Ana SayfaGündemTunç Soyer organlarını bağışladı

Tunç Soyer organlarını bağışladı

Türkiye’de organ nakli bekleyen hasta sayısı 30 bine yaklaştı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre yıl başından bu yana toplam 1815 beyin ölümü tespiti yapıldı. Bunlardan ancak 487’sinin ailesi yakınlarının organlarını bağışladı. Bu 487 donörden ise 1946 organ ve doku kullanıldı. Yine Bakanlık verilerine göre bu yıl 67 kalp, 24 akciğer, 2 bin 969 böbrek, 1379 karaciğer, 2 pankreas, 2 bin 822 kornea olmak üzere toplamda 7 bin 263 hastaya organ ve doku nakli yapıldı. Halen 23 bin 33 hasta böbrek, 2 bin 300 hasta karaciğer, 1143 hasta kalp, 90 hasta akciğer, 290 hasta pankreas, 2 hasta ince bağırsak, 1726 hasta kornea nakli için sıra bekliyor. Uzmanlara göre Türkiye  organ bağışı konusunda dünyanın gerisinde ve rakamların da ortaya koyduğu gibi bağış sayısı nakil talebini karşılayamıyor. rotarylerden organ bağışı kampanyası

Rotary’lerden”Bağışla Yaşat” kampanyası

Bu önemli meseleye dikkat çekmek amacıyla İzmir’de Balçova Rotary Kulübü “Bağışla, yaşat” adlı bir kampanya başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de kampanya kapsamında organ bağış formunu imzalayarak organlarını bağışladı.

Tüm Türkiye’ye yayılması planlanan kampanya üç yıl sürecek. Kampanya ile birlikte Türkiye’de milyonda 7,2 olan kadavradan organ bağışının önce milyonda 10’a daha sonra da milyonda 15’e çıkarılması hedefleniyor.

Tunç Soyer Organ bağışı

Soyer: “İzmir’in öncülüğü tesadüf değil”

Mövenpcik Otel’de düzenlenen toplantıda Soyer, Türkiye’nin bağış yapan illerinin başında İzmir’in gelmesinin tesadüf olmadığını, çünkü İzmir’in birlikte yaşama kültürü konusunda Türkiye’nin öne çıkan kentlerinden biri olduğunu söyledi. Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Liman kenti olmasının getirdiği bir özellik olarak İzmir’de yüzlerce yıl boyunca insanlar birbirlerinin dillerini ve kültürlerini bilmeden birlikte yaşamış, aynı ekmeği paylaşmışlar. İzmirliler olarak güçlü bir biçimde paylaşmaktan, vermekten yana irade koyabileceğimize ve bunun örnek olması gerektiğine inanıyorum.”

Organ bağışları, bir milyon nüfusa düşen kadavra donörlerle değerlendiriliyor. Gelişmiş ülkelerde bir milyonda 20-30 olan kadavradan organ bağışı, Türkiye genelinde milyonda 7,2 iken İzmir’de milyonda 16 olarak kayıtlara geçti.

Organ bağışı Ata

“Türkiye canlı vericili nakillerde üst sıralarda”

Toplantıda konuşan Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Ata Bozoklar, yıllar önce İzmir’de başarılı organ nakillerinin yapıldığını hatırlatarak “Türkiye canlı vericili nakiller konusunda bütün dünyayla boy ölçüşecek yapıya geldi. Bu kapı İzmir’den açıldı. İzmir bu bayrağı hep taşıdı. İzmir’de başlatılan bu kampanyanın bu yüzden çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kampanya kapsamında organ bağışını arttırmak amacıyla sivil toplum örgütleri, hastanelerle iş birliği yapılacak; tanıtım filmleri gösterilecek, eğitim çalışmaları yapılacak, ulusal organizasyonlar düzenlenecek.

Organ bağışı nasıl yapılır?

18 yaşını doldurmuş, akıl ve ruh sağlığı yerinde olan herkes organ bağışında bulunabiliyor. Bağış yapılabilecek yerler; tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık ocakları, sağlık müdürlükleridir. Yaklaşık 5 dakikalık bir prosedür ile bir form doldurulup organ bağış kartınız alınıyor.  Yapılan organ bağışları o hastanenin yetkili kişisi tarafından internet üzerinden Sağlık Bakanlığının Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemine giriliyor. Tabii Bakanlık yetkilileri dışında kimsenin bu bilgileri görmeye yetkisi bulunmuyor.

Organ Naklinin Tarihçesi:

Dünyada: Organ nakli tarihin çok eski dönemlerinden beri insanlığın gündeminde olan bir konu. Ancak dünyada modern anlamda organ nakli ilk kez Macar kökenli bir cerrah olan Dr. Ullman tarafından Viyana’da 1902 yılında hayvanlar üzerinde böbrek nakli ile denendi. Daha sonra 1933 yılında Dr. Voronov tarafından Sovyetler Birliği’nde, kadavradan böbrek nakli yapıldı. Bu alandaki çalışmalara 1950’li yıllarda hız veren ABD’li bilim adamları başarılı organ nakilleri yaparak, organ naklini normal bir tıbbi uygulamaya dönüştürdüler.
Türkiye’de: İlk kez 1969 yılında Ankara ve İstanbul’da iki kalp nakli yapıldı, ancak başarılı sonuç alınamadı. İlk başarılı organ nakli ise 3 kasım 1975 yılında Dr. Haberal ve ekibince Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde bir anneden oğluna yapılan canlıdan canlıya böbrek nakli oldu. 1978 yılında ise Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakline İlişkin 2238 sayılı yasa çıkarılarak ve organ naklinin yasal çerçevesi belirlendi. Yasanın yürürlüğe girmesinden bir ay sonra ilk kadavradan böbrek nakli gerçekleştirildi. 1990 yılında ise birer ay arayla Avrupa ülkeleri arasında ilk kez ülkemizde çocuklarda akrabalar arası karaciğer nakli ile, dünyada ilk kez yetişkinlerde akrabalar arası karaciğer nakli gerçekleştirildi.

 

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla