Ana SayfaBaşkanlarTBB Başkanı Yücel Yılmaz : Sivil Toplum – Kamu İş Birliğinin Güçlendirilmesini...

TBB Başkanı Yücel Yılmaz : Sivil Toplum – Kamu İş Birliğinin Güçlendirilmesini Hedefliyoruz

Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde Karesi Belediye Başkanı seçilerek son derece başarılı projelere imza atan ve Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde ise Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen Yücel Yılmaz, Mayıs 2023 tarihinden itibaren de Türkiye Belediyeler Birliği ( TBB ) Başkanlığı’na seçildi.

 Özelkalem Dergisi İmtiyaz Sahibi Erengül Bilenser, aynı zamanda Karesi Belediyesi’nin Kurucu Belediye Başkanlığı görevini de üstlenmiş olan TBB ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin Ankara’daki merkezinde bir araya gelerek yaptığı çalışmalar, gerçekleştirmek istediği projeler ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin kaynaklarının belediyelere dağılımı konusunda zaman zaman bazı eleştiriler ve iddialar gündeme getiriliyor. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

İDDİALAR BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR

Türkiye Belediyeler Birliği, ‘belediyelerin ortak menfaatlerini savunmayı’ kendine misyon olarak belirlemiş; Cumhuriyet tarihinin en önemli ve güçlü kurumlarından birisi. Herkesin aynı masa etrafında bir araya gelerek fikir ve önerilerini paylaşabildiği tarafsız, şeffaf ve hukuka uygun olarak yönetilen bir organizasyon. Ayrıca denetlenen bir yapı. Bu tür iddiaları ortaya atanlar, birliğin faaliyet raporlarını inceleyebilirler. Bilgi eksikliğinden kaynaklandığına inandığım bu iddialar, her zaman yüksek sesle savunduğumuz ‘yerel demokrasi’ye ve Türk belediyeciliğine zarar verecektir.

Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli 6 Şubat depremleri ile ilgili Türkiye Belediyeler Birliği’nin gerçekleştirdiği çalışmalar ve devam eden projeleri nelerdir?

6 Şubat’ta ülke olarak Asrın Felaketini yaşadık. Dünyanın en yıkıcı depremlerinden biri olarak kayda geçen bu depremle, ‘dirençli şehirler’in önemini bir kez daha anladık. Ülkemiz, siyaset üstü bir yaklaşımla büyük bir dayanışma örneği sergiledi, depremin ilk anından itibaren vatandaşlarımız, belediyelerimiz ve yardım ekiplerimiz seferber oldu. Türkiye Belediyeler Birliği olarak bahsetmek gerekirse; birliğimiz bu süreçte oldukça başarılı bir koordinasyon sağladı. Afetin yaşandığı ilk andan itibaren teyakkuza geçen Türkiye Belediyeler Birliği, AFAD ve bin 391 belediye ile koordinasyon içerisinde destek ve yardım faaliyetleri yürüttü; yurt içi ve yurt dışından desteklerin ve gönüllülerin bölgeye ulaştırılması için yoğun gayret gösterdi.

 DİRENÇLİ ŞEHİRLERİN İNŞASI NOKTASINDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlarımız yaraların bir an önce sarılması için canla başla çalışırken Birliğimiz bir çatı görevi üstlendi, olağanüstü gayretleri kurumsal bir çatı altında birleştirdi. Birlik olarak yaraların sarılması ve bölgedeki hayatın normale dönmesi noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda ‘dirençli şehirlerin’ inşası noktasında da çalışmalar yürütüyoruz. Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) işbirliğinde “Yerelde Afet Riski Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması” projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda Temmuz ayında Japonya’da bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunduk. Kentsel planlama, toparlanma ve afetlere dirençli şehirlerin oluşumu gibi birçok konuda iş birliği kararları aldık.

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Avrupa Birliği finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı paydaşlığında uygulanacak olan “Bugünün Gençleri, Geleceğin Meslekleri” adlı yeni bir proje hayata geçiyor. Bu proje kaç şehirde hayata geçecek? Proje hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gençlerimizin dijitalleşme ve inovasyon alanlarındaki becerilerini geliştirmek amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği iş birliğinde “Bugünün Gençleri, Geleceğin Meslekleri” projesini hayata geçiriyoruz.

GENÇLERİMİZİ GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIRLAYACAĞIZ

10 yaşından 29 yaşına kadar olan toplam 4 bin çocuk ve gencimize ulaşmayı hedeflediğimiz bu proje ile ülkemizdeki dijital gençlik merkezleri sayısını artıracak; 10’u mobil olmak üzere 45 ilimizde bu merkezleri kuracağız. Depremden etkilenen 11 il de bu proje öncelikli olarak uygulanacak.

Gençlerimizi geleceğin mesleklerine hazırlamak, onların “Endüstri 4.0” ile ilgili becerilerini geliştirmek amacıyla oluşturduğumuz proje ile gençlerimizi, Türkiye’nin büyüyen dijital ve inovasyon ekonomilerindeki mesleklere hazırlayacak, eğitim ve kariyer danışmanlığı sunacağız.

Dijital gençlik merkezleri, gençlerin becerilerini geliştirirken rekabeti öğreten, sosyalleşmeye imkân sağlayan yerler. İnanıyorum ki; gençler dijital becerilerle donatıldıkça istihdam imkânları artacak.

Türkiye’de sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları arasında yerel düzeyde iş birliği ve sürdürülebilir diyalogun geliştirilmesini hedefleyen Sivil Katılım Projesi’ni yönetiyorsunuz. Projenin süreçleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

 SİVİL TOPLUM – KAMU İŞ BİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ

Bir yerel yönetici olarak gönüllüğün gücüne inanıyorum. Bu nedenle daha demokratik bir yerel yönetişim için sivil katılımın ve gönüllülüğün güçlendirilmesini amaçlayan bu projeyi fazlasıyla önemsiyorum. Proje, bu yıl Ocak ayında uygulanmaya başlamıştı. 7 Ağustos’a kadar da 7 ilimizde; sivil katılım stratejilerinin ve eylem planlarının hazırlanmasına katkıda bulunmak için oluşturacağımız Sivil Katılım Görev Güçleri için başvuruları aldık. Tüm paydaşların katkılarıyla etkin bir şekilde devam ediyoruz. Projeyle sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına katılımının artırılmasını, Sivil Toplum-Kamu iş birliğinin güçlendirilmesini ve gönüllülük için sürdürülebilir bir ortam oluşturulmasını hedefliyoruz.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlerinizin yanı sıra Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) 2022-2026 dönemi Başkan Yardımcılığı ve Gelecek Paktı / Yönetim’in Geleceği Elçiliği görevini yapıyorsunuz ayrıca UCLG-MEWA Kültür ve Turizm Komitesi Başkanı ve UCLG-MEWA Çevre Komitesi Eş Başkanı’sınız. Üstlendiğiniz bu görevlerin, Balıkesir’e sağladığı avantajlar nelerdir?

Yerel yönetimler; küresel gündemlerin ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerelleştirilmesinde, daha adil bir geleceğe yönelik mücadelede ön saflarda yer alıyor. Toplulukları harekete geçirebilme ve sürdürülebilir kentsel kalkınmada yerel halkın katılımını teşvik edebilme gücüne sahip olan yerel yönetimlerin eylemleri olmadan daha iyi bir gelecek kurulması düşünülemez.

KURDUĞUMUZ ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİYLE BALIKESİR’E ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPMA FIRSATI YAKALADIK

Bu doğrultuda; 2014 yılında Karesi Belediye Başkanlığı ile başlayan, 2019’dan bu yana da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile devam eden bu süre içerisinde; küresel gündemlerin yerelleştirilmesi konusunda ortaya bir irade koyduk ve Balıkesir’i dünya ile entegre olan bir şehir haline getirdik. Artık küresel gündemleri dünya ile eş zamanlı olarak takip ediyor, hem Balıkesir’i hem Türkiye’yi uluslararası platformlarda temsil ediyoruz.

Kurmuş olduğumuz uluslararası iş birlikleriyle Balıkesir’e önemli yatırımlar yapma fırsatını yakaladık. Birleşmiş Milletlerin en aktif paydaşlarından biriyiz. Gençlerimizi, sürdürülebilir kentsel kalkınmayı desteklemeye yönelik birçok projeyi hayata geçirdik. Birlikte şehrimize BM 75. Yıl Gençlik Merkezi’ni kazandırdık. Uluslararası gençlik modeli projesini yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletlerin en önemli etkinliklerinden biri olan Dünya Habitat Günü’nü Balıkesir’de kutladık. Şimdi de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Şehirler Ağı ile Dünya Çevre Durum Merkezi’ni Balıkesir’e kazandırmak için çalışmalarımızı başlattık.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ile iş birliği yaparak Dünya Çevre Durum Merkezi’ni (WESR) Balıkesir’de kurmaya başladınız. Bu merkez ile dünya çevre durumuyla ilgili veri ve bilgi platformu görevi göreceksiniz. Bu merkezin Balıkesir’e ve Türkiye’ye ne gibi faydaları olacak? Bu merkez ile hangi projeleri hayata geçirmeyi hedefliyorsunuz?

 BALIKESİR’DEKİ SDG ŞEHİRLER AĞI TÜRKİYE OFİSİ GELECEĞE YÖN VERECEK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HAMLELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Birleşmiş Milletler ile birlikte Çevre Durum Merkezi’nin Balıkesir’e kazandırılması için çalışmaları başlattık. Kuracağımız Dünya Çevre Durum Merkezi (WESR) veri ve bilgi platformu görevi görecek. Merkez, kullanıcıların dünya çevre durumuyla ilgili; verilere, bilgilere ve bilgi hizmetlerine neredeyse gerçek zamanlı olarak erişmelerini, görselleştirmelerini, paylaşmalarını ve indirmelerini sağlayacak. Balıkesir ve Türkiye için büyük bir kazanım olduğuna inandığımız Dünya Çevre Durum Merkezi’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) Şehirler Ağı’nın Türkiye Ofisi’ni de Balıkesir’e kazandırıyoruz. Şehirlerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için atılan önemli bir adımı temsil eden Ofis, Türkiye’nin geleceğine yön verecek sürdürülebilirlik hamlelerine ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine olan bağlılığını ve yerel yönetimlerin bu hedeflere ulaşmada önemli bir rol üstlendiğinin en önemli göstergelerinden biri olan Ofis sayesinde şehirler daha yaşanabilir, güvenli ve sürdürülebilir hale gelmeleri için gerekli bilgi ve deneyime ulaşabilecekler.

Toplam 291 kilometrelik sahiliyle Ege ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan Balıkesir, kuzey Ege’nin ve Güney Marmara’nın önemli turizm destinasyonlarına sahip. Sizce Balıkesir, turizmden hak ettiği payı alabiliyor mu? Turizm konusundaki çalışmalarınız nelerdir?

Her bir ilçesinin kendine has unsurlarıyla ön plana çıktığı ve dünyaca kabul gördüğü bir şehir hayalimiz var. Bu noktada Balıkesir’in tarihini, kültürünü, sosyal yapısını, yöresel lezzetlerini tüm yönleriyle geliştirecek birçok projeyi hayata geçirdik. Hedefimiz Balıkesir’imizin özgün imajını ön plana çıkararak dünyaya tanıtmak.

“İKİ DENİZ BİR ŞEHİR”

Her bölgemizin ön plana çıkarılması gereken, kendi başına birer marka olabilecek unsurları var. Bu nedenle kimi ilçelerimizin termal turizm kimliğini, kimilerinin doğa turizmi kimliğini, kimilerinin ise sağlık turizmi kimliğini güçlendirecek çalışmaları yapıyoruz.Bildiğiniz gibi Balıkesir; turizmin de, tarımın da, sanayi faaliyetlerinin de birlikte yapılabildiği ender şehirlerden birisi. Bir belediye başkanı olarak potansiyeli böylesine yüksek bir şehirde görev yapmaktan dolayı onur duyuyorum.

Balıkesir’i anlatırken her zaman kullandığımız bir söylem var; “İki Deniz Bir Şehir.” Bir tarafı Marmara’da bir tarafı ise Ege’ye uzanan 291 kilometre uzunluğunda sahilimiz var. Şehrimizin yüzde 48’i ise orman. Hedefimiz; turizmi 12 ay yaymak. Bu nedenle sahip olduğumuz turizm potansiyelini çeşitlendirmeye ve sürdürülebilir kılmaya yönelik adımlar atıyoruz.

BALIKESİR’İN TANITIMI İÇİN BÜYÜK ÇABA GÖSTERİYORUZ

Balıkesir, şifalı kaplıcalarıyla önemli bir sağlık turizmi merkeziyken; binlerce yıllık geçmişe sahip antik kentleriyle ise tarih ve kültür turlarının değişmez adresleri arasında. Aynı zamanda gastronomi potansiyeliyle de Türkiye’nin eşsiz illerinden birisi. Bu nedenle bir yandan sahillerimizde düzenleme çalışmaları yürütürken bir yandan da bize özgü gastronomik değerlerimizi ön plana çıkarmak amacıyla festivaller düzenliyoruz, coğrafi işaret çalışmaları yürütüyoruz.

Özetle; şehrimizin kültürel ve arkeolojik değerlerini, kırsal yaşamını, doğasını, mutfağını, tarımını, ayrı ayrı ele alıyor; tanıtımı noktasında büyük çaba gösteriyoruz.

Balıkesir, tarih, arkeoloji ve kültürel miras açısından da çok zengin bir bölgede bulunuyor. Bildiğimiz kadarıyla kent sınırları içerisindeki 4 büyük antik kentte kazı çalışmaları devam ediyor. Bu tarihi ve kültürel zenginliği, ön plana çıkarmak için sürdürdüğünüz veya planladığınız projeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

 “MARKA ŞEHİR BALIKESİR”

Bizim bir hedefimiz var; Balıkesir’in doğasıyla, turizmiyle, sanatıyla, kültürüyle, gastronomisiyle bir marka olması. Bu hedef için kenetlendik ve “Marka Şehir Balıkesir” projesini hayata geçirdik. Topyekûn güç birliği yaptığımız bu proje sayesinde şehrimizin tarihi ve kültürel değerlerini de daha güçlü bir şekilde tanıtıyoruz. Dünyada saygın ve kimlikli bir yer edinmeyi hedefleyen kentler, her şeyden önce kendi değerlerini ve kültürlerini korumalı, yaşatmalıdır. Çünkü geçmiş ile gelecek arasındaki bağlantıyı güçlendiren en önemli unsurlar, kentin sahip olduğu değerleri ve kültürel varlıklarıdır.Balıkesir, gerek köklü tarihi gerekse zengin kültürel varlığıyla bu konuda kendine dünyada saygın bir yer edinebilecek bir şehir. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, var olan bu zenginliklerimizi korumanın, yaşatmanın ve geleceğe aktarmanın gayreti içerisindeyiz.  Şehrimizde, herkesin bildiği ve hala kazı çalışmalarının sürdüğü; Antandros, Kyzikos, Daskyleion, Adramytteion antik kentlerinin dışında irili ufaklı 300’den fazla arkeolojik alan var. Büyükşehir olarak kazı çalışmalarınabüyük destekler sağlıyoruz. Aynı zamanda şehir genelindeki tarihi yapıları restore ederek yeniden kente kazandırıyor, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda vatandaşlarımızın kullanıma açıyoruz.

Şehrimizin sembollerinden biri olan, 600 yıllık tarihi Zağnos Paşa Cami’nde ve çevresinde büyük bir meydan düzenleme çalışması gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında meydana çıkan tarihi sokaklarımızda sokak sağlıklaştırma çalışması yapıyoruz. Bu projede tamamlandığında şehir merkezinde yaklaşık 50 bin metrekarelik alanda büyük bir tarih koridorunu oluşturmuş olacağız.

Balıkesir, turizmin yanı sıra tarım ve hayvancılık açısından da önemli bir şehir. Özelikle son yıllarda yerel yönetimler, “kentsel tarım” ve “tarımsal kalkınma” konusunda projeler geliştirmeye başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma dair teşvik ve projeleri var mı?

Tarımı, turizmi ve hayvancılığıyla yaklaşık 26 milyon insana hitap eden Balıkesir;aynı zamanda Türkiye’yi doyuran şehir. Büyükşehir Belediyesi olarak bunu sürdürülebilir kılmak için tüm imkânlarımızla üreticilerimizin yanındayız. Temel gayemiz üreticilerimizin maliyetlerini azaltmak, bu nedenle 2023’ün başından bu yana üreticilerimize yaklaşık 60 milyon TL destek sağladık.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZI 28’E ÇIKARDIK

Balıkesir, kuzusuyla bir marka. Balıkesir Kuzusu demekse kalite göstergesi. O nedenle Balıkesir Kuzu Eti üretiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla, 5 ilçemizde Damızlık Merkezleri kurduk. Bu merkezler sayesinde bir yandan tescilli kuzumuzun sayısını artırırken diğer yandan da burada yetiştirdiğimiz kuzularımızı üreticilere hibe ederek dar gelirli, küçük aile işletmelerine destek oluyoruz.

Aynı zamanda Coğrafi İşaret çalışmaları yürütüyoruz. Bugün itibarıyla coğrafi işaretli ürün sayımızı 28’e çıkardık. Bu ürünlerimizin 24 tanesi gıda ürünü.

BALIKESİR BALI TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ BALLARINDAN

Şehrimizi arıcılık ve arı ürünleri konusunda bir marka haline getirmek için de çalışmalar yapıyoruz. Çünkü Balıkesir Balı, Türkiye’nin en kaliteli ballarından birisi. Üretimini artırmak ve arıcılarımızın en kaliteli balı üretmelerini sağlamak amacıyla ekipman desteğinden eğitim ve Ar-Ge desteğine kadar birçok konuda destek veriyoruz. Ayrıca Türkiye’nin en büyük Bal Ormanını şehrimize kazandırmak için girişimlerimizi de başlattık. Özetle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak toprağımızın bereketine bereket katacak, üreticilerimizin gelirini artıracak her türlü proje ve yatırımı hayata geçirdik, geçirmeye devam edeceğiz.

Türkiye’de bazı ilçeler, tanınırlık, istihdam yaratma ve ekonomik anlamda büyük şehirler kadar göz önünde olabiliyor. Balıkesir özelinde de Bandırma İlçesi’nin uzun zamandır “il olması” yönünde talepler olduğunu biliyoruz. Siz, bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Büyükşehir bir medeniyet projesi. Biz Bandırma’yı çok önemsiyoruz. Hepimizin plakası 10. Hepimiz aynı çatı altındayız. Birbirimizin gücünü kullanarak Balıkesir’i en iyi noktaya taşıyacağımıza inanıyoruz.

 

 

 

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla