada yerel yönetimlerin yapılandırılması bulunuyor. Seçimlere ilişkin düzenlemelerin bir yıl önceden yapılması yönündeki Anayasal zorunluluk nedeniyle taslak Mart ayında bitti ancak MHP’nin itirazı üzerine askıya alındı.

Yetki karmaşası gerekçe gösterildi

İddiaya göre il, ilçe yönetimlerini yeniden oluşturan, belde sistemini tamamen kaldıran ve bütünşehir uygulamasını Türkiye geneline yaygınlaştıran düzenleme, AK Parti ile MHP arasında tartışmalara yol açtı. İl belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasında yaşanan “Yetki karmaşası” gerekçe gösterilerek 30 büyükşehir dışındaki 51 ilin “Bütünşehir” olmasına MHP ‘daha kapsamlı bir çalışma yapılmalı’ diyerek onay vermedi.

Belediyenin sınırları genişletilecek

24 Haziran sonrası yeni sistemi anlatan resmi belgelerde yeni yerel yönetim modeliyle ilgili olarak yer alan “Mevcut yetkileri genel olarak devam edecek olmakla birlikte, yerel yönetimlerin yetkileri, yerel ihtiyaçların çeşitlenmesi, hizmetin gereklilikleri, yerinden ve etkin hizmet sağlanabilmesi için kamu yararına genişletilmesi yönünde adımlara ihtiyaç duyulabilir” ifadeleri yer aldı.

İl Özel İdareleri kapatılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın idari yapılanmalara ilişkin yetkilerini kullanarak yayımlayacağı bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yerel yönetimlerde istediği düzenlemeleri yapma olanağı da bulunuyor. Yeni modelde yer alması beklenen düzenlemelerin şöyle olacağı belirtildi: Belediyelerin sınırları ilin mülki sınırlarına kadar genişletilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı seçiminde tüm il genelinde yaşayanlar oy kullanabilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ilçe belediyeler üzerindeki etkinliği ve denetimi artırılacak. İl özel idareleri kapatılacak, tüm kaynak ve yetkileri belediyelere devredilecek. Küçük belediyeler kapatılacak ya da en yakınındaki belediye ile birleştirilecek. Belediyelerdeki üst düzey yöneticiler Cumhurbaşkanlığı’nda olduğu gibi başkanla göreve gelecek ve görevin bitiminde ayrılacak.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla