Ana SayfaKültür SanatEdirne Belediyesi binasındaki tarihi tablolar restore ediliyor

Edirne Belediyesi binasındaki tarihi tablolar restore ediliyor

Edirne Belediyesi binasındaki tarihi tablolardan 5’inin, TBMM Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı Teknik ve Restorasyon Uygulamalar Başkanlığı’nca restore edildiği belirtildi.

Edirne Belediyesi tarafından belediye binasındaki tarihi tablolara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Türkiye’de 118 yıldır kesintisiz belediye binası olarak kullanılan tek binanın Edirne Belediyesi olduğu kaydedildi. Açıklamada, belediye envanterinde 1900’lü yılları yansıtan yağlı boya tablolarının olduğu bildirildi. Açıklamada, tablolardan 5’inin restorasyon için TBMM Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı Teknik ve Restorasyon Uygulamalar Başkanlığı’na gönderildiği kaydedildi. Açıklamada, “Bu tablolar arasında şehit ressam Hasan Rıza’nın ‘Osmanlı’nın Rumeli’ye Geçişi’ ve 1903-1904 yıllarında yaptığı ‘Karlı Bir Havada Geyikler’ isimli tabloları ile ressam Hasan Mehmed’e ait ‘Kızıldeniz Manzarası’, ressam Topçu Kaymakamı Reşid’e ait ‘Geyikli Manzara’ ile ressam O. Kurkdjian’in 1902 yılı Edirne Belediye meclis üyelerini resmettiği tablo yer alıyor” ifadelerine yer verildi.

“Tablolar titizlikle korunacak”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tabloların iki kurum arasında yapılan görüşmeler neticesinde restorasyon için Milli Saraylar’a gönderildiğini belirtti. Gürkan, tabloların titizlikle korunacağını aktardı. Gürkan, “Çağdaş Türk sanatının en önemli isimlerinden bir olan şehit ressam Hasan Rıza savaş betimlemeleriyle dikkati çekmiştir. 1896 yılında resmettiği ‘Fatih’in Gemileri Karadan Yürütmesi’, ‘Osmanlı’nın Rumeli’ye Geçişi’, 1903 yıllarında resmettiği ‘Havuz Başında Gergef İşleyen Kızlar’, 1903-1904 yılında resmettiği tahmin edilen ‘Kuzular’ ve ‘Karlı Bir Havada Geyikler’ isimli tablolar ziyarete gelenleri büyülemeye devam etmektedir. Hasan Rıza gibi bir ressamın Edirne’de yaşamış olmasından ve onun tablolarının Edirne Belediye binasının duvarlarında yer almasının gururu içerisindeyiz. Yüzyıl önceki yaşamı, çekilen acıları, zaferleri ve yenilgileri resmeden ünlü ressam Hasan Rıza’nın maalesef çok az sayıda tablosu günümüze ulaşmıştır. Böylesi değerli bir ismin bize bıraktığı bu eşsiz mirası sonsuza kadar korumak, bu değere sahip çıkmak ise bizlerin en birincil görevidir” dedi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla