Ana SayfaÇevreSeferihisar'da Ürkmez Yat Limanı ÇED kararı iptal edildi

Seferihisar’da Ürkmez Yat Limanı ÇED kararı iptal edildi

Seferihisar’da Ürkmez Yat Limanı için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı, 1’inci İdare Mahkemesinden döndü.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü, Ürkmez Mahallesi’nde bulunan halk plajında, 764 tekne bağlamalı bir yat limanı yapmak için proje hazırladı. Ürkmez Yat Limanı projesine, Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı da ÇED olumlu kararı verdi. Seferihisar Belediyesi başta olmak üzere toplam 61 kişi, kararın iptali için İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. 3 yıldır süren davada, mahkeme kararını verdi. Projenin Lebedos Antik Kenti arkeolojik SİT alanına komşu olduğuna dikkat çeken İzmir 1’inci İdare Mahkemesi, kararında, alanın projeden nasıl etkileneceği konusunda kümülatif bir değerlendirme içermediği kanaatine vardı. Kararda, proje sahasında dağılım gösteren bentik omurgasız türlerin tespiti için yapılan örnekleme ve değerlendirmenin yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Mahkeme, koruma altında olan bir deniz çiçekli bitkisi türü olan deniz eriştesi (posidonia oceanica) tarafından oluşturduğu çayırların, proje sahasındaki dağılım sınırlarının hatalı verildiğine hükmetti. Kararda ayrıca, Azmak Kanalı tahliye kapasitesinin azalması ile mansapta olası su baskınlarının yaşanabileceğine değinildi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer

Vatandaşlar sevinç çığlıkları attı

Belediye Başkanı Tunç Soyer ile davacıların avukatı Şehrazat Mercan, mahkemenin kararını proje için seçilen Ürkmez Plajı’nda, halka birlikte açıkladı. Kararı duyan vatandaşlar, sevinçten çığlık attı, kimisi ayağa kalkarak oynamaya başladı. Başkan Tunç Soyer, mahkemeden çıkan kararın insanları çok motive ettiğini belirtti. Soyer, “Çok emek verdiğiniz ve çevrenizde herkesin ‘Olmaz o iş’ dediği bir şey sonunda oldu. Bu güzelim sahilin böyle bir tahribatla yok olmasını istemiyorduk. Çünkü yok olacağını çok iyi biliyorduk. O nedenle çok mutluyuz. Nihayet bu sahil kurtuldu. Bu akvaryum deniz yine gelecek kuşaklara nakledilecek. Bunun sadece Seferihisar için Ürkmez için değil, Türkiye’de doğa katliamı ile baş başa olan her yer için iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. İnsanlara umut verdiğini düşünüyorum, vermesi gerektiğine inanıyorum. Doğayı korumak için verilen mücadele kazanılıyor. Bu mümkün, bunu göstermiş olduk. Bir fırsatını bulup projeyi yeniden buraya kondurmak isteyenler olacak ama biz her zaman taş gibi dimdik duracağız” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla