Ana SayfaGündemBursa’nın fethinin 693. yıldönümü vatandaşlarla beraber coşkuyla kutlandı

Bursa’nın fethinin 693. yıldönümü vatandaşlarla beraber coşkuyla kutlandı

Bursa’nın fethinin 693. yıldönümü kutlamaları büyük bir coşkuyla kutlandı. Heykel’deki Atatürk Anıtı’nda saygı duruşuyla başlayan kutlamalar, Pınarbaşı Fetih Kapısı ve Tophane Şehitliği’nde yapılan etkinliklerle devam etti. 

Kutlamalar, Bursa protokolü ve vatandaşların katıldığı törenlerle gerçekleştirildi. Etkinlikler, Heykel’deki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Heykel’deki törenin ardından Pınarbaşı Fetih Kapısı’nda yapılan programda ilk olarak Fetih Selası okundu.

Bursa Mehteran Derneği ve Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Halk Oyunları ‘nın gösterileriyle Pınarbaşı’ndan Tophane Şehitliği’ne doğru yürüyüş gerçekleştirildi.

İmparatorluğu’nun kurucuları için de dua ettiler

Osmangazi Belediyesi Halk Oyunları, Bursa Mehteran Derneği ve Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Halk Oyunları ‘nın gösterileriyle Pınarbaşı’ndan Tophane Şehitliği’ne doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Coşkulu etkinliğin ikinci kısmı Tophane Şehitliği’nde devam edildi. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyarette bulunan protokol üyeleri ile Bursalılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucuları için de dua ettiler. Tophane Şehitliği’ndeki programda vatandaşlara, Osmangazi Belediyesi tarafından etli pilav ve ayran ikram edildi. 

“Kuruluş çağının havasını saklayan şehir”

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Yıldız, Pınarbaşı Fetih Kapısı’nda konuşma yaptı. Yıldız, konuşmasında, “Osman Gazi, yaklaşık 715 yıl önce beylikten devlete geçişin yolunun Bursa’dan geçtiğini gördü. 1300’lü yıllarda başlayan kuşatma çok uzun sürdü. Osman Gazi ile başlayan Bursa’yı fetih hareketi, 1326’da oğlu Orhan Gazi zamanında tamamlanabildi. Fetih sonrası yapılan çalışmalarla Bursa, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ifadesiyle ‘Kuruluş çağının havasını saklayan şehir’ olarak bugünlere taşındı” dedi.

“Manevi başkent”

Bursa’nın Balkanlara uzanan yapısına, surlarına ve mimari dokularının önemine dikkat çeken Yıldız, “Şehzade kavgalarıyla tarumar olan şehir, Çelebi Mehmet zamanında yeniden kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han zamanında manevi başkent olarak anıldı” diye konuştu. 

“Rahmet ve minnetle anıyoruz”

3 milyon kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bursa, tarihi doğru okuyanların elinde sürekli gelişti ve büyüdü. Bizler de ecdadımızdan miras kalan bu kutsal emaneti geleceğe taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu sorumluluk bilinciyle gerçekleştiriyoruz. Bu vesileyle, 693 yıl önce bizlere içerisinde huzur ile yaşadığımız bir şehir bırakan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadelerde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla