Ana SayfaYaşamMuazzez İlmiye Çığ 107. yaşını kutladı

Muazzez İlmiye Çığ 107. yaşını kutladı

Mersin’de yaşayan Ünlü Sümerelog ve tarih bilimci Muazzez İlmiye Çığ, 107. yaşına dostları ve sevenleriyle birlikte ‘merhaba’ dedi.

Mezitli Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, korona virüs tedbirleri kapsamında aralarında Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın da bulunduğu az sayıda kişinin katıldığı kutlamada, Muazzez İlmiye Çığ, çalınan müziklere tempo tuttu. Doğum günü kutlamasına katılanlar da yaptıkları danslarla Çığ’ın yeni yaş sevincine ortak oldu. Doğum günü kutlamasına katılanlara kitaplarından hediye eden Çığ, yeni yaşının ilk imzasını Başkan Tarhan’ın 12 yaşındaki yeğeni Nisan Özturgut’un kitabına attı. Çığ, gençlerin okumaya ve kitaba olan ilgisinin kendisini daha fazla heyecanlandırdığını ve üretmeye teşvik ettiğini söyledi.

Muazzez İlmiye Çığ 107. yaşını kutladı. ozelkalem.com.tr
Muazzez İlmiye Çığ 107. yaşını kutladı. ozelkalem.com.tr

“İnsan hissettiği yaştadır”

Yaşadığı tatil sitesinin bahçesinde yapılan kutlamada Çığ, katılan herkese teşekkür ederek, “Her yaş sayılardan ibarettir. İnsan hissettiği yaştadır. 1914 yılında doğdum. Bugün 106 yaşını bitirip 107 yaşıma adım atıyorum. Baştaki 100’ü silerseniz 6 yaşımın dinçliği ve heyecanı ile üretmeye devam ediyorum. Özellikle bu güzel sürprizler beni daha çok gençleştiriyor. Seven dostlarımla birlikte daha yapacak çok işimiz var” dedi.
Her yıl Muazzez İlmiye Çığ’ın doğum günü kutlamasına gelmeyi geleneksel hale getirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise “Sadece doğum günlerinde değil yıl içerinde sık sık gelerek Muazzez İlmiye Çığ’ın engin fikirlerinden ve yaşama sevincinden dest alıyorum. Umutsuzluğa düştüğümüz an bize yüklediği motivasyonla yeniden aynı şevk ve heyecanla doldurup yeniden yaşama katıyor” diye konuştu.
Çığ’ın her dönem çok önemli işlere imza attığını vurgulayan Tarhan, “Daha uzun yıllar kendisinin görüş ve önerileri ışığında aydınlanmaya devam etmek istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle kutlamaya gelen herkese teşekkür ediyor, 107. yaşının mutluluk ve huzurla dolu hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Muazzez İlmiye Çığ 107. yaşını kutladı. ozelkalem.com.tr
Muazzez İlmiye Çığ 107. yaşını kutladı. ozelkalem.com.tr

Muazzez İlmiye Çığ kimdir?

Ailesi köken olarak Kırımlı göçmenlerden olup babası Kırım’dan Amasya, Merzifon’a, annesi ise Kırım’dan Bursa’ya göçmüştür. Ailesi İzmir’de yaşamaktayken, 15 Mayıs 1919 tarihinde meydana gelen İzmir’in işgali ardından daha güvenli bir yer olan Çorum’a yerleşti. İlkokula Çorum’da başladı. Daha sonra ailece Bursa’ya taşındılar. Bursa’da özel bir okul olan Bizim Mektep’te Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926’da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi’ne (Bursa Kız Öğretmen Okulu) girdi. 1931 yılında mezun oldu ve babasının da öğretmenlik yapmakta olduğu Eskişehir’e tayin oldu. Eskişehir’de öğretmenlik mesleğini dört buçuk yıl yaptı.

74 bin tabletten oluşan arşiv

15 Şubat 1936 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydoldu. Nazi Almanyası’ndan Türkiye’ye iltica etmiş olan ve Ankara Üniversitesi’nde dersler veren Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’dan Hitit Dili ve Kültürü derslerini, Prof. Dr. Benno Landsberger’den Sümer ve Akad Dilleri ve Mezopotamya Kültürü derslerini aldı. 1940 yılında Ankara Üniversitesinden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivine uzman olarak atandı. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlenmişti. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılyay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırdı, 74.000 tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu, 3.000 tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı.

1972’de emekliye ayrıldı

1957’de Münih’teki Oryantalistler Kongresi’ne katıldı. 1960’ta Heidelberg Üniversitesi’nde altı aylık bir çalışma yaptı. 1965’te Roma’da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra’ya götürdü. 1972’de emekliye ayrıldı. Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988’de Philadelphia’daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer’in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990’da “Tarih Sümerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993’te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk da dahil Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı. Muazzez İlmiye Çığ’ın özel arşivi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı‘ndadır.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla