Ana SayfaGündemKadın girişimcilere ipekböceği üretimi için dut fidanı desteği

Kadın girişimcilere ipekböceği üretimi için dut fidanı desteği

Ödemiş’te ipekböceği yetiştiriciliğinin canlandırılması amacıyla kadın üreticilere dut fidanı dağıtıldı. Belediye Başkanı Mehmet Eriş, kadınların bizzat üretimin içerisinde yer alacağına ve ekonomik kazanç elde edeceğine dikkat çekti. 

İZMİR – Ödemiş Belediyesi’nin İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği “Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi” için Gölcük (Zeytinlikli) Mahallesi’nde 650 adet dut fidanı toprakla buluşturuldu. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kadın üreticilere belgeleri verildi. Ödemiş Belediyesi, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa sürdürdüğü “Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi” için geçen eylül ayında Gölcük Mahallesi’nde İpekböceği Evi’ni hizmete sundu. Belediye bu kez de üretimin olmazsa olmazı dut yapraklarının sağlanması için tahsis ettiği alanda, Bursa Koza Birlik’in destekleriyle, 650 adet dut fidanını toprakla buluşturdu.

İpekböceği üretimi yeniden canlandırılıyor

Düzenlenen törende kadın üreticiler adına konuşan Nazmiye Aynalı, geçmişte bölgede yaygın şekilde yapılan ipekböcekçiliğinin kadınların emeğiyle yeniden canlanacağını söyledi. Sundukları katkı için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ödemiş Belediyesi’ne teşekkür eden Aynalı, Ödemiş Belediyesi’nin hem İpekböceği Evi hem de dutluk için alan tahsis ettiğini belirtti.

Ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor

Bursa Koza-Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Yılmaz, ülkemizde ipekböcekçiliğinin yaygınlaşması için verilen tüm emeklerinin destekçisi olduklarını vurguladı. Bundan sonra da Ödemiş ipeğinin yeniden canlanması çabalarına katkı sunmaya hazır olduklarını kaydetti. Yılmaz, bu amaçla “Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması Projesi” için ipekböceğinin tek besini olan dut yaprağını temin etmek üzere dut fidanı desteği sunduklarını anlattı.

Ödemiş, ekonomi belediyeciliğine odaklandı

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ekonomi belediyeciliği ile bölgede tarımsal üretim ve hayvancılığın yanında olmaya çalıştıklarını vurguladı. Eriş, “İpeğin, ipekböcekçiliğinin bölgemizde köklü bir geçmişi var. Zeytinlikli kadınlarımız bu projeye dört elle sarıldılar. İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün göstermiş olduğu destekle kadınlarımızın maharetli elleri ve emeğiyle kozanın ipeğe dönüşmesi bizler için en büyük mutluluk olacak. Bu nedenle üretici kadınlarımız kadar biz de heyecanlıyız. Buradaki üretim kazanç olarak ailenize ve yuvanıza katkı sunacak. Bundan daha güzeli yok. Kadınlarımız bizzat üretimin içerisinde yer alacak. Biz artık sosyal projeler kadar ekonomik projeleri de desteklemek zorundayız. Ekonomik belediyeciliği bölgemizde sunmamız ve üreticimizi desteklememiz gerekiyor. Kurumlarımızla birlikte nerede ne ihtiyaç varsa ilgileniyoruz ve neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz” dedi.

“Kadın üreticiler tarihsel mirasa sahip çıkıyor”

İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Cemil Çumak da, çalışmanın 1990’lı yıllarda sekteye uğrayan ipekböceği yetiştiriciliği ve dokumacılığını kadın üreticiler tarafından canlandırılmasını hedeflediğini söyledi. Çumak, kadın üreticilerin tarihsel mirasa sahip çıkarak hem yöre hem de ülke ekonomisine katkı sunacaklarını aktardı.

Konuşmaların ardından projede emeği geçenlere plaket sunulurken, eğitimleri başarıyla tamamlayan kadın üreticilere sertifikaları protokol üyelerince takdim edildi. Program, Ödemiş Belediyesi tarafından tahsis edilen 6 bin 370 metrekare alanda 650 adet dut fidanının dikilmesi ile sona erdi.

odemis ipekbocegi 2

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla