Ana SayfaKentsel Dönüşümİstanbul Büyükşehir Belediyesi dönüşüme 1 milyar TL bütçe ayırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi dönüşüme 1 milyar TL bütçe ayırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal, belediye olarak kentsel dönüşüme 1 milyar TL bütçe ayırdıklarını, büyük payla dönüşüme hız kazandıracaklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Gaziosmanpaşa’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. Uysal, Gaziosmanpaşa Sanayici İş Adamları Derneği (GOPSİAD)’da iş insanlarına hitap etti. Uysal, göreve geldiğinde yaptığı ilk toplantının kentsel dönüşümle ilgili olduğunu belirtti. Uysal, ilçe belediye başkanlarıyla uzun saatler süren toplantılar yaptıklarını kaydetti. Uysal, “Toplantılarımızda öncelikli maddelerimizden biri vatandaşımızın bu süreçte mağdur edilmemesiydi” dedi.

Uysal, hemen akabinde ilçe belediye başkanları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla İstanbul’da kentsel dönüşümün nasıl olması konusunda çok sayıda tartışma yaptıklarını kaydetti. Uysal, “Bunun sonucunda, İstanbul’da kentsel dönüşümün olmazsa olması kurallarının ne olacağını belirledik. Bugüne kadar, İstanbul’da kentsel dönüşüm ile ilgili atılan adımlar amacına ulaşamadı. Bu konuda özel sektör de başarısız, kamu da. Biz İBB olarak, ne yapmamız gerektiği konusunda tıkanan noktaların önünü açıp, öncü olarak, özel sektörle birlikte bunu devam ettirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Dönüşüm yapacağımız yerde imar artışı olmamalı”

Uysal, önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümde izlenecek yolu ayrıntılarıyla anlattı. Uysal, önceki yıllarda ilave imar artışı yoluyla vatandaşların evlerini müteahhitlere verip bedava ev almaları yolunda yapılan çalışmadan sonuç alınamadığına dikkat çeken ve bunun en son örneğinin Fikirtepe’de yaşandığını anlattı. Uysal, şunları söyledi:
“Fikirtepe’ye baktığımız zaman ilçe belediyesi pişman, bakanlık pişman müteahhit pişman, vatandaş pişman. Kentsel dönüşüm yapacağınız yerde imar artışı olmamalı. Vatandaş, kentsel dönüşümde, bulunduğu yerdeki dairenin yerine uzak bir yerde çok daha pahalı bir daire versen bile gitmiyor. Gitmemekte haklı. Çünkü yaşadığı yerde bir geçmişi, hatıraları, komşuları var. O zaman ne yapmamız gerekiyor? Vatandaşın evini yıkıp yaptıktan sonra da yine aynı yerde evini vermemiz, komşularıyla birlikte yaşatmamız gerekiyor.”

“Belediye bütçesinden 1 milyar TL”

Uysal, 2018 yılı içerisinde İBB bütçesinden kentsel dönüşüme 1 milyar lira ayırdıklarını ifade etti. Uysal, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Fatih, Büyükçekmece, Bayrampaşa, Zeytinburnu ve Eyüp başta olmak üzere 10 ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını, bazı ilçelerde de görüşmelerin devam ettiğini aktardı. Uysal, önümüzdeki 10 yıl içerisinde İBB bütçesinden ayrılacak daha büyük bir payla kentsel dönüşüme hız kazandıracaklarını belirtti. Uysal, uygulamaya kentsel dönüşümde hiç kimsenin itiraz etmediği, yüzde yüz mutabakatın sağlandığı yerlerden başlanacağına dikkat çekti. Uysal, “Örnek ortaya çıksın ve vatandaş görerek karar versin. Ben inanıyorum ki, örnekler ortaya çıktığında vatandaşlarımızdan talep artacaktır” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla