Ana SayfaArkeolojiLatmos harabelerinde 8 bin yıllık resimler görenleri büyülüyor

Latmos harabelerinde 8 bin yıllık resimler görenleri büyülüyor

Muğla’nın Milas ilçesindeki Latmos harabelerinde Alman arkeolog Aneliese Peschlow’un 1994’te rastlantı sonucu keşfettiği 8 bin yıllık kaya resimleri ziyaretçilerini büyülüyor.

Milas ilçesi Kapıkırı Mahallesi’nde bulunan Latmos harabelerinde Alman Arkeolog Aneliese Peschlow’un 1994’te rastlantı sonucu keşfettiği 8 bin yıllık kaya resimleri ile son yıllarda ziyaretçi akınına uğruyor. Herakleia Antik Kenti’nde bulunan tarih öncesi döneme ait 8 binlik kaya resimleri ile bir kısmı yıkılan Yediler Manastırı’nın hemen yanı başında bulunan bir kayaya resmedilen dini motifler, ilgi odağı oldu. Ziyaretçiler, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından turlarla geliyor. Ziyaretçiler köy içerisinden geçip patika yollarda yaklaşık 1-2 saat yürüyor. Daha sonra Yediler Manastırı ve bir kayaya resmedilen dini motifler ve figürlerin yer aldığı kayayı görüyor.

Ziyaretçiler, olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, kampçılık, botanik turu, kuş gözlemi, manzara izleme gibi aktiviteleri gerçekleştirmek için bölgeye geliyor. Ziyaretçiler, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun egemenliğinde kalmış Heraklia Antik Kent’indeki kaya mezarları, Athena tapınağı, şehir surları ve agorayı da görme fırsatı buluyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna, yaklaşık 20 kişiden oluşan ekiple bölgenin ekoturizm potansiyelini belirlemeye yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Tuna, kentin arka kısmında yer alan Beşparmak (Latmos) Dağları’nda 1994 yılında kaya resimleri bulunduğuna değindi. Tuna, bu eserlerin günümüzden yaklaşık 8 bin yıl öncesine dayandığını aktardı.

“Dünyada eşi benzeri yok”

Milas Kaymakamı Eren Arslan da Bafa Gölü kenarında bulunan Beşparmak Dağları ve Kapıkırı Mahallesi’nin Milas ve ülkenin önemli doğal güzelliklerinden olduğunu söyledi. Arslan, bölgedeki 8 bin yıllık kaya resimlerinin ziyaretçiler tarafından merakla takip edildiğini aktardı. Arslan, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçinin bunun için bölgeye geldiğini dile getirdi. Arslan, “Yaklaşık 8 bin yıl öncesine tarihlenen kaya resimlerinin dünyada eşi benzeri yok. Burada savaş sahneleri içermeyen, insanların günlük yaşam aktivitelerini resmeden, erkek, kadın ve çocuk figürlerinin bolca kullanıldığı resimlerin bu anlamda da bir başka benzeri, örneği şimdiye kadar yeryüzünde keşfedilmemiş” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla