Ana SayfaGündemABD: Haziran ISM imalatı 52,8’e düştü

ABD: Haziran ISM imalatı 52,8’e düştü


ISM imalat endeksi Haziran ayında 53’ten 52,8’e düşerek beklenenden daha iyimser bir görüntü çizdi. Bu sayede manşet endeks genişleme bölgesinde kalmaya devam ediyor ve hesap edilenden daha iyi bir büyüme görünümü olduğuna işaret ediyor. Verilerin getirdiği en önemli sinyal ise, büyüme ivmesinin soğuduğu, ancak henüz ekonominin resesyonda olmadığıdır. Tabii resesyonun asıl tanımının tartışmalı olduğu bir ortamda bu tarz alt verilerin ve açıklayıcı değişkenlerin momentumu önemli. Eğer alt kırılımlar problematik bir duruma işaret etmiyorsa ekonominin iki çeyrek üst üste gerilemesinin de tek başına bir senaryo anlamı olmayacaktır.

 

Alt kalemlere bakacak olursak; yeni siparişler 49,2’den 48’e düşerek talep koşullarındaki kötüleşmeyi ortaya koydu, ki bu gelecek dönem büyüme projeksiyonu açısından üretimi de aşağı çekecek bir eğilime işaret edeceğinden olumlu değil. Fiyat endeksi ise ciddi anlamda rahatlatıcı bir eğilime işaret ediyor, biraz da Haziran ayında sert gerileyen emtia fiyatlarının etkisiyle 78,5’ten 60’a bir düşüş var. Petrol 100 dolar civarlarında kalırsa ya da jeopolitik riskler katmanlanırsa tekrar yukarı tepki verme ihtimali var, ancak şimdiki durum nefes aldırıcı. Üretimde çok hafif 54,9’dan 53,5’e düşüş görülüyor, istihdam ise halen daralma bölgesinde kalmakla beraber 47,3’ten 49,9’a yükselerek başa baş noktasına iyice yaklaşmış durumda.

 

En büyük altı endüstrinin tümü geçen ay “orta ila güçlü” büyüme bildirdi Bu da pek yaklaşan bir durgunluk sinyali ile benzeşen bir durum yaratmıyor. Katılımcılar daha iyi tedarik zinciri performansına da işaret ediyor. Bu uzun süredir devam eden iyimserliğin Temmuz baskısında devam edip etmemesi veya kırılması, manşetin 50’ye yaklaşan düşüşünden daha önemli ayrıntılar içeriyor. Daha iyi tedarik zinciri performansı elbette düşüşü yumuşatacak ve üretimi de olumlu etkileyecektir. Ancak talep yönlü göstergeler kötüleşiyor ve bu iyi sinyal değil. Yeni siparişler Mayıs 2020’den sonra ilk defa büyüme ile daralmayı ayıran çizginin altına düşmüştü, oradaki daralma derinleşmiş durumda. Tedarikçi teslimatları iyileşebilir, ancak bu hafta artan Çin – Tayvan gerginliği ilerleyen dönemde blokaj kaynaklı bir çip krizine neden olursa resim değişir.

 

ISM PMI endeksleri ekonomik aktivitenin genişlemeye devam ettiğini gösteriyor. Fed açısından, bu haftanın sonunda gelecek olan istihdam verileri resesyon projeksiyonları ve enflasyon etken maddeleri açısından önemli ayrıntıları içerecek.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla