Ana SayfaArkeolojiBin esire yaptırılan Titus Tüneli, proje onayı bekliyor

Bin esire yaptırılan Titus Tüneli, proje onayı bekliyor

Hataıy’ın Samandağ ilçesinde, Romalılar tarafından bin esire yaptırılan Titus Tüneli ve Beşikli Mağara’yı ziyaret eden eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkıyor.

Samandağ’da, Romalılar döneminde sel sularını önlemek için bin esire yaptırılan Titus Tüneli ve bitişiğindeki Beşikli Mağara, ilginç hikayesi ve muazzam yapısıyla ziyaretçileri tarihi yolculuğa çıkarıyor. Roma İmparatoru Vespasian’ın emriyle yapımına başlanan ve dağdan gelen suların neden olduğu selin taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasına engel olmak için yaptırılan tünel, doğanın içerisindeki büyüleyici mimarisiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Beşikli Mağara da dikkat çekiyor

Bin 380 metre uzunluğu, 7 metre yüksekliği ve 6 metre genişliğiyle dikkatleri çeken ve esirlerin çekiç ve murç yardımıyla dağı oyarak şekillendirdiği tünel, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ziyaretçiler, doğal yapıya uygun, yeşillikler içerisinde oluşturulan yürüyüş yolunun takip edilmesiyle tünele varıyor. Ziyaretçiler, ilginç görüntü karşısında adeta büyüleniyor. Tünelin yaklaşık 100 metre ilerisinde bulunan Beşikli Mağara da, turist rehberlerinin rotası içerisinde yer alıyor. Beşikli Mağara içerisindeki Roma dönemine ait mezarların ise soylu bir yönetici ve ailesine ait olduğu sanılıyor. Tüneli ziyarete gelenler vatandaşlar, buradaki oda mezarları da görme şansı elde ediyor.

Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Çevlik Ören Yeri Karşılama Merkezi” projesinin de Anıtlar Kurulu’nca kabul görmesiyle tünele gelen ziyaretçiler alışveriş, dinlenme, yeme içme hizmetlerinden yararlanabilecek.

“Dünyanın insan imalatı olan en büyük tüneli

Adana Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, tünelin turizm açısından kentin önemli bir değeri olduğunu vurguladı. Işıkgör, yapının “elle yapılan dünyanın en büyük tüneli” olduğunu belirtti. Işıkgör, “Samandağ ve Hatay için Titus Tüneli çok önemli çünkü burası bir ören yeri ve burayı ziyarete gelenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu tünelin turizmde bir değer haline gelmesi hem bizleri umutlandırıyor hem de turizmcileri sevindiriyor” dedi.

Işıkgör, tünelle ilgili bir proje çalışması yaptıklarını, böylece bölgenin yeni bir yüze sahip olacağını kaydetti. Işıkgör, “Şu anda Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından ‘Çevlik Ören Yeri Karşılama Merkezi’ adı altında projemiz Anıtlar Kuruluna sunuldu. Proje sayesinde tünel alanının giriş yönleri değişecek, insanlar rahat bir oturma ve alışveriş mekanına kavuşacak. İnsanlar burada dinlenebilecek, çayını içebilecek ve yemek yiyebilecek mekanlara sahip olacak. Hazırlayacağımız bu cephe direkt Akdeniz’e bakan bir cephe olacak ve insanlar böylece daha çok zevk alacak. Biz bunu sabırsızlıkla bekliyoruz, İnşallah kuruldan geçtikten sonra uygulamalara da başlayacağız” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla