Ana SayfaCan DostlarımızAkyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan güzel haber

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan güzel haber

Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasindan guzel haber.. ozelkalem.com .tr
Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasindan guzel haber.. ozelkalem.com .tr

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan güzel haberlerimiz var! 17 yıldır deniz kaplumbağası koruma çalışmalarımızı yürüttüğümüz Akyatan kumsalında yavru deniz kaplumbağaları yuvalarından çıkmaya devam ediyor. Yavru deniz kaplumbağaları, Eylül sonuna kadar yumurtalarını kırıp mavi sulara ulaşmaya çalışacak.

Yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama için geldiği Akyatan kumsalında, anne kaplumbağalar Mayıs sonunda yumurtalarını bırakmaya başladılar ve Temmuz sonuna kadar yumurtalarını yuvalara bırakmaya devam ettiler. Temmuz ortasında ise ilk yuvalardan yavrular çıkmaya başladı.

WWF-Türkiye yaban hayatı ekibi olarak sabah gün doğarken kumsala geliyor ve yuvaları kontrol ediyoruz. Yavruların yuvalarından çıkıp çıkmadığı, yuvadan çıkan yavrular arasında yuvada kaç yumurta kabuğu kaldığı, yuvaların denizden ne kadar uzaklıkta olduğu, yuvanın bulunduğu kum sıcaklığının ve yuva çapının ne olduğu ve yuvadan çıkan yavruların çakallara yakalanıp yakalanmadığı gibi birçok bilgiyi koruma çalışmalarımıza ışık tutması için kaydediyoruz.

17 yıllık koruma çalışmalarımız sonucunda yaklaşık 250 bin yavru deniz kaplumbağası denize ulaştı.
Akyatan kumsalında anne deniz kaplumbağasını görmek büyük bir heyecan, yavruları görmek ise büyük bir neşe ve umut kaynağıdır! Her yıl Temmuz ayı ortasından Eylül ayı sonuna kadar Akyatan kumsalından binlerce yavru deniz kaplumbağası denize ulaşır, arkalarında büyük bir emek, neşe ve umut bırakırlar.

Deniz kaplumbağalarını korumak ve yuvalarının zarar görmesini engellemek #BirlikteMümkün

Siz de sembolik olarak bir deniz kaplumbağası evlat edinerek koruma çalışmalarımıza destek olabilirsiniz

Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin

Deniz kaplumbağalarının, erginliğe ulaştığında kendi yumurtalarını bırakmak için yumurtadan çıktığı kumsala geri döndüğünü ve bunun için binlerce km yüzdüğünü biliyor muydunuz?

Deniz kaplumbağaları yaşamlarının büyük bir bölümünü kıtalararası denizlerde geçirirler. Erkek karaya neredeyse hiç çıkmaz, dişiler ise sadece yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkarlar.  Her 1000 (bin) yavrudan sadece 1-2 tanesi erginliğe erişebiliyor.

Deniz kaplumbağaları yaklaşık 110 milyon yıldır dünyamızda yaşıyor. Ancak gelecekleri tehdit altında!

Uzun ve karmaşık hayat serüveni, yaşam döngüleri boyunca deniz kaplumbağalarının birçok tehditle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Akdeniz Havzası’nda deniz kaplumbağalarına yönelik tehditlerin başında iyi planlanmamış yapılaşma, sanayileşme ve kum çıkarımı geliyor. Balıkçılık sırasında hedef dışı olarak ağlara veya iğnelere takılmaları sonucunda birçok deniz kaplumbağası ölürken hızla artan denizel ve karasal plastik kirliliği de deniz kaplumbağaları için ölümcül kapanlara dönüşüyor. 

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) olarak 2006 yılından bu yana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda deniz kaplumbağası izleme ve koruma çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 17 yılda yaklaşık 6 bin yuvadan, 220 binin üzerinde yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşmasına yardımcı olduk. Deniz kaplumbağası yuvalama kumsallarına yönelik tehditleri belirliyor, sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştiriyoruz. Uydu cihazları ile yumurtlama periyotları ve göç yollarını takip ediyor, veri üretimine katkı sağlıyoruz.

Dünyanın en yaşlı denizcisinin yaşamaya devam etmesi için desteğinize ihtiyacı var! Sembolik olarak bir deniz kaplumbağası evlat edinerek sevdiklerinize ve doğaya en güzel hediyeyi verebilirsiniz. Evlat edinin, yaşam alanlarının korunması için yürütülen çalışmalara destek olun.

NOT: Bu bölümden yalnızca bireysel bağışlar kabul edilmektedir.

Bireysel bağışlar için uyelik@wwf.org.tr adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Şirket/Kurum adı geçen bağışlarınız için Kurumsal İşbirlikleri ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz. kurumsaliliskiler@wwf.org.tr

 

 

Özelkalem Yerel Yönetim Ağı

►Özelkalem Dergisi’ni oku :  https://www.ozelkalem.com.tr/

►Abone ol.: https://www.ozelkalem.com.tr/abonelik/

Özelkalem Tv.  İzle Türkiye!

►Abone ol: http://www.youtube.com/c/Özelkalemtv

►Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri :   https://yerelyonetimodulleri.com/

►Güzel Bir Türkiye: http://guzelbirturkiye.com/

Sosyal medyada bizi takip edin:

►Instagram: https://www.instagram.com/ozelkalemde…

►Twitter: https://twitter.com/ozelkalemdergi

►Facebook: https://www.facebook.com/ozelkalemdergi

►Güzel Bir Türkiye Instagram: https://www.instagram.com/guzelbirtur

Erengül Bilenser  | Özelkalem Yerel Yönetim Ağı Kurucusu

►Instagram: https://www.instagram.com/erengulbile

►Twitter: https://twitter.com/ebilenser

►Linkedin: https://www.linkedin.com/in/erengul-b

►erengulbilenser@epr.com.tr

 

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla