Ana SayfaYaşamBodrum kıyıları denizden, havadan ve karadan denetlenecek

Bodrum kıyıları denizden, havadan ve karadan denetlenecek

Kıyılara izinsiz ve kaçak müdahalelere göz açtırmamak için hareket geçen Bodrum Belediyesi, bu alanları; denizden, havadan ve karadan denetleyerek doğayı tehdit eden uygulamalara izin vermeyecek.  

 

Salgın tedbirlerinin ve sınırlandırmaların kaldırılmasıyla birlikte, Türkiye’nin en önemli turistik bölgelerinden biri olan Bodrum’un doğasına yönelik müdahalelerin, yeniden gündeme gelmeye başladı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında; kıyılarında yaşanan izinsiz müdahale ve kaçak yapıların kontrol altında tutulması ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Son dönemde, Bodrum Yarımadası’nın üç farklı mahallesinde kıyıya izinsiz müdahale tespit ettiklerini kaydeden Başkan Aras, “Doğayı, ekosistemi ve biyoçeşitliliği tehdit eden bu uygulamalara asla taviz vermeyeceğiz. Kıyalar, hem denizden, hem havadan ve hem de karadan denetlenecek” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras

“Denetimleri sıklaştıracağız”

Bodrum’un farklı bölgelerinde kıyıya dökülen beyaz kumla ilgili müdahalelerinin sürdüğünü vurgulayan Aras, “Yalıkavak Gökçebel’de benzer bir girişimi durdurduk. Çevre İl Müdürlüğü 310 bin lira ceza kesti. Biz de imara aykırı uygulamadan dolayı 35 bin lira ceza uyguladık ve işlemi durdurduk. Benzer bir olay da Gündoğan Kızılburun’da yaşandı. Tespitler yapıldı, orada da gereken işlem yapılacak. Bu müdahaleler karşısında her türlü yaptırımı uygulamaktan geri kalmayacağız. Coğrafi özellikleri nedeniyle Bodrum’un bazı kıyılara karadan ulaşımın yok. Kent Konseyi ile birlikte ortak ekip oluşturarak hem denizden hem havadan hem de karadan denetimleri sıklaştıracağız” diye konuştu.

Bitez koyu
Bitez koyu

Bitez, kaliteli sahil programında

Bodrum’da kıyı kullanım planlarının Bitez’den başlatılacağına dikkat çeken Başkan Aras, “Kıyı kullanım hakları konusunda Milli Emlak’la görüşmelerimiz devam ediyor. Bitez’de işgalleri tek tek tespit edeceğiz. Halihazırdaki planı çakıştıracağız. Sonra kıyıda hem vatandaşımızla, hem işletmelerimizle ortak bir kullanım şekli belirleyip kıyı planımızı tamamlayacağız. Bitez’den başlamamızın nedeni,  Bitez’i ‘Green Destinations’ programına almamızdan kaynaklanıyor. Bu uluslararası geçerliliği olan bir akreditasyon programıdır. Belediye olarak ‘Qality Coast’ yani kaliteli sahil programında Bitez’i sunduk. Bu çalışmayı Bitez’den başlatıp, diğer alanlara yayacağız’ dedi.

Bodrum plajları
Bodrum plajları

Plajlar temizleniyor

Plajların vatandaşların kullanımı için hazırlandığını da belirten Başkan Aras, “Bodrum’un kıyıları, girintili çıkıntılı ve 280 kilometre civarında. Her yere anında müdahale etme şansımız yok ama adım adım başladık. Örneğin Turgutreis Günbatımı Plajı’nda çok ciddi bir çalışmamız var. Yine Yalıkavak Monocus Plajı’nda çalışmalarımız sürüyor. Yakın bir zamanda Gümbet’te halk plajı için çalışmalara başlayacağız. Bu arada salgın sürecinde plajlardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın sağlıklı bir tatil yapabilmeleri için ekiplerimiz titiz bir çalışma sürdürüyor. Plajların bakımı, temizliği, hijyeni konusunda geniş kapsamlı bir faaliyet takvimi uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz

“Kıyılarda saldırı başladı”

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz da kıyılara adeta bir saldırının başladığını kaydederek bunun geri dönülmez boyutlara ulaştığını vurguladı. Bir avuç duyarsız insanın büyük zararlara yol açtığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: “Kanunlarla korunan, endemik olduğu kabul edilen, Akdeniz’de Barcelona Antlaşması’nda imza attığımız ve bizim kıyı yapımıza çok önemli katkılar sağlayan poseidon canlıları, denizlerin eko sistemi için çok önemlidir. İşte biz bunları zaman zaman kepçelerle kazarak, zaman zaman kireçle kimyasallar dökerek, kumsalda fazla yer açacağız diye mermer tozundan çeşitli diğer malzemelere kadar kum benzeri malzemeler dökerek yok ediyoruz. Bu yok ediş belli bir süre sonra bizim kıyı sistemimizi çok kötü etkileyecek. Denizin kirlenmesine, oksijensiz kalmasına ve hatta kıyı erozyonu sebebiyle yer yer çökmelere de yol açabilir. Son dönemde kum mahmuzları da arttı. Bu işlemler de doğaya büyük zarar veriyor. Bodrum Belediyesi ile ortak bir anlayışla hareket ederek bu işleri Bodrum’da sonlandırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.”

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla