Ana SayfaKentsel DönüşümUzundere ve Örnekköy'de ilk hedef 40 bin konut

Uzundere ve Örnekköy’de ilk hedef 40 bin konut

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, halen Uzundere ve Örnekköy’de bin 500 daire ve iş yerinin dönüşümünün sürdüğünü belirterek, hedeflerinin 40 bin konut üretmek olduğunu vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısına katıldı. Toplantı öncesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Arzu Özçelik, dönüşüm projelerindeki son durum ve gerçekleştirilecek ihaleler hakkında meclis üyelerine bir sunum yaptı. Ardından konuşan Başkan Kocaoğlu, “Gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm için yola çıktık. Amacımız sadece evleri dönüştürüp onları afete dayanıklı bir hale getirmek değil. Gerek sosyal donatı alanları, gerek çevre düzenlemeleriyle gerçek anlamda bir dönüşümü gerçekleştiriyoruz” dedi.

Önce büyük fotoğrafa bakıyoruz

Kocaoğlu, Uzundere kentsel dönüşüm projesinin detaylarını anlattı. Kocaoğlu, “Gecekondu bölgesi nasıl dönüşür? vatandaşların hakkı hukuku nasıl korunur? Arsası kendisinin olan var, başkasının arsası üzerine kat çıkanlar var. Sonradan kaçak yapılmış yapılar var. Tüm bu karmaşık sorunları, ilkelerimizi belirleyerek ve tamamen uzlaşı ortamı sağlayacak şekilde çözdük ve işe başladık. Uzundere’nin kentsel dönüşümünün ilk ihalesini 1,5 sene önce yapmıştık. İlkinde epey zorlandık. Ama binalar yükselmeye başlayınca, devamındaki projelerde büyük hız kazandık” diye konuştu.

“Bin 500 daire ve iş yerinin dönüşümü sürüyor”

Kocaoğlu, Şu anda Uzundere ve Örnekköy’de yaklaşık bin 500 civarında daire ve iş yerinin dönüşümü gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kocaoğlu, “İlk hedefimiz 35 bin ile 40 bin adet arasında konut üretmek.. Bunun için 7 bölgede çalışma yapıyoruz. Bölgeleri etap etap bitiriyoruz. Bir kentsel dönüşüm bölgesini belirlediğimizde ve makro olarak bölge dönüştüğünde ne ile karşılaşacağız? Büyük fotoğraf ne olacak? Önce buna çalışıyoruz. Sonra kentsel dönüşüm alanını belirliyoruz ve etap etap hareket ediyoruz. Onların içinde de kademe kademe uzlaşıyı sağlıyoruz” diye konuştu.

Dönüşüme yeni bir vizyon getirdik

Başkan Kocaoğlu, İzmirli müteahhitlere, Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm ihalelerine girmeleri çağrısı da yaptı. Kocaoğlu, daha fazla yüklenicinin ihalelere girmesiyle rekabet ortamının güçleneceğini söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında kimsenin hakkını yemediklerinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Prensiplerimiz belli. Vatandaşın hakkı maksimum düzeyde korunacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarında kamu, buradan tek bir artı değer bile almayacak. Artı değer çıkarsa, çöp dahil olmak üzere oradaki mal sahiplerine, vatandaşlara kalacak. Biz kentsel dönüşümü bu şekilde uyguluyoruz. Diyelim ki, bir müteahhit alana girecek ve 100 evi yıkacak. O anlaşmanın yürürlüğe girmesi hemen hemen imkansız. Burada bir güvenceye, otoriteye, hak dağıtan ve hakem olan, hem yüklenicinin hem mal sahibinin hakkını koruyacak, adalet dağıtacak bir mekanizmaya ihtiyaç var. İşte biz bu mekanizmayı kurarak Türkiye’deki kentsel dönüşüme yeni bir vizyon getirdik. Bizim yaptığımız işin özü bu” ifadelerinde bulundu.

“Yüklenici firmayla belediye muhatap”

Müteahhitin mal sahibini görmediğine dikkat çeken Kocaoğlu, şunları söyledi:
“İhaleye giriyor, inşaatını yapıyor. Tapular bizde. Yüklenici firmayla bir kişi muhatap, o da Belediye. 5 kişiyle anlaşıp apartman yapsanız bile ne kadar zorluk çıktığını biliyorsunuz. Ama biz 100 tane mal sahibini birleştirip size sunuyoruz. Bu yöntemin yaygınlaştırılması gerekiyor. Kentsel dönüşüme hepimizin ihtiyacı var. Hele hele İzmir’in ve İstanbul’un belirli bölgelerinin daha çok ihtiyacı var. Birinci derece deprem bölgesindeyiz. Elimizi hızlı tutmamız lazım. Bunun süresini ise ekonomik kalkınma belirleyecek. İzmir’deki vatandaşlarımız ev alacak duruma gelirse, arz-talep dengelenirse, mutlaka evi olmayanlar da ev almak isteyecek.”

En güvenli yöntem bizimkisi

Kocaoğlu, kentin bütün projeksiyonlara göre, 2050 yılına kadar kentsel dönüşümle konut, iş yeri, ofis ihtiyacını karşılayacak potansiyelin bulunduğunu da kaydetti. Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yüklenici firmalar kentsel dönüşüme sıcak bakmalılar. Örnek projeler yapmalılar. İhalelerimize girmeliler. Ege Mahallesi’nde yüzde 40 emsalle size kimse arsa vermez. TARİŞ’in arazisindeki şartları hepiniz biliyorsunuz. Yine Uzundere, Örnekköy, Aktepe-Emrez ve Ballıkuyu başta olmak üzere birçok alanımızda bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konut sektöründe çalışan müteahhit firmalarımız eğer büyümek istiyorlarsa, kentsel dönüşüm ihalesine girmek zorundalar. Birleşmeleri gerekiyor. Proje bazında ortaklık da olabilir. Mutlaka bir yol bulmaları ve buradan yürümeleri gerekiyor. Kar düşük de olabilir yüksek de.. Ama en emniyetli konut üretimi, bizim yaptığımız yöntemdir.”

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla