Ana SayfaGündemKentin Paydaşlarına "Sınai Mülkiyet Hakları" Semineri

Kentin Paydaşlarına “Sınai Mülkiyet Hakları” Semineri

Mersin Büyükşehir Belediyesi,  kentin paydaşlarına  “Sınai Mülkiyet Hakları Semineri” düzenledi. Meral Seçer’in de katıldığı seminerde, Mersin’de faaliyet gösteren kooperatifler ve ilçe belediyelerinden temsilciler de yer aldı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN “SINAİ MÜLKİYET HAKLARI SEMİNERİ”

Seminerde zengin üretim kapasitesine sahip, Mersin‘de yetişen ürünlerin coğrafi işaretleri  ürünlerin markalaşması konuları da ele alındı.Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 4 uzmanın yaptığı sunumlarda, patent, tescil, tasarım, marka ve coğrafi işaretler hakkında bilgiler verildi. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi.  “Sınai Mülkiyet Hakları Semineri”nde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan uzmanlar katıldı. Semih Saraç, Fikret Kurşun, Emre Güllü ve Suzan Kılıç Daldal, patent, tescil, tasarım, marka ve coğrafi işaretler hakkında sunum yaptı.

Buluş kavramından bahsedilip patentin önemi anlatıldı

Semih Saraç’ın yaptığı “Patent/Faydalı Model Temel Kavramı” sunumuyla başlayan seminerde, buluş kavramından bahsedildi.  Saraç, patentin de bu noktada buluş sahibinin üretim, satış ve kullanım haklarını koruduğunu ifade etti.

Sınai Mülkiyet Hakları içinde “tasarım”

“Tasarım Kavramı, Tescili ve Tescil Sonrası İşlemler” sunumunu yapan Fikret Kurşun, Sınai Mülkiyet Hakları’nın, tasarım kavramının da bu noktada önemli olduğuna dikkat çekti. Tasarım tanımına örnekler veren Kurşun, bunları endüstriyel tasarımlar, grafik tasarımı, moda tasarımı ve iç mimar tasarımı biçiminde sıraladı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN “SINAİ MÜLKİYET HAKLARI SEMİNERİ”

Markalaşma sürecinde izlenecek yollardan bahsedildi

Uzmanlardan Emre Güllü, “Marka Kavramı, Tescili ve Tescil Sonrası İşlemler, Marka Uygulama ve Başvuru Süreci”.sunumunda ilgili mevzuatlar ve başvuru süreçlerinden bahsetti. Güllü, ilgili mevzuatlara göre markalarda birlik ülkelerine ait armaların, bayrakların; devlet amblemlerinin yanı sıra dini sembolleri içeren işaretlerin de ‘Marka Mutlak Ret Nedenleri’ arasında yer aldığından söz etti.

Mut zeytinyağı ve Tarsus humusu örnekleri verildi

“Coğrafi İşaret Kavramı, Tescili ve Tescil Sonrası İşlemler, Cİ Uygulama ve Başvuru Süreci” sunumu yapan Suzan Kılıç Daldal, coğrafi işaret kavramının belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleştirilmiş ürünü gösteren işaret olduğunu söyledi. Coğrafi işarette menşe adı ve mahreç işaretinden bahseden Daldal, hammadde temini ile üretim sürecinin tamamının söz konusu coğrafyada yapılması durumunda, menşe adı, ürünün ün veya üretim sürecinden en az bir tanesinin söz konusu alanla ilişkili olması durumunda da mahreç işaret taşıyabileceğini belirtti. .

Coğrafi işaret kavramı, katılımcıların odak noktası oldu

İlçe belediyeleri ve kooperatiflerden temsilciler de söz alarak, coğrafi işaret kavramı hakkında sorular sordu. Kentin farklı noktalarında birçok zengin ürün çeşidinin yer aldığını belirten katılımcılar, bu ürünlerin Mersin’in bir değeri olduğunu belirtti.Coğrafi işaretinin alınması konusunda ayırt edici noktaları uzmanlara danıştı. Ayrıca, katılımcılar, var olan ürünlerin katma değere dönüştürülerek, markalaştırılması hakkında da merak ettiklerini uzmanlara sordu.

 

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla