Ana SayfaAkıllı Kentler'Akıllı şehir kavramıyla 2016'da tanıştık'

‘Akıllı şehir kavramıyla 2016’da tanıştık’

Bir şehir akıllı olabilir mi? Şehri akıllı kılan unsurlar nelerdir? Ulaşım, akıllı şehirler için ne anlama gelir?


Prof. Dr. Rafet Bozdoğan moderatörlüğündeki Yerel Yönetim Zirvesi Akıllı Ulaşım Sistemleri oturumunda, Signify Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Selin Türkmenoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mert Yaygel ve İSBAK Etüt ve Planlama Müdürü Mustafa Murat Harman akıllı ulaşım sistemlerine dair bilgilerini ve çalışmalarını anlattı.

SELİN TÜRKMENOĞLU: BİZ BELEDİYELERİMİZLE İŞ BİRLİĞİNE SONUNA KADAR HAZIRIZ

Günümüzde sürücüsüz araç testlerinde yoldaki müsaitlik durumunu, verileri direklerden alan, anlayan, karar veren yapay zekâ uygulamalarından ve buna göre kendini konumlayan sistemlerden konuşuyoruz. Akıllı kavşaklar, akıllı trafik ışıkları, akıllı kaldırımlar, hatta bina dış cephe aydınlatmasından sokak aydınlatmalarının entegrasyonundan konuşuyoruz.

Bugün Dubai’nin önüne koyduğu bir hedef var: “Ben dünyanın en sürdürülebilir şehri olacağım. Onlar da şimdi tüm kamu binalarında, yol tarafındaki aydınlatmaları dönüştürüyorlar. Keza Los Angeles da öyle.   Avrupa’da şu an pek çok şehirde birçok uygulama var.

Verimlilik açısından bakıldığında ülkemizin de solar aydınlatmaya çok müsait olduğunu görüyoruz.  Bu projenin sayısının günden güne artacağını öngörüyoruz ve diyoruz ki hem Signify ailesi olarak hem de sade vatandaş olarak bu noktada biz sonuna kadar siz belediyecilerimiz ile iş birliğine hazırız.

MERT YAYGEL: STRATEJİLERİMİZE UYGUN YATIRIMLAR YAPIYORUZ

Kuzeyde artan nüfusun kent merkezine gelmesiyle beraber ortalama yolculuk mesafeleri artıyor, ortalama yolculuk süresi artıyor ve insanlar toplu taşımadan uzaklaşıp arabayla işlerine gelmeye başlıyor. Şehirler zaten yapılaşmış, yeni yollar yapamayacağımız için ana arterlerdeki trafik yoğunluğunun artması tehlikesiyle karşı karşıyayız.

Biz İzmir olarak birçok büyük şehirde olduğu gibi stratejilerimizi belirledik. Ona uygun yatırım yapıyoruz. Trafik sorununu çözmeye çalışıyoruz. Burada en önemli olaylardan biri otomobile bağımlılığın azaltılmasıdır. En önemli şeylerden biri yüksek kapasiteli ve hızlı, kaliteli toplu taşımayı arz etmektir.

MUSTAFA MURAT HARMAN: KENTİ İYİ PLANLAMAZSAK TEKNOLOJİK UYGULAMALAR BİR GÜN ÇÖP OLUR

Akıllı şehir kavramı önceden konuşulmuyordu. Akıllı şehir kavramıyla 2016 yılında tanıştık.

Faaliyet alanlarımızda akıllı şehir teknolojileri ve uygulamalarını görebilirsiniz. Akıllı ulaşım sistemleri zaten akıllı şehir teknolojilerinin içinde…

Teknoloji gittikçe çoğalıyor. Her yerde pek çok teknolojik yatırım yapılıyor. Kent iyi planlanmazsa bu teknolojik uygulamaların hepsi günün birinde çöp olur. Dolayısıyla burada planlama, proje uygulaması; özellikle planlama, şehrin planlanması, yolların planlanması, kısa ve uzun vadeli planlamalara kadar büyük önem arz ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz çalışmaların bakım, onarım ve operasyon yönetimini yapıyoruz, devam ediyoruz.

ÖzelKalem Dergi 115. Sayıda yer alan söyleşinin devamı için linke tıklayınız.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla