Ana SayfaBilimBURSA’NIN SAĞLIK TARİHİ KAYIT ALTINDA

BURSA’NIN SAĞLIK TARİHİ KAYIT ALTINDA

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında hazırlanan 307 esere, CHP Bursa Milletvekili Op.Dr. Ceyhun İrgil tarafından kaleme alınan Bursa Sağlık Tarihi kitabı da eklendi. Antik çağdan günümüze, büyü, sihir ve dini yöntemlerde ilmi yöntemlere kadar sağlık tarihine ışık tutan eser, Büyükşehir Belediyesi tarafından Sağlık Tarihi Müzesi olarak restore edilen tarihi mekanda kamuoyuna tanıtıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bu eser ilk Osmanlı hastanesine ev sahipliği yapan Bursa’mızın milattan günümüze sağlık tarihine ışık tutuyor” dedi. Kitabı kaleme alan CHP Milletvekili Op.Dr. Ceyhun İrgil ise kitabın hazırlık sürecinin 7 yıl sürdüğünü, 6 bin belgenin değerlendirildiğini ve bin belgenin ilk kez bu kitapta kullanıldığını belirtti.

irgil-altepeBursa’nın bir açık hava müzesine dönüşmesi için 8500 yıllık arkeolojik dönemlerden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılarına kadar her alanda restorasyonlarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan miras çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Mahalleler, çarşılar, kale, kırsal kültür, tarihi, kültürel ve manevi şahsiyetler, köklü eğitim kurumları ve el sanatları gibi bu kente dair tüm soyut mirası kitaplaştırarak kayıt altına alan Büyükşehir Belediyesi, Bursa Sağlık Tarihi kitabını da kent belgeliğine kazandırdı. CHP Bursa Milletvekili Op.Dr. Ceyhun İrgil tarafından kaleme alınan, 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık alanlarında geçmişten günümüze Bursa’daki tüm sağlık uygulamalarına ışık tutan eser, Büyükşehir Belediyesi tarafından Sağlık Tarihi Müzesi olarak restore edilen tarihi mekanda düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Sağlık en değerli hazine

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, büyü ve sihre dayanan tedavi yöntemlerinden dini yöntemlere ve en sonunda da ilmi yöntemlere geçiş yapan tıp ilminin tarihinin aynı zamanda insanlık tarihi olduğunu söyledi. Kitapta sağlık tarihinin milattan günümüze 2 bini yılı aşkın sürelik seyrine yer verildiğini dile getiren Başkan Altepe, “Osmanlı devletine ilk başkentlik yapan Bursa sağlık kurumları, yöntemleri ve doktorları ile bu alanda ilklere ev sahipliği yapmıştır. İlk Osmanlı hastanesi olan Yıldırım Darüşşifası, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından kendi adıyla anılan külliye içerisinde yaptırılmış. Kurulduğu ilk yıllardan itibaren hemen her alanda hastaların bedensel rahatsızlıklarının teşhis ve tedavi edildiği, aynı zamanda ruhsal sıkıntıların ve hastalıkların iyileştirildiği bir sağlık kuruluşu olan Yıldırım Darüşşifası, kuruluş amacına uygun olarak günümüzde de sağlık kurumu olarak hizmet vermektedir. Yine ilk hayvan Bimarhane’sinin de Bursa’da kurulmuş olduğunu görmekteyiz. Orhan Gazi’den Sultan 2. Bayezid’e kadar sultanların nezdinde devletin sağlık işlerini yürüten saray hekimleri bulunurken, Sultan 2. Bayezid döneminde ülkenin sağlık hizmetlerinin idaresini üstlenmesi için hekimbaşılık kurulmuştur. Aynı zamanda muharebe hekimliği de Osmanlı devletinde özel bir yere sahiptir. Bütün bu bilgilerin ve daha nicelerinin yer aldığı bu eserin yayıma hazırlanmasında başta Op. Dr. Ceyhun İrgil beyefendi olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarım. ‘Bursa Sağlık Tarihi’ni siz değerli okuyuculara kazandırmanın kıvancı ile iyi okumalar dilerim” diye konuştu.

6 bin belge değerlendirildi

Kitabı kaleme alan CHP Milletvekili Ceyhun İrgil ise eserin kendisine değil en az 100 kişilik bir ekibe ait olduğunu vurguladı. Kitabın hazırlanmasının 7 yıl sürdüğünü, 100’lerce hekim, hekim yakını ve hekim torununun tek tek bulunduğunu hatta Yunanistan’da gayrimüslim hekimlere bile ulaşıldığını ifade eden İrgil, yaklaşık 6 bin belgenin değerlendirildiğini ve bin belgenin ilk kez bu eserde kullanıldığını belirtti. Doktordan, hemşireye ve sağlık memuruna kadar 5 bin kişinin isminin kitapta yer aldığını vurgulayan İrgil, “Şehir medeniyetinde mabet ve yanında mezarlık var. Mezarlık bedevi için mezar, şehirli için ise bellektir. Eğer kayıt edilmişseniz yaşıyorsunuz demektir. Ben 1924 – 1945 yılları arasında bu şehirde sağlık müdürlüğü yapmış bir ismin kaybolması üzerine böyle bir kitap hazırlamaya karar verdim. Düşünün 20 yıl sağlık müdürlüğü yapmış birinin ismi hiçbir kayıtta geçmiyor. Oysa biz 1400’lü yıllarda Darülşifa’da öğlen ne yemek çıkmış, akşam ne yemek çıkmış hepsini biliyoruz. Çünkü hepsi kayıt altında. Ancak biz tarihimizi kaydetmiyoruz. Bu bilgileri gelecek nesillere aktarmadığımız için de tekerleği, ateşi yeniden bulmak zorunda kalıyoruz. Doğmadan büyümek, gelişmek olmaz. Önce doğmak gerekli. Doğmayan her şey hayal ve beklentiden ibarettir. Bu çalışmada eksiklerimiz hatalarımız olabilir. Bizden sonra gelenler üstüne bir şeyler koyacaktır. Ben kitabın hazırlanmasında emeği geçen grafikerden, yazılarıyla destek veren hekimlere kadar herkese teşekkür ediyorum” dedi.

bursa-saglik-tarihi

Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonun ardından Sağlık Tarihi Müzesi’ne dönüştürülen tarihi mekan nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye de teşekkür eden İrgil, Bursa’nın nüfusa oranla ihtisas müzesine sahip olma oranıyla Türkiye’de ilk sırada yer aldığını da sözlerine ekledi. Bursa Tabip Odası’nın geçmiş dönem başkanlarından Dr. Çetin Tor ile Prof.Dr. Mefail Hızlı da kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere ve kitabın vücut bulmasına imkan sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla