Ana SayfaÇevreSakarya Belediyesi ve Doğa Koleji'nden çevre ortaklığı: Plastik poşetler toplandı

Sakarya Belediyesi ve Doğa Koleji’nden çevre ortaklığı: Plastik poşetler toplandı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Koleji’nin “Doğa’dan Doğala” projesi çerçevesinde kentte plastik poşetler toplandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen çevre etkinliklerine bir katkı da Doğa Koleji’nden geldi. Kolejin, okul bünyesinde başlattığı, “Doğa’dan Doğala” adlı plastik, poşet toplama ve değerlendirme projesine öğrenciler büyük bir ilgi gösterdi. Projeye katkı sağlayan öğrencilere sertifika ve bez torbalar dağıtıldı. Toplanan poşetler Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Şube Müdürlüğü’nün organizasyonunda Çevre ve Orman Bakanlığından lisanslı geri dönüşüm firmasına teslim edildi.

Plastik poşetler ücretlendirilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘nca yapılan yeni düzenlemede 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren alışverişlerde kullanılan plastik poşetler ücretlendirilecek. Sektöre uyum sürece olarak Bakanlık tarafından 1 yıl süre tanındı.  Yapılan bu düzenlemede çevre kirliliğinin önlenmesi hedefleniyor. Plastik poşetlerin hızlıca çöpe dönüşüyor olması çevre kirliliğinin artışına neden olmakta. Üstelik hafif olan bu poşetler etrafa da kolayca yayıldığı ve geri dönüşüm oranlarının da beklentinin çok altında olduğu için bu uygulama üzerinde önemli duruluyor.

Çevre kirliliğinin önlenmesi hedefleniyor

Plastik poşetlerin kullanımının azaltılması amacıyla yapılan çalışmalar 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile birlikte plastik poşetleri ambalaj ve ambalaj atıklarına ilişkin yönetim sistemine dahil oldu. Bu yönetmelik ile tüm dünyada ve ülkemizde plastik alışveriş poşetlerinin kullanımından kaynaklanan çevre kirliliği önlenmesi hedefleniyor. Plastik poşetlerin üretiminde termoplastik olarak adlandırılan petrol türevli polietilen kullanıldığı biliniyor. Bu da hem çevre hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Plastik poşetlerin doğada kaybolmaları 800 yılı bulabiliyor. Yok olma sırasında doğaya vermiş olduğu zararlar da cabası. İçeriğinde bulunan zararlı maddelerin toprak ve suya karışmasının insan sağlığını etkilediği yine bilinen bir gerçek.

Plastik poşetler çevre kirliliğinin en büyük sorumlularından

Çevre Şehircilik Bakanlığı , uygulamanın başlangıcı için AB Direktifi’ nde öngörülen geçiş süreleri dikkate alınarak 1 yıl olarak belirlendi. Bu süre boyunca zorunlu hale getirilen plastik alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi önemli bir adım olacak.

Çevre için plastik poşetlere son

Tüketiciler, plastik poşetlerin yerine kullanılması için tekrar kullanımlık poşetler, bez çantalar, fileler ve tekerlekli alışveriş arabalarına teşvik edilecek. Alışverişe giderken bu tedbirlerin alınması alışkanlığa döndüğünde çevre kirliliğinin önlenmesinde büyük bir yarar sağlayacak.  

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  tarafından hazırlanan 100 Günlük Eylem Planı’nda yer alan poşetlerin ücretlendirilmesi konusunda sektör temsilcileri ve ilgili Bakanlık temsilcileriyle hazırlıklar sürdürülüyor.  Tüm satış yerlerinde plastik poşetlerin ücretli olarak temin edilmesine ilişkin uygulama 1 Ocak 2019 tarihinde hayata geçecek.


BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla