Ana SayfaMimariRestorasyonPerge Antik Kenti küllerinden doğacak

Perge Antik Kenti küllerinden doğacak

Antalya Valiliğince 2018’in “Perge yılı” ilan edilmesinin ardından tanıtım ve restorasyon çalışmasına hız verilen Perge Antik Kenti, 2020 yılına kadar küllerinden doğacak. Kentin, tüm ihtişamıyla ayağa kaldırılacağı bildirildi.

Geçmişi M.Ö. 3 bin yılına dayanan ve Pamfilya bölgesine bir dönem başkentlik yapan Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti, Anadolu’daki en düzenli Roma dönemi kentleri arasında yer alıyor. Kent, simgesi iki yuvarlak kule, sur duvarları ile eşine ender rastlanan sütunlu cadde, su kanalı, stadyum ve tiyatrosuyla ziyaretçilerine başka bir dünyanın kapılarını açıyor. Kentin yeniden ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

2018 Perge Yılı ilan edildi

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, turizmcilerle yaptığı koordinasyon toplantısında 2018 yılının “Perge Yılı” ilan edildi. Bunun ardından, kentin dünyada tanıtımı ve restorasyon ile kazı çalışmalarına hız verildi. Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdür Cemil Karabayram, yaptığı açıklamada, Perge’nin mimarisinin yanında mermer heykeltıraşlığı ile ön planda bulunduğunu ve yıllardır süren kazılarda yüzlerce önemli anıtsal yapının günyüzüne çıkarıldığını kaydetti. Karabayram, antik kentteki heykel buluntuları sayesinde Antalya Müzesi’nin dünyanın en önemli, zengin Roma dönemi heykel müzelerinden birisi haline geldiğini kaydetti.

“Tüm ihtişamıyla ayağa kalkacak”

Karabayram, Perge’ye Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun destekleriyle 15 milyonluk yatırım yapılacağını anlattı. Karabayram, “Perge, kendi öz malzemeleri, parçalarıyla restorasyonu ve konservasyonu yapılıyor. Perge, 2020 yılında tüm ihtişamıyla ayağa kalkacak. Perge, korunmuşluk ve kendi öz malzemesi açısından dünyadaki en iyi antik kentlerden birisi. Dünyadaki birçok yapı yeni, çağdaş malzemeleri içerisine almıştır. Biz de bazen çağdaş malzemelerden hareket ediyoruz ama son 2 yıldır gerçek öz malzemeleri kullanmak için çaba gösteriyoruz. Burayı çok iyi korumaya ve muhafaza etmeye çalışıyoruz. Burada kültür ve çevre bilincinin gelişmesi de çok önemli. Bölge halkı da bu kente sahip çıkıyor, kolluyor” dedi.

Sütunlu caddenin ortasında iki metre genişliğinde bir su kanalı bulunduğunu ve bu kanalın caddeki dükkanların ihtiyacını karşıladığını anlatan Karabayram, “Yüzyıllar sonra bu kanaldan yeniden su akıtacağız. Bu kanalı çok önemsiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla