Ana SayfaBelediye BaşkanlarıÖzelkalem Arşiv | Ürgüp Belediyesi Eski Başkanı Bekir Ödemiş

Özelkalem Arşiv | Ürgüp Belediyesi Eski Başkanı Bekir Ödemiş

Ürgüp’te dolu dolu 2 dönem

Ürgüp Eski Belediye Başkanı Bekir Ödemiş “Ürgüp’ü 10 yılda cazibe merkezi yaptık. Hiçbir alanda Ürgüp’ü geride bırakmadık. Dolu dolu bir dönem geçirdik. Başarımızın sırrı, toplumla, halkla kurduğumuz, sıcak, samimi ve güvene dayalı ilişkidir. Una değil de, üne çalışan insanlardanız”

Urgup Belediyesi Eski Baskani Bekir Odemis.. ozelkalem.com .trNevşehir’in Ürgüp ilçesinde üst üste 2 dönem belediye başkanlığı yapan Bekir Ödemiş, başkanlık dönemini ve sonrasını Özelkalem’e anlattı.

Karayalçın’a danışmanlık yaptı

Ürgüp’te 2 dönem belediye başkanlığı yaptınız. Başkanlık öncesindeki yaşantınızdan biraz bahsedebilir misiniz ?

Ürgüp doğumluyum. liseyi Ankara’da okudum. Üniversiteyi  İstanbul’da okudum. Jeoloji mühendisiyim. “Yerel Yönetim, Yerinden Yönetim” adlı bir çalışmam, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kaynak yayın kabul edilip, basıldı. Belediye başkanı olmadan önce de bu camianın içerisindeydim. Yerel yönetimlere yabancı birisi değildim. Ürgüp Belediye Başkanı olduğum 1999 tarihine kadar, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde Belediye Başkan Yardımcılığı yaptım. Bu arada 1989-1994 yılları arasında Murat Karayalçın’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde, hem Gölbaşı’nda, hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde danışman olarak görev üstlendim. İTÜ yıllarımda da bir belediyecilik geçmişim var. Aytekin Kotil’in İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönem, ben de İETT’de tahsildar kadrosunda çalıştım. Hem okuyup, hem de çalışıyordum. Mustafa Sarıgül ile aynı birimde çalışıyorduk.

 

Mühendisliğin çok faydasını gördüm

-Jeoloji bölümünü tercih etmeniz nasıl oldu ? Bunun faydalarını siyasette, yerel yönetimde gördünüz mü ?

Aylin Kulin’in “Türkan” adlı kitabını okudum. Orada Türkan hoca diyor ki; “İnsan gençken, hayatı kendi yaşadığını zannediyor ama engellerle ve gerçeklerle karşılaştığında, aslında hayatın onu yaşadığını anlıyor…” Bazı şeyler tesadüf oluyor. Biz kurguladığımızı zannediyoruz ama olaylar öyle hızlı gelişiyor ki anlayamıyorsunuz. Lisede iken jeoloji derslerim çok iyiydi. O zamanki jeoloji hocamız, “Sen bu dersi seviyorsun. Üniversitede de bu bölümü yaz” dedi. Bu şekilde jeoloji bölümünü tercih ettim. Birebir hedeflemiş değildim. Belediye Başkanlığı’nda önünüze çok sayıda fiziki ve teknik sorun geliyor. Bunların çözümünde de bir mühendis kafasının olmasının çok yararını gördüm. Hızlı ve isabetli kararlar vermemde çok katkıları oldu. Matematik düşüncesinin çok katkısını gördüm.

Urgup Belediyesi Eski Baskani Bekir Odemis.. ozelkalem.com .tr .

UN DEĞİL ÜN

-Siyasete girmeniz nasıl oldu ?

Bazılarının siyasete girmesi tesadüfen oluyor. Bunları görüyoruz. Partilerdeki patronaj yapı ve liderlerin partilerin önünde olması, siyaseti aklından geçirmeyen çok sayıda insanı, o günkü konjonktür ve rüzgarla, hayatında hiç tahmin etmediği bir siyasi çizgiye getiriyor. Özellikle 12 Eylül sonrası, ANAP’ın o ani yükselişi, daha sonra DSP’nin umulmayan bir yükselişi oldu. Şimdi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir yükseliş dönemi. Bu dönemlerdeki oy patlaması ile birlikte, siyasetin “s”’sini düşünmeyen insanlar bir yerlere geliyor. Kürsüye çıkmadan, konuşma yapmadan milletvekili olan, belediye başkanı olan pek çok arkadaşımı tanıyorum. Bizim ki öyle değildi. Gençlik kollarından itibaren mücadele ederek geldim. Nevşehir, yapısı itibariyle İç Anadolu’da biraz daha muhafazakar bir yöredir. Orada da CHP’ye, çok ciddi oylarla seçim başarısı kazandırdım. Bu birazda bizim işin içinden gelmemizden kaynaklandı diye düşünüyorum. “Niye bu işin içine girdiniz ?” diye sorarsanız, emin olun herkes söyler ama insan sevgisinin etkisi büyüktü. İnsanlardan hiç kaçmadım. Çocukluğumdan beri, nerede insan varsa orada ben oldum. Yalnız yaşamayı hiç sevmem mutlaka birilerinin yanında olurum. Hep insanları sevmişimdir. Çocukken mahallede büyüklerimiz işlerini bana yaptırırdı, severeke oyunu bırakıp yapardım. Ruhumuzda bir yardım etme, sevgi duygusu var. Bu çok apayrı bir duygu. Una değil de, üne çalışan insanlardanız. Ünden kastım, bir kibir ve statü anlamında değil. Yaptığımız işi adam gibi, dürüst yapıp manevi anlamda ün bırakmak.

BAŞARININ SIRRI SEVMEK

-Siz Ürgüp’te 2 dönem üst üste belediye başkanı seçildiniz. Başarınızın sırrı neydi ?

Başarımızın sırrı, toplumla, halkla kurduğumuz, sıcak, samimi, güvenilir ilişki…Ben belediye başkanı olmadan önce de yakın ilişki içindeydim. Oralı bir ailenin ferdi olmakta bir avantajdı. Ben, iyi ilişki, düzgün ilişki kurdum. Halk beni sevdi, ben onları sevdim. Onların, çocuklarının eğitiminden tutun, evdeki beylerinin iş durumlarına kadar yaşadıkları her türlü soruna el attım. Bunlar kolay işler değil. İnsan yoruluyor ama sonuçta da insana müthiş haz veriyor. Bunu belediye başkanı olmadan önce de, Ankara’da hemşerilerim gelirlerdi, onlara yardımcı olmaya çalışırdım. Yardımcı olurken de hiç kimsenin siyasi kimliğine bakmadım. Onlarla, acı, tatlı günlerinde bir arada olduk. Ailelerinin bir parçası gibiydik. İç Anadolu’da 2004 yılında CHP’den bir tek ben kalmıştım, belediye başkanı olarak. Televizyonlar uzun uzun bu başarımızı anlatmıştı o seçimlerden sonra. Sevgiyle oldu bu iş. Biz Ürgüp’ü, halkı, işimizi sevdik, onlar da bize güvendi.

Belediye başkanlığınız döneminde, muhalefet partisi belediyesi olmanın zorluklarını yaşadınız mı ?

Yaşanmaz olur mu ? Çok fazla yaşadım. 1999 yılında, seçimi kazandıktan sonra her belediye başkanının başına geldiği gibi birçok teftiş geçirdik. O zaman 4483 sayılı yasa çıkmıştı. İsimsiz, imzasız şikayet ediliyordu, hemen müfettiş geliyordu. Benden önceki dönemin hesabını bile benden sordular.

ÜRGÜP’Ü CAZİBE MERKEZİ YAPTIK

-Nasıl bir Ürgüp devralıp, nasıl bir Ürgüp bıraktınız ?

Ben Ürgüp’te Belediye Başkanı olduğumda, alt yapısı tamamlanmamış, günlük su sıkıntısı çeken bir kent vardı. Şehir içindeki yollar çok bozuktu. Bunların hepsini elden geçirdik. Dönemimde Ürgüp’te elektrik kesintisi dışında, bir gün bile su kesintisi olmadı. Ürgüp biliyorsunuz bir turizm kenti. Turizm için teknik alt yapı çok önemli. Geçtiğimiz günlerde sayın Bakan Nimet Çubukçu açılışını yaptı. Gurur duyuyorum. Üniversite binalarını devletten tek bir kuruş almadan, Ürgüplü hayırsever Erol Toksöz’ün desteği ile bunu gerçekleştirdik. O zaman Nevşehir Üniversitesi kurulmamıştı. Biz üniversite binalarını yapıp, açılışlarını gerçekleştirdik. Eğitim, öğretime açıldı. Sanat galerileri, kültür merkezleri, parklar…Tüm yollar pırıl pırıl. Tarihi Kentler Birliği’nin, Cumhuriyet Meydanı projesi ile Pazar Yeri projesi ile pek çok ödülüne de layık görüldük. Sanatsal ve kültürel etkinliklere imza attık. Karikatür yarışmaları düzenledik. Paris-Dakkar Rallisi’nin bir ayağını gerçekleştirdik. Uluslararası satranç turnuvaları düzenledik. Ürgüp açıkçası, dönemimizde sadece İç Anadolu’nun değil, Türkiye’nin sanat, kültür, turizm ve cazibe merkeziydi. Sayısız dizilere ve yerli, yabancı filmlere ev sahipliği yaptı. İlk sinemayı biz açtık. Bunlar hem kentteki insanların sosyal statüsünü yükseltirken, kentin ekonomisine de ciddi anlamda katkılar yapıyordu. Ramazan yardımlarını başlattık. Üniversite öğrencilerine burs çalışmalarını başlattık. AB’den kredi alıp, ilk meslek kurslarını başlatan ve bu projesiyle ilk beşe giren belediye olduk. Yerel Gündem 21’i biz başlattık. Hiçbir alanda Ürgüp’ü geride bırakmadık. Dolu dolu bir dönem geçirdik.

-Ürgüp’teki en önemli projeniz hangisiydi ?

Kayakapı projesidir. Ürgüp’ün kurucu mahallesi diyebileceğimiz, bir mahalle. Burası yıllar önce terkedilmiş. İçerisinde 230’a yakın sivil ve anıtsal mimari yapı örneği var.Damat İbrahim Paşa’nın geldiği, ilk Ermeni kilisesinin bulunduğu, Damat İbrahim Paşa’nın yaptırdığı çeşmelerin, camilerin bulunduğu çok özel bir mahalle. Devlet burayı afet bölgesi ilan ederek, burayı boşaltmış. Biz göreve gelir gelmez, burası ile ilgili idari, teknik önlemler aldık. Kamulaştırmayı yapıp, projesini hazırladık. Koruma kurullarından projeler geçti ve çalışmalara başlandı. Yaklaşık 40-45 milyon dolarlık bir proje. O mahalle bittiğinde, sürdürülebilir turizmin önemli bir projesi olarak, Kapadokya’nın ve Ürgüp’ün anıtsal mirası ayağa kalkmış olacak. Yeni bir katma değer yaratacak. Ürgüp’ün taşınır, taşınmaz bütün kültürel mirasının yaşadığı büyük bir kent müzesi haline getirecek.

-Hayata geçiremediğiniz projeler oldu mu ?

Planlayıp da, yapamadığım hiçbir projem olmadı. Ufak tefek projeler olmuştur ama bunlar Ürgüp’ün vizyonunu etkileyecek nitelikte değildi. 1999 yılında önümüze koyduğumuz stratejik hedefleri yaptık. Çok da engellerle karşılaştık ama halkın desteği ile bu işler yürüdü.

MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN İSTİFA ETTİ

-Belediye başkanlığı görevinizden, milletvekili adayı olmak için istifa ettiniz. Bunun nedeni neydi ?

Koşullar sizin önünüze bunu koyuyor. 2007’de erken seçim kararı çıktı. Sayın genel başkan, benim Nevşehir’den milletvekili adayı olmamı uygun görüp, istifa etmemi istedi. Türkiye’de tek istifa ettirdiği belediye başkanı bendim. Mayıs ayında istifa edip, milletvekilliği seçimine girdim. 25 yıldır soysal demokrat bir partiden milletvekili seçilemeyen Nevşehir’de, 22 Temmuz seçimlerinde en yüksek oyu aldık ama seçimi kaybettik. Milletvekilliğini insan arzu ediyor. Yerel siyaset bir okul gibi. Orada hizmeti öğreniyorsunuz, halkı tanıyorsunuz, siyaseti öğreniyorsunuz. Oradaki bilgi ve tecrübenizle ülkeye hizmet etmeyi amaçlıyorsunuz. Çağdaş demokrasiler yerelde yetiştirip, başarılı olanları genel siyasette değerlendiriyor. Ben de açıkçası böyle düşünüp,bu işe girdim. Nevşehir’e, Ürgüp’e böyle bir katkı da bulunayım istedim.

-Son yerel seçimler öncesi isminiz pek çok yer için geçti ama aday olmadınız…

Çankaya belediye başkanlığı için adım geçti. Partim uygun görse, hizmet etmeyi isterdim. Çankaya önemli bir merkez ama hak ettiği yerde değil. Adaylık için müracaat etmedim. Bana bekle dendi. Şimdiki belediye başkanı olan arkadaşımızın adaylığı uygun görüldü. Kendisine de elimizden gelen yardımı yaptık. CHP’nin içerisinde, belediyecilikte çok başarılı olmuş arkadaşlarımız var. Bilinen, tecrübeli insanların değerlendirilmesinde yarar görüyorum.

-Bundan sonrası için planlarınız ne ?

Çalıştığım bir işim var özel sektörde. TMMOB’da yönetimdeyim. Almanlarla bir vakıf üniversitesi projesi başlardı İzmir’de. Onun da mütevelli heyetindeyim. Bu tür etkinliklerle birikimlerimi aktarıyorum. 2011 seçimlerinde ülke ve siyaset bizden yararlanmak isterse bundan geri durmam.

Özelkalem Yerel Yönetim Ağı

►Özelkalem Dergisi’ni oku :  https://www.ozelkalem.com.tr/

►Abone ol.: https://www.ozelkalem.com.tr/abonelik/

Özelkalem Tv.  İzle Türkiye!

►Abone ol: http://www.youtube.com/c/Özelkalemtv

►Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri :   https://yerelyonetimodulleri.com/

►Güzel Bir Türkiye: http://guzelbirturkiye.com/

Sosyal medyada bizi takip edin:

►Instagram: https://www.instagram.com/ozelkalemde…

►Twitter: https://twitter.com/ozelkalemdergi

►Facebook: https://www.facebook.com/ozelkalemdergi

►Güzel Bir Türkiye Instagram: https://www.instagram.com/guzelbirtur

Erengül Bilenser  | Özelkalem Yerel Yönetim Ağı Kurucusu

►Instagram: https://www.instagram.com/erengulbile

►Twitter: https://twitter.com/ebilenser

►Linkedin: https://www.linkedin.com/in/erengul-b

►erengulbilenser@epr.com.tr

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla