Ana SayfaArkeoloji1600 yıllık Şerefiye Sarnıcı ziyarete açıldı

1600 yıllık Şerefiye Sarnıcı ziyarete açıldı

İstanbul’da bulunan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan 1600 yıllık Şerefiye Sarnıcı, yeril ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı,.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restorasyonu tamamlanan Şerefiye Sarnıcı ziyarete açıldı. Bizans İmparatoru II. Theodosius döneminde 428-443 yılları arasında inşa edilen Şerefiye Sarnıcı restorasyan çalışmaları 8 yıl sürdü. Fatih Piyer Loti Caddesi üzerinde bulunan sarnıcın açılışında, İranlı sanatçı Ahmet Nejat’ın “Hiç Hali” isimli sergisi, altın renkli küre ve küreyi çevreleyen “Aşk ve Hiç” yazısı, Mevlana Celalettin-i Rumi’nin şiirlerinden oluşan ses tasarımı ve suya yansıtılan kelimelerle görsel şölene dönüştürüldü.

“İstanbul 3 ayrı bilgeliğe sahip”

İstanbul Valisi Vasip Şahin, sarnıcın yapımında ve restorasyonunda emeği geçenlere ve “Hiç Hali” isimli sergisinde çalışmalarını sergileyen Ahmet Nejat’a teşekkür etti. Şahin, “İstanbul, bin 600 yıllık ve çok nadide, gürültüsüz, gösteriş olmadan ama aslında ağırbaşlı ve vakur bir tanıtımla hizmete açılan önemli bir eseri, sarnıcı bugün yeniden kazanıyor” dedi.

İstanbul’un, bilinen, okunan ve yaşanan olmak üzere 3 ayrı bilgiye sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Bugün hamdolsun, okuduğumuz zaman göremediğimiz İstanbul’u, yeniden yaşamaya başlıyoruz. Böylece İstanbul, yeniden ortaya çıkmaya ve kendini göstermeye başlıyor. Yani İstanbul, eski güzellikleri ve medeniyet izlerinin taşındığı ve tanıştırıldığı o güzel eserlerle tekrar süsleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, İBB başta olmak üzere belediyelerimiz ve Valilik olarak biz, dört bir koldan tarihimizin bize miras bıraktığı, topraklardan yaşamış olan medeniyetlerin bize hediye ettiği güzel eserleri tekrar gün yüzüne çıkarmış oluyoruz” diye konuştu.

“Bir eseri daha kullanıma sunduk”

İBB Başkanı Mevlüt Uysal ise, bir tarihi eserin daha İstanbullular’ın ve misafir olarak gelenlerin istifadesine sunulduğunu belirtti. Uysal, “İstanbul’da daha önce gezip gördüğümüz sarnıçlarımız var. Yerebatan Sarnıcı, Binbirdirek Sarnıcı’ndan sonra şimdi de Şerefiye Sarnıcımız olmuştur” dedi.

Tarihi eserlere bakıldığı zaman İstanbul’un ne kadar büyük bir medeniyete ev sahipliği yaptığının ortaya çıktığını dile getiren Uysal, “İstanbul, üç ayrı medeniyete ev sahipliği yaparak başkent olmuştur. Gerçekten sarnıçlar, bunun şahidi, ispatı ve göstergesidir. Eskiden dışarıdan getirilen sular depolandığı gibi yağmur sularının da depolandığını biliyoruz. Günümüzde ise mevcut yağmur sularının kirletilmeden biriktirip, tekrar kullanılır hale getirilmesi o dönemde ne kadar büyük bir medeniyetin olduğunun ispatıdır” diye konuştu.

“Ayasofya’dan 100 yıl daha eski

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, eskiden sarnıcın üstünde Eminönü Belediye Binası’nın olduğunu dile getirdi. Demir, “Fatih’in olağanüstü bir yerindeyiz. Bin 600 yıllık bir sarnıç, Ayasofya’dan 100 yıl daha eski ve önemli sarnıçlarından bir tanesidir. Sarnıcın kendisi muhteşem ve içerisinde de geleneğimizi çizgilerini taşıyan sanatın da sergilendiği bir mekan haline geldi. Dünyada bunun örneğini bulmak çok mümkün değil diye düşünüyorum. Sarnıcın yapım aşamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla