Ana SayfaGündemDamızlık koyun, yepyeni bir oyun...

Damızlık koyun, yepyeni bir oyun…

 

Ordu’da Büyükşehir Belediyesi bir süre önce çiftçilere damızlık koyun dağıttı. Bu koyunların yünleri ortada kalınca yeni bir girişim ortaya çıktı. Şimdilerde Ordulu kadınlar koyun yünlerini işleyerek hem ekonomiye kazandırıyor hem de kendileri gelir elde ediyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi bir süre önce “İl Genelinde Koyunculuğun Geliştirilmesi” başlığı altında çiftçilere damızlık koyun hibe edilmesini kapsayan bir proje geliştirdi. Proje kapsamında Ordulu 15 çiftçiye 20’şer adet damızlık koyun dağıtıldı. Ancak çiftçiler bu koyunların yünlerini kırkınca ortaya önemli miktarda yün çıktı. Bunun üzerine yine Belediye öncülüğünde kadınlara yönelik “iplik Boyama Teknikleri” kursu düzenlendi. Bu kursa 30 kadın kursiyer katıldı. 

damızlık koyun yün eğirme

 

Koyun yününden harika ürünler

Ordulu kadınlar şimdilerde koyun yünlerini değerlendirerek ekonomiye kazandırıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesinin açtığı iplik boyama teknikleri kursiyeri kadınlar, koyun yünleri ile birbirinden güzel ürünler meydana getiriyorlar. Belediyenin Ordulu çiftçilere damızlık koyun dağıttığı bir projenin beklenmedik çıktısı niteliğindeki kurs, yepyeni bir iş alanı açmışa benziyor.

damızlık koyun yünü çanta

30 kadın kursiyerin katılımıyla gerçekleştirilen bu kursta kursiyerler koyun yününün yıkanması, taranması, eğrilerek ip haline getirilmesi, eğrilen iplerin boyanmasını öğrendiler. Ordulu kursiyerler bu sayede yünden atkı, bere, eldiven, hamam kesesi, şal, duvar süsü, çanta, çanta ipi, kemer, mesh, çocuklar için patik, çorap gibi birçok ürün yapıp satarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.koyun yünü eldiven

Yeni iş sahası oluşturuyoruz”

İplik Boyama Teknikleri kursunu ziyaret eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Hilmi Güler gerçekleştirilen projeyle yeni bir iş sahasının oluşacağını ifade etti. Hilmi Güler, “Bu işe ilk olarak damızlık koyun dağıtmak ile başladık. Koyun yünlerinin ziyan olmaması ve vatandaşlarımızın da ekonomisine katkı sağlaması adına böyle bir çalışma başlattık. Bu işi en iyi yapacak kişileri bir araya getirdik. Hocalarımızın eşliğinde kursiyerlerimiz, koyun yünlerini burada işleyerek ürünler ortaya çıkarıyor. Eski zamanlarda kullanılan bu tekniği günümüze tekrar kazandırıyoruz. Bu proje aynı zamanda yeni bir iş sahası da oluşturmuş olacak. Proje içerisinde bulunan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.hilmi güler kurs ziyareti

Yünler çöpe gitmek yerine değerlendirildi

Öğretilen tekniklerle kursiyerlerin çok güzel ürünler ortaya çıkardığını söyleyen Usta Öğretici Nursen Turap ise “Daha önce Ardahan ilinde halı ve kilim öğretmenliği yaptım. Orada kazanmış olduğum tecrübelerimi şimdi burada kursiyerlerimize öğretiyorum. Bu anlamda çöpe atılmak için ayrılan koyun yünlerini değerlendirmek istedik. Burada istekli olan öğrencilerimize ilk olarak koyun yününün taranması, ipliklerin eğirilmesi ve boyanması işlemini gösterdik. Kursiyerlerimizin her biri öğrendikleri usullerle birlikte çok güzel ürünler ortaya çıkarıyor” şeklinde konuştu.

koyun yünü tarama

Unutulmaya yüz tutmuş gelenek tekrar yaşatılıyor

Kursiyer Ayşegül Gündüz de, kendilerine bu imkanı sağladığı için Belediye Başkanı Hilmi Güler’e teşekkür etti. Koyun yünüyle yeni ürünler ortaya çıkardıklarını dile getiren Gündüz “ İlk başta bu iş bizleri zorlasa da daha sonra eğlenceli bir hale geldi. Ordu yöresinde unutulmaya yüz tutmuş bu geleneğimizin tekrardan yaşatılması bizleri mutlu etti” diye konuştu.

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla