Ana SayfaMimariGökmedrese restorasyonu 20 yıl sonra tamamlanıyor

Gökmedrese restorasyonu 20 yıl sonra tamamlanıyor

Sivas’ta 20 yıl önce başlayan Gökmedrese restorasyonunda sona yaklaşıldı. Çalışmaların kısa sürede tamamlanarak, medresenin ziyarete açılması planlanıyor.

Sivas’taki Selçuklu şaheseri Gökmedrese’nin yılan hikayesine dönen ve çeşitli nedenlerle bitmek bilmeyen restorasyonunda sona yaklaşıldı. Yine ertelenmezse ziyaretçiler sonbaharda medreseyi restore edilmiş haliyle gezebilecek. Daha önce ilan edilen tarihlerde restorasyon bitirilememiş, süreç 20 yılı bulmuştu.

Selçuklu veziri yaptırdı

Gökmedrese, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında, Konyalı mimar Kaluyan’a yaptırıldı. Gökmedrese’de 20 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Gökmedrese, adını üzerindeki gök mavisi çinilerinden alıp, Mavi Medrese olarak da anılıyor. , 747 yıllık yapının ayakta kalabilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü kapsamlı bir restorasyon süreci yürütüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan 8 kişilik heyetin, Ağustos 1997’de fotogramik çekimler, röleve ve tespit çalışmaları ile restorasyonun ilk adımını attığı medresede 20 yıl sonra son rötuşlar yapılmaya başlandı. Tarihi eserin restorasyonun bu yıl sonbaharda tamamlanması hedefleniyor.

“Restorasyonunun doğru yapılmadığı iddiası yanlış

Sivas Valisi Davut Gül, yaptığı açıklamada, Gökmedrese’de 20 yılı aşkın süren restorasyon süreci olduğunu söyledi. Medresenin kentteki birçok kıymeti eserden biri olduğunu belirten Gül, kitaplarda ve literatürde yer alan eserdeki restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü ifade etti.

Vatandaşlardan ve ziyaretçilerden zaman zaman “Gökmedrese’de restorasyon ne zaman bitecek?” şeklinde sorular aldığını aktaran Gül, “Bu yıl içerisinde restorasyon tamamlanmış olacak. Gökmedrese’nin restorasyonunun doğru yapılmadığı, eksik ve yanlış yapıldığı, orijinaline uygun yapılmadığıyla ilgili kamuoyunda yer alan fikirler doğru değil. Gökmedrese nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapılıyor, daha önceden ufak tefek hatalar olmuş ama şimdiki firma, şu andaki kontrol ekibi ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bu işi birebir takip ediyor” dedi.

Gül, medreseye adını veren ve yıpranan gök mavisi çinilerin özel yapıldığına dikkati çekerek, “Orijinaline uygun yeni çiniler özel yapılıyor. Restorasyon çalışmaları bu senenin sonbaharına doğru bitmiş olacak” diye konuştu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla