Ana SayfaGündemVezirköprü restorasyonla turizmde büyüyor

Vezirköprü restorasyonla turizmde büyüyor

Samsun’un Vezirköprü ilçesi, yapılan restorasyon çalışmalarıyla turizmde yer edinmek istiyor. İlçede, 126 tarihi evin dış cephesi restore edildi.

Vezirköprü Belediyesi tarafından yaklaşık 5 yıl önce başlatılan, Kalkınma Bakanlığı ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca (OKA) desteklenen ve 4 etaptan oluşan “Vezirköprü Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında, tarihi 126 ev restore edildi. Eski kent dokusunun korunması için restore edilen evler ile Karabük´ün tarihi konakları ve UNESCO´nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’daki yapılara benzer görünüm oluşturulması amaçlanıyor.

Tarihi evler ilgi görüyor

İlçedeki 4 sokakta sağlıklaştırma çalışmaları yaptıklarını belirten Vezirköprü Belediye Başkanı Sadık Edis, “Bunun devamında da 126 evimizin dış kaplama restorasyonunu tamamladık. Burada, koruma altına alınmış tescilli bina olarak 59 tane de özel sivil mimari evler var. Bunların da projelerini hazırlatıyoruz. Önümüzdeki süreçte projeler tamamlandıktan sonra koruma kurulundan bunları da geçirdiğimiz zaman oranın restorasyonlarına da başlayacağız. 4 sokaktaki evlerde Samsun Valiliği, Kültür Varlıkları, Belediyesi ortaklaşa bu çalışmaları tamamladık. Bunların hepsi özel mülkiyet” diye konuştu.

Başkan Edis, “Tarihi özellik taşıyan binalar olduğu için koruma altına alınmış. Bunların bir kısmı da yıpranmış. Biz bunların hem çatısı hem dış kaplaması hem de sokak olarak elden geçirdik ama içlerine dokunamadık. Şu anda bu yaptığımız sokak ve konak evler, yerli- yabancı misafirlerimizden çok rağbet görüyor. Gelenler de hayranlıklarını gizlemiyorlar. Bizim amacımız, Safranbolu ve Beypazarı gibi ilçemizi öne çıkarmak. Bu çizgide gidiyoruz. Sadece dış cephe olarak sokak sağlıklaştırmasında yaklaşık 70- 100 bin TL harcama yapıldı” dedi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla