Ana SayfaManşetUrfa'da ipekböcekçiliği hamlesi

Urfa’da ipekböcekçiliği hamlesi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü, kırsal kalkınmaya ve tarımsal göçün engellenmesi amacıyla yaptığı faaliyetler çerçevesinde, tarımın başkenti Şanlıurfa İlinde İpekböcekçiliğinin yaygınlaştırılması Projesi’ni hayata geçiriyor. İpekböcekçiliğinin Şanlıurfa’da yaygınlaştırılması adına harekete geçen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ipekböcekçiliği yapmak isteyen vatandaşlara, üretimde gerekli tüm malzemelerin dağıtımını gerçekleştirmek adına çalışmalarına başladı.


İPEKBÖCEKÇİLİĞİ İÇİN 77 ÇİFTÇİNİN MÜRAACATI İNCELENİYOR



Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından gerekli ekipman desteğinin verileceği çağrısının ardından 30 Kasım’da sona eren başvuruların akabinde Şanlıurfalı çiftçilerden alınan 83 başvuru incelenerek 77 çiftçinin şartları uygun bulundu.



BÜYÜKŞEHİR, İPEKBÖCEKÇİLİĞİ İÇİN EKİPMAN DESTEĞİNE BAŞLADI



Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde başlayan uygulama il genelinde uygulanacak. Hilvan’dan başvuru yapan çiftçilerin uygunluk kriterlerinin incelendiği saha gezisinde değerlendirmelerde bulunan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ilkel şartlarda yapılan ipekböcekçiliğinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteklerle daha modern bir şekilde yapılacağını aktardı.



ÇİFTÇİLERDEN ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR



Alacakları ekipman ve malzeme desteği ile daha iyi şartlarda İpekböcekçiliği yapabileceklerini belirten çiftçiler Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerini ilettiler.



İPEKBÖCEKÇİLİĞİ NEDİR?



İpekböceği ilk defa İsa’dan 2600 yıl önce Çin’de beslemeye alınmıştır. Çinliler ipekböceği yetiştirme ve ipekli kumaş yapmanın sırrını uzun yıllar ülkelerinde saklamışlardır. Yurdumuzda ise ipekböcekçiliği 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Genellikle yardımcı bir tarım koludur. Büyük bir yatırımı gerektirmez. Ailede yaşlı, genç herkesin emeği değerlendirilir. 35-40 günlük bir uğraş sonunda oldukça iyi bir gelir getirir. İpekböceği yetiştiriciliği, dut ağacının yetiştiği her yerde yapılabilir.


İpekböcekleri ne zaman beslenir?


İpekböceklerinin, Ege ve Akdeniz bölgesinde Nisan, diğer bölgelerde Mayıs aylarında beslemesi yapılır. İpekböceğinin hayatında dört değişik dönem vardır. Bunlar sırası ile yumurta – larva (tırtıl) – krizalit ve kelebek dönemleridir. Besleme yönünden önemli olan dönem larva (tırtıl) dönemidir. Bu devre uygun şartlarda 26- 27 gün sürer.

İpekböcekleri bu devrede dört kez deri değiştirerek beslenir ve büyürler. Deri değiştirme safhası (uyku) yaşa göre 24 ila 48 saat kadar sürer. Bu safhada ipekböcekleri yaprak yemez ve hareketsiz kalırlar.

İpekböceğinin uyku safhaları arasında kalan yem yediği sürelere yaş denir. Kuluçkadan 1. uykuya kadar geçen süreye 1. yaş, 1. ve 2. uykular arasında 2. yaş, 2. ve 3. uykular arasında 3. yaş, 3. ve 4. uykular arasında 4. yaş, 4. uykudan koza örmeye kadar olan süreye de 5. yaş diyoruz. İpekböceklerini yeknesak beslemek yani hepsine aynı zamanda koza ördürebilmek için uyku ve yaşları iyi takip etmek gerekir. Aksi halde askıya çıkma dediğimiz koza örme devresi çok uzun bir zaman alır, buna bağlı olarak da hasat güçleşir.

İSTANBULLULARA YENİ YIL MÜJDESİ

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla