Ana SayfaGündemYerel Yönetimleri bekleyen sorunlar: Barış, güvenlik, mülteci sorunu ve salgınlar

Yerel Yönetimleri bekleyen sorunlar: Barış, güvenlik, mülteci sorunu ve salgınlar

Özel Kalem Dergisi tarafından düzenlenen Yerel Yönetim Zirvesi’nin ilk oturumu 28 Mart Çarşamba günü “Yeni Kentsel Gündem” konusuyla başladı.

Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri Seçici Kurul Üyesi Sadun Emrealp’in yönettiği oturum öğlen 13.30-15.30 saatleri arasında yapıldı. Zirvenin  konukları Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya ve UNDP Türkiye’den Neslihan Yumukoğlu oldu.

Zirve ilk olarak EPR Yerel Yönetim Ajansı ve Özelkalem Dergisi  Kurucusu Erengül Bilenser’in açılış konuşması ve konukları tanımıyla başladı. Zirvede daha sonra ilk sözü halen UNDP çatısı altında Türkiye’de Yerel Yönetimin Kurumsallaşması çalışmasında proje yöneticisi görevini sürdüren Neslihan Yumukoğlu aldı.

Covid döneminde kentlerin ve yerel yönetimlerin önemi ön plana çıktı

Neslihan Yumukoğlu Covid döneminde kentlerin öneminin özellikle yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları ve özellikle yönlendirici rollerinin ön plana çıktığının altını çizdi. 2014 yılında faaliyete geçen UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Türkiye ofisinin, Sürdürülebilir ve Demokratik Yönetişim Portföyü, Sürürülebilir ve Ekonomik Kalkınma Portföyü, Çevre ve İklim değişikliği Portföyü, Suriye Krizine yanıt ve dayanıklılık Programı, Özel Sektör Geliştirme Programı üzerinde çalıştığını ve kendisinin şu an Yerel Yönetim Reformu üçüncü aşama projesinden sorumlu olduğunu ifede etti. Yumukoğlu bu projenin  2005-2007 ve 2009-2011 yıllarında uygulanan projenin devamı niteliğinde olduğunu ve amacının özellikle 2014 yılında yürülüğe giren Büyükşehir Yasası’nın yerel yönetimlerce özellikle 14 büyükşehir belediyesi tarafından benimsenmesi, hizmetlerin standardize edilmesi ve özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden sonra kurulan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün kapasitesinin güçlnedirilmesi gibi kritik amaçları barındırdığını belirtti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ciddi anlamda sahiplenici oldu

Yumukoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız hali hazırda sunduğumuz birçok raporu ve yönetmelik haline çoktan dönüştürmüş durumda. Yani bu anlamda ciddi bir sahiplenicilik sözkonusu.Bunun için bu vesileyle kendilerine çok teşekkür ediyorum.

Neslihan Yumukoğlu belirlenen beş hizmet alanında ise belediyelerin hizmet standartlarının belirlenmesi için bir çalışma gerçekleştirdiklerine de vurgu yaptı.

Yumukoğlu şunları söyledi:

“Bütün bunların dışında belirlenen beş hizmet alanında ise belediyelerin hizmet standartlarının belirlenmesi için bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Hala devam ediyoruz bu çalışmamıza. Burada özellikle önleyici ve koruyucu itfaiye hizmetleri gibi biliyorsunuz son yıllarda küresel anlamda da ulusal anlamda da çok fazla orman yangınları yaşıyoruz ve belediyelere burada çok büyük görevler düşüyor. Bu konuda da eksiklikleri tespit edip bu alanda ulusal olarak uygulanabilecek standart metinleri hazırlamaya çalışıyoruz. Bunu da TSE(Türk Standartları Enstitüsü) ile işbirliği içinde  gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yine Covid öneminde ön plana çıkan toplu taşımada halk sağlığı, halk sağlığı hizmetleri, evde yaşlı bakım hizmetleri, tarımsal destekleme, bunların tamamı yeni kentsel gündemin amaçlarıyla örtüşüyor” dedi

Kırılgan şehirler ortaya çıktı

Oturumda ikinci olarak sözü Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya aldı. Gençkaya katılımcılığın tanımı ve öneminevurgu yaptı.Kentlerin gelecek yönetimin oluşmasında temel yapı taşı olacaklarının altını çizen Gençkaya, Adem-i Merkeziyetçilik ikilemi çerçevesinde katılımcılık sürecine izin vermesi beklenilen aktörlerin katılımcılık konusunun anlamını göz ardı ettiklerini ve bunun sonucunda da kırılgan kentlerin ortaya çıktığını belirtti.

Gençkaya bir ülkedeki fiziki mekanın planlanmasının o ülkedeki yönetim şekliyle de alakalı olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Bir ülkedeki fiziki mekanın planlanması yada örüntüsü aslında o ülkedeki siyasal sistemin de bir yansımasıdır.Ne yazıkki bugün ülkemizde gördüğümüz yapılanma, kentsel mekanın fiziki yapısı çok da nitelikli bir görüntü vermemektedir dedi.”

Oturumda söz sözü ise Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan aldı.

Tarhan dirençli kentlerin örgütlü insanlarla daha rahat  olabileceğini belirterek bu anlamda  MEzitli halkının merkezi yatırımın pek çok uygulaması ve yanlış düzenlemelerinin karşısında örgütlenerek durduğunu belitti.

Suriyeli göçmenlerin şehre entegrasyonunda sorun var

Tarhan, Mezitli’nin iklim ve bitki örtüsü nedeniyle sonyıllarda artan bir hızla göç aldığını göç edenlerin ise genellikle dingin hayatı seven çevreye çok duyarlı insanlardan ve emekli kesimden oluştuğunu belirtti. Tarhan ancak son yıllarda artan mülteci göçünden Mezitli’nin de etkilendiğini ve Suriyeli göçmenlerin şehre entegrasyonunda sıkıntılar olduğunu belirtti.

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla