Ana SayfaUlaşımİzmir'de Narlıdere metro hattının temeli atıldı

İzmir’de Narlıdere metro hattının temeli atıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 milyar TL’lik, Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattının temelini attı. Başkan Aziz Kocaoğlu, proje için tek kuruş yardım almadıklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 14 yıldır kesintisiz sürdürdüğü raylı sistem yatırımlarına yeni bir halka daha ekliyor. İzmir Metrosunun 4. aşaması olan Fahrettin Altay- Narlıdere hattının temeli Balçova’da düzenlenen törenle atıldı. Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ CHP Milletvekilleri Atilla Sertel ve Tacettin Bayır, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“İzmir’de raylı sistemde tarih yazılıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “11 kilometre raylı sistem devraldım. Bugün 179 kilometre çalışıyor. 70-80 bin kişi taşıyorduk günde. Konak tramvayı oturduktan sonra 850 bin kişiye ulaşıyoruz. Yani raylı sistemde günlük taşıdığımız yolcu sayısını 12-13 kat artırmış olacağız” dedi.

Kocaoğlu, İZBAN’da TCDD’den kaynaklanan sinyalizasyon probleminden dolayı kapasitenin ancak yarısını kullanabildiklerini anımsattı. Kocaoğlu, “Bir bu sinyalizasyon bir de banliyö trenleriyle aynı hattın kullanılması meseleleri var. Bu problemleri 2005 yılındaki protokolden beri konuşuyoruz ama bir türlü yapılmadı. Şu an İZBAN’da günlük 350 bin civarında yolcu taşıyoruz. Bu iki sorun çözüldüğünde, 4 ay içinde yolcu sayısını ikiye katlarız” diye konuştu.

“Selçuk hattında sinyalizasyon yok

Kocaoğlu, 8 Eylül’de açılacak denilen Selçuk İZBAN hattıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Kocaoğlu, “Selçuk’ta törenle açtıklarını söyledikleri Torbalı-Selçuk İZBAN hattı hala bitmemiştir. Tek hat üzerinden yolculuk yapılmaktadır. Sinyalizasyon yoktur. Telsiz telefonlarla bir tren gidip gelmektedir. Selçuk’ta yaşayan hemşerilerimiz de fiyat politikasından dolayı rahatsız. Çünkü ‘gittiğin kadar öde’ sistemini bu nedenle Selçuk’ta uygulayamıyoruz” ifadelerinde bulundu.

“176 milyon avroluk kredi tamam”

Kocaoğlu, temelini attıkları Narlıdere Metrosu için 176 milyon Euro’luk uluslararası kredinin sözleşmesini, dün sabah Ödemiş’e giderken bir benzin istasyonunda imzaladığını ifade etti. Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:
“Bu işin kredisi tamam. Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapılar Genel Müdürlüğünde onaylanan 13.5 kilometrelik Üçyol-Buca metro hattımız için de Kalkınma Bakanlığı bir üst yazı yazıp Yüksek Planlama Kurulu’na gönderecek. Bu kurul Başbakan ve 8 bakandan oluşuyor. YPK onayladığında, onun da ihalesine çıkacağız. Buca metrosu için 500 milyon Euro’luk, Türk lirası olarak yaklaşık 3 milyar liralık, siyasetçilerin dediği gibi eski parayla 3 katrilyonluk krediyi alıp Buca’da metroyu götürmek için her türlü hazırlığı yaptık.”

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla