Ana SayfaGündem120 Belediye Başkanı Ayvalık’ta buluştu

120 Belediye Başkanı Ayvalık’ta buluştu

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Bölge Toplantısı’nın düzenlendiği Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 120 belediye başkanı bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulundu.

TKB Bölge Toplantısı, Ayvalık’ta yapıldı. Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezinde yapılan toplantıya, 120 belediye başkanı katıldı. Toplantı, “Yerel Yönetimlerde Yeni Yaklaşımlar ve Ayvalık Örneği” başlığıyla yapıldı. Toplantı, TKB tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Hasan Özgen’in üstlendiği “Vatan Nedir?” adlı filmin gösterimi ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından Zeytin Çekirdekleri Korosu katılımcılara müzik ziyafeti verdi.

“Fransızların yaptığını biz niye yapmıyoruz”

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir’de tarihi ve kültürel varlıklara tüm kurumların ellerinden gelen tüm gayretleri göstererek sahip çıkmaya çalışmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yazıcı, “Yıllar önce bir kaymakam adayıyken, devletimiz bizi Fransa’nın başkenti Paris’e göndermişti. Paris gerçekten tarihi bir şehir. Ama 10-15 kilometre uzağında da gökdelenlerin olduğu, iş merkezlerinin bulunduğu modern bir şehir daha kurulmuş. Daha sonra Anadolu’ya döndüğümde hep şunu düşünmüşümdür, Bunu Fransızlar yapabiliyorsa, biz niye yapmıyoruz. Biz niçin; İstanbul’un, Bursa’nın, tarihi şehirlerimizin ve beldelerimizin orta yerine camisinin tepesine, orada müze görünümlü güzelim evlerin üzerine ucube yapıları neden dikeriz? Neden, şehrin bütün kimliğini yaptığımız 4-5 tane apartmanla alır götürürüz?” dedi.

“Tarih burada, güzellikler burada”

Buna hiçbir zaman anlam veremediğini dile getiren Vali Yazıcı, “Bunu herhalde rantla, parayla izah etmeye çalıştık. Ama izah edemedik. Kendimizi kandırdık. Şimdi geldiğimiz noktada güzel şeyler oluyor. Örneğin Ayvalık, ülkemizin nadide güzelliklerini içinde barındıran bir beldemizdir. Çarşı ve sokağında dolaşırken gerçekten mutlu olacağınız bir kenttir. Çünkü tarih burada. Güzellikler burada. Safranbolu’ya gidiyorsunuz. O yöreyi gezerken, insan ayrı bir haz alıyor. Dolayısıyla tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Hükümet mutlaka destek vermeli”

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, “Kıyı Kenti Ayvalık’ta Doğal-Kültürel Mirasın Korunması” adını taşıyan bir de sunum yaptı. Gençer, Ayvalık’ın sulak alanlarının ve birçok kuşa yuva olan lagünlerin imara açılmaya çalışılmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti. Ayvalık’ın tarihi ve kültürel kimliği hakkında bilgiler veren Başkan Gençer, ilçedeki 2 binin üzerinde tarihi taş binanın bulunduğuna işaret etti. Gençer, bu binaların birçoğunun elden geçirilmesi gerektiğini ve bu konuda da hükümetin mutlaka Ayvalık’a destek vermesi gerektiğine işaret etti.

Gençer, Ayvalık’ın kültürel değerlerinin korunmasının yanı sıra ilçedeki turizmin tarım ile birlikte yürütülmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini ifade etti. Başkan Gençer, ilçenin UNESCO’nun Kültürel Mirasları Listesi’ne geçicide olsa girebilmesinde destek verenlere teşekkür etti.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla