Ana SayfaGündemOrdu'da siyez buğdayı deneme ekimi yapıldı

Ordu’da siyez buğdayı deneme ekimi yapıldı

Üreticilere alternatif üretim sahaları oluşturma amacıyla Mesudiye ilçesinde siyez buğdayı deneme ekimi yapıldı. 100 dekar üzerine ekimi yapılan siyez buğdayından ilk etapta 11 üretici faydalandı. Üreticilere deneme ekiminin yapılması için toplamda 2 bin 500 kilogram siyez buğdayı verildi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Mesudiye ilçesinde siyez buğdayı deneme ekimi yapıldı. Ordu’da tarımsal alanlardan üreticinin daha fazla gelir elde etmesi ve tarım alanlarının ekonomiye daha fazla girdi sağlaması amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile başlatılan projelere bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda yapısal özellikleri bakımından üretiminin daha verimli olması düşünülen siyez buğdayı deneme ekimi Mesudiye ilçesinde gerçekleştirildi.

İklim şartları ve yapısal özellikleri bakımından dikiminin uygun olduğu Mesudiye’de 100 dekar üzerine ekimi yapılan siyez buğdayından ilk etapta 11 üretici faydalandı. Üreticilere deneme ekiminin yapılması için toplamda 2 bin 500 kilogram ürün verildi.

Alternatif üretim sahaları oluşturuluyor

Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Ultav, “Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile ilimizde üreticilerimize alternatif üretim sahaları oluşturma çalışmamız devam ediyor. Bu kapsamda Mesudiye ilçemizde üreticilerimize katkıda bulunmak ve iklim şartlarına uygun olan siyez buğdayı üretimi için deneme ekimine başladık. Yapısal özellikleri açısından iklim şartlarına uygun olması sebebiyle Mesudiye ilçemizde rahatlıkla yapılabilecek bir ürün çeşidi olması bu ürünün hem ekimini hem de üretimini daha cazip hale getiriyor. Siyez buğdayının hasadı temmuz ve ağustos ayında olacak” dedi. Ultav, piyasa değeri yüksek olan siyez buğdayını üreticilerle buluşturan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür etti.

Siyez buğdayı orijinalliğini koruyor

Günümüzde kullandığımız buğday türlerinin tamamının genetiği değiştirilmişken, siyez buğdayı 12 bin yıllık insanlık tarihindeki geçmişi ile orijinalliğini koruyor. Diğer buğday türlerinden farklı olarak hasat ve harman sırasında depolandığı veya tarlaya ekildiğinde zararlılara karşı kendini koruyabilmesi, uyum yeteneği sayesinde olumsuz şartlara daha dirençli olması Mesudiye’de sorun yaşamadan üretiminin yapılacağını gösteriyor. Yapılan çalışmalarda siyez buğdayının besleyici değerinin ve protein, antioksidan içeriğinin daha yüksek olduğu tespit edildi.

Mesudiye’de ekimi yapılan siyez buğdayı 2020 yılı Temmuz sonu ile Ağustos ayı başlarında hasat edilecek. Ekonomik olarak siyez buğdayının kilogram fiyatı 2-2,5 TL olarak pazarda karşılık bulurken, ürün işlenerek 1 kilogram un haline getirildiğinde 10-12 TL; 1-1.25 kilogram ağırlığındaki siyez ekmeği olarak piyasaya sunulduğunda ise değeri 20 TL olarak karşılık buluyor.

ordu siyez 1

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla