Ana SayfaGündem07-11 Kasım 2022 haftası piyasalar

07-11 Kasım 2022 haftası piyasalar


Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

·         07 Kasım Pazartesi Almanya; Sanayi Üretimi (Eylül) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi (Kasım) Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Ekim)

·         08 Kasım Salı Euro Bölgesi; Perakende Satışlar (Eylül) Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Ekim)

·         09 Kasım Çarşamba Çin; Enflasyon Verileri (Ekim) ABD; Haftalık Ham Petrol Stokları

·         10 Kasım Perşembe Türkiye; İşsizlik Oranı (Eylül) ABD; TÜFE (Ekim), Haftalık İşsizlik Başvuruları

·         11 Kasım Cuma İngiltere; GSYİH (3Ç22-Öncü), İmalat Sanayi Üretimi (Eylül) Almanya; TÜFE (Ekim) Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Eylül), Sanayi Üretimi ve Perakende Satış Hacmi (Eylül) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi (Kasım-Öncü)

– Küresel hisse senedi piyasalarında karışık geçen haftanın ardından küresel piyasaları bu hafta sakin bir veri takvimi bekliyor. Hafta boyunca ABD’de geçen ayın enflasyon verileri, tüketici güveni ve İngiltere’de üçüncü çeyrek GSYİH rakamları takip edilecek.

Fed’in geçen haftaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ve son tarım dışı istihdam verisinin ardından geçen ayın enflasyon verisi piyasanın kısa vadeli risk iştahı üzerinde etkili olabilir. Zira faiz artırımlarında hız kesilebileceği sinyalinin verilmesine karşın artırımlara ara verilmesinin konuşulması için erken olduğu yönündeki değerlendirme piyasa beklentisine kıyasla daha şahin kalmıştı. Perşembe günkü verinin enflasyonda düşüş olduğunu işaret etmesi hisse senedi piyasaları için destekleyici olacaktır. Piyasa beklentisi TÜFE’nin eylülde aylık %0,4 artmasının ardından geçen ay %0,7 arttığı yönünde. Yıllık bazda ise artışın eylülde %8,2’den %8,0’e gerilemesi beklenmekte. Çekirdek TÜFE tarafında aylık bazda %0,6’dan %0,5’e, yıllık %6,6’dan %6,5’e gerileme olması bekleniyor. Çekirdek enflasyonda eylülde yıllık bazda 40 yılın zirvesi görülmüştü.

Haftanın son işlem gününde Michigan Üniversitesi’nin ekim ayı öncü tüketici güven endeksi yayınlanacak. Ekimde 59,9 puan olan göstergenin kasımda sınırlı bir değişim göstermesi bekleniyor. Yüksek enflasyon, faizler ve resesyon endişesiyle birlikte ABD’li tüketicilerin ekonomiye yönelik güveni birkaç on yılın en düşük seviyelerine yakın seyretmekte. Endekste haziranda 50 puan ile tüm zamanların en düşük seviyesi görülmüştü. İngiltere’de cuma günü üçüncü çeyrek öncü büyüme rakamları açıklanacak.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) tahmini ikinci çeyrekte bir önceki üç aylık döneme göre %0,2 büyüme kaydedilmesinin ardından temmuz-eylül döneminde %0,5 küçülme olduğu yönünde. Aralık ayından bu yana faiz artırıma giden banka geçen hafta perşembe günkü para politikası toplantısında ekonomik durgunluğun uzun bir süre devam edebileceği uyarısında bulundu. BoE, manşet enflasyonun %10’u aşmasına karşın yönün hala yukarı olduğunu düşünüyor.

 

– Yurt içinde veri akışı açısından görece sakin bir hafta olacak. Hafta boyunca ekim ayı Hazine nakit gerçekleşmeleri, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ihracat iklimi endeksi, eylül ayı iş gücü istatistikleri, ödemeler dengesi istatistikleri, sanayi üretimi ve perakende satış hacmi verileri takip edilecek.

İSO ihracat iklimi endeksi eylülde değişmeyerek 48,8 puan olmuştu. On dokuz ayın ardından ilk kez ağustosta eşik değerin altına gerilemesinin ardından iki ay üst üste bu seviyenin altında kalan endeks ihracatçıların talep ikliminde sınırlı bir bozulma olduğunu işaret ediyor. Ayrıca, eylülde yerli imalatın en büyük beş ihracat pazarında da üretim daralırken Orta Doğu ülkelerinde güçlü performans dengeleyici bir unsur olmaya devam etmişti.

TÜİK perşembe günü eylül ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini yayınlayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı ağustosta 0,4 puan azalarak %9,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Genç nüfusta MA işsizlik oranı 0,8 puan azalarak %18,0, MA atıl işgücü oranı 2,6 puan azalarak %19,8 oldu.

Haftanın son işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayınlayacak. Cari işlemler hesabı ağustosta 3,11mlr USD açık kaydederken on iki aylık cari işlemler açığı 40,89mlr USD olmuştu. Foreks’in anketinden çıkan medyan tahmine göre eylül ayında 2,85mlr USD cari açık verildi. Aynı gün TÜİK’in eylül ayı sanayi üretimi ve perakende satış hacmi verileri takip edilecek. Sanayi üretim endeksi temmuzda aylık bazda %6,1 ile sert daralmasının ardından ağustosta %2,4 arttı. Yıllık bazda büyüme %2,5’ten %1,0’e gerileyerek 2020 yılının haziran ayında yaşanan daralmadan bu yana en zayıf yıllık büyümeyi kaydetmiş oldu. Perakende satış hacmi ağustosta aylık %3,7, yıllık %9,0 artmıştı.

Borsa İstanbul tarafında bu hafta çarşamba günü şirketlerin 2022/09 konsolide bilançolarını yayınlamaları için son tarih olacak. Hafta boyunca ENKAI, KRVGD, MPARK, VAKBN, ALARK, BIMAS, TTKOM, ULKER, DOAS, PGSUS, SOKM finansalları takip edilecek. BIST100 Endeksi’nde 4.000 puan seviyesinin üzerine yerleşilmesinin ardından teknik olarak pozitif görünümün korunduğunu düşünmekteyiz.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla