Ana SayfaGündemTürkiye: Sanayi üretimi %13,3 arttı

Türkiye: Sanayi üretimi %13,3 arttı

Türkiye’de Şubat ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,3 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %4,4 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %13,3 oranında artış gerçekleşmiştir.

 

Sanayi üretimi %7,5 olan beklentilerin ve %10,4 olan bizim beklentimizin üzerinde gerçekleşirken, sektörel bazda da yaygın üretim artışlarına işaret etmektedir. Aylık bazda ise Ocak ayında enerji kesintileri kaynaklı azalmanın Şubat ayında telafi edildiği ve dönemsel üretim artışının güçlü bir momentumda gerçekleştiği görülmektedir. İlerleyen dönemde ise özellikle Rusya krizinin yarattığı dengeleri sanayinin üretim hızı ve maliyetleri açısından takip edeceğiz.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %3 azalırken, yıllık bazda %6,1 büyüme göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %5,1 artış görülürken, yıllık bazda ise %14,4’lük büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,1 artış görülmüş, yıllık bazda ise büyüme %4,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %7,6, dayanıklı tüketim malı %6,6, dayanıksız tüketim malı %5,3, ara malı %3,2 ve enerji %0,3 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıksız tüketim malı %18,9, sermaye malı %13,3, ara malı ve dayanıklı tüketim malı %11,9 ve enerji %6,9 artmıştır.

 

Sanayi üretim endeksi (Yıllık)… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

Yerli üretim aktivitesinin yılın ikinci ayı itibariyle güçlü kaldığını ve dış talebin olumlu katkısıyla ihracatın olumlu etkisinin de ön planda olduğu gözlenmektedir. Buna karşılık, sektörel aktivitelerin ilerleyen dönemde yüksek girdi maliyetleri ve enflasyondan dolayı aşınan alım gücünden etkilenebileceğini, kısmi yavaşlama olabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada yurtiçi siparişler ve üretim eğilimleri açısından iç talep, ihracat siparişleri açısından da dış talep için aşağı yönlü risklerin bulunduğunu belirtmek isteriz. Emtia fiyatlarındaki artış sanayinin girdi maliyetlerini artırırken, tedarik zincirlerindeki bozulma da ara malı hacmini düşürücü etkide bulunabilir. Bu noktada Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kaynaklı fiyat ve arz etkilerini izleyeceğiz.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla