Ana SayfaGündemAteş Baz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri Başladı

Ateş Baz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri Başladı

Hazreti Mevlana’nın aşçısı olarak bilinen Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımı ile başladı.atesbazi_b_5

Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi ve S.Ü. Anadolu Halk Mutfağı işbirliğiyle Ateş Baz-ı Veli adına düzenlenen Mutfak Kültürü Günleri, yapılan törenle başladı. Hz. Mevlana’nın aşçısı ve Me
vleviliğin önemli isimlerinden Ateş Baz-ı Veli’nin türbesinde başlayan programda konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, uluslara

rası arenada adına türbe yaptırılan ilk aşçıbaşı olarak bilinen Ateşbaz-ı Veli Hazretlerini sadece aşçı olarak görmenin yanlış olacağını, mutfak kültürünün büyük ekolü olan Ateşbaz’ın aynı zamanda bir eğitim ve terbiye makamı olduğunu vurguladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programa katkı yapan herkese teşekkür ederek, “Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini, Hz. Mevlana ile birlikte anarken ibret alacağımız hadiseler de mevcut. Hz. Mevlana dergahında Ateş Baz-ı Veli’nin tenceresinde, kazanında belki burada ikram edilen yemekler pişiyordu ama esas olarak insan pişiyordu ve insan-ı kamillerin meydana gelmesine vesile olunuyordu. Böylece toplumun huzur ve mutluluğunun artmasına vesile olunuyordu. Günümüzde de böyle mana erlerine ve kamil insan yetiştirme ocaklarına ve kamil insan olma çabasına ihtiyacımız var” diye konuştu. Programa katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de bütün kadim medeniyetlerin kendine has örfleri, mutfak kültürü olduğunu belirterek, yemek kültürünün esasında sevgi, aşk, muhabbet, kanaat, israftan uzaklaşma bulunduğu söyledi. Bu ilkeler doğrultusunda yoğrulan ve pişen yemek ya da ekmeklerin bundan tadanlara zevk ve yemeklerin pişmesine vesile olanlara mutluluk verdiğine değinen Tüfenkci, bu sevgi tohumunun, aşkın, muhabbetin günümüzde ihtiyaç duyduğumuz şekliyle devam etmesini temenni etti. Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından türbe önünde sergilenen, o dönemin Mevlevi mutfağında kullanılan, küp, testi, kazan, kaşık gibi mutfak gereçlerini inceledi. Programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Konya Valisi Yakup Canbolat, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya milletvekilleri ile çok sayıda yerli ve yabancı aşçı katıldı.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla