Ana SayfaArkeolojiMudanya'da 2700 yıllık Myrleia Antik Kenti arkeopark oluyor

Mudanya’da 2700 yıllık Myrleia Antik Kenti arkeopark oluyor

Bursa’nın Mudanya ilçesinde kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılan 2700 yıllık Myrleia Antik Kenti, arkeopark olarak açık hava müzesine dönüştürülüyor.

Mudanya Belediyesi, 2 bin 700 yıllık Myrleia Antik Kenti ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Belediye, kenti açık hava müzesine dönüştürmek için kolları sıvadı. Üzerinde alışveriş merkezi yapılan antik kentin devamı Ömerbey Mahallesi sınırları içerisinde ortaya çıktı. Belediye mülkiyetine alınan 3 bin 200 metrekarelik kazı alanı ile bin 735 metrekarelik park alanında proje çalışmaları başlıyor. Belediye tarafından bölgenin açık hava müzesi olarak geleceğe taşınması için yapılan plan değişikliği de Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı.

Çalışmalar kapsamında pek çok mozaik de ortaya çıktı. Mudanya’nın tarihini ziyaretçilerine tanıtacak bilgilendirme panoları, yürüyüş yolları, çocuklar için uygulama laboratuvarlarının bulunacağı uygulama projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’a sunulacak.

“Antik kent turizm rotası olacak”

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, müze denetiminde yapılan bir yıllık kazı sonucunda Myrleia Antik Kenti’nin bir kısmının gün yüzüne çıkarıldığını kaydetti. Türkyılmaz, kentin bilimsel yöntemlerle kent yaşamına kazandırılacağını söyledi. Türkyılmaz, Myrleia ile ilgili bilgilendirme panolarının, yürüyüş yollarının, çocukların tarihe dokunabileceği laboratuarların bulunacağı Myrleia Arkeoparkı’nın Mudanya ve Bursa turizmine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Türkyılmaz, “Söz konusu bölge için mecliste bir plan değişikliği yapıp konut alanından, arkeopark alanına dönüştürdük. Anıtlar Kurulu da onayı verdi. 2 bin 700 yıllık tarihin kent yaşamına kazandırılması için, alışveriş merkezinin bodrumuna hapsedilen antik kentle ilgili de hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceğiz. Kentin devamını da bu projemize dahil edeceğiz. Arkeopark’ta düzenlenen atölye çalışmalarına katılan çocuklar, deneysel arkeoloji çalışmalarıyla zamanda yolculuğa çıkacak. Türkiye ve dünyadan pek çok turist, Myrleia’yı görmek için Mudanya’ya gelecek. Mudanya hak ettiği değeri görecek” dedi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla