Ana SayfaTurizmÇaycuma Cittaslow yolunda... Süreç başlatılıyor...

Çaycuma Cittaslow yolunda… Süreç başlatılıyor…

Seferihisar Belediye Başkanı ve Cittaslow Türkiye Koordinatörü Tunç Soyer, Çaycuma’yı sakin şehir yapmak için süreci başlattıklarını söyledi.

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği Başkanlığı ile Cittaslow Türkiye Koordinatörlüğü görevini de yürüten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın konuğu olarak Zonguldak’a geldi. Soyer, burada, “Yerel kalkınmada belediyelerin rolü ve Cittslow” başlıklı bir konferans verdi. Zonguldak Belediyesi Nikah Salonu’nda yapılan konferansa, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam ve CHP Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman’ın yanı sıra bazı belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü yöneticileri, ZOKEV üyeleri ve kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.

“Türkiye merkezileşiyor”

Başkan Tunç Soyer, etkinliği düzenleyenlere teşekkür ettikten sonra yerel kavramını değerlendirdi. Soyer, “Konu üzerine düşünen insanlar, gelecekte dünyanın, uluslar dünyasından kentler dünyasına geçeceğini söylüyor. O yüzden kentlerde oluşan sorunların çözümünün insanlığın sorunlarının çözümünü kolaylaştıracağını ifade ediyor. Kentlerde oluşan sorunlar insana dokunuyor. En son 2015 Aralık’ında Paris’te bir iklim zirvesi düzenlendi. Bu zirvede 93 ülke devlet başkanının yanında belediye başkanları da katıldı. Konu iklim değişikliği idi ve global dünya oluşan sorunların çözümünün ancak yerelde üretilen çözümlerle olacağı anladı. Yani global dünyanın her bir sorunu enerjiden iklim değişikliğine, açlıktan çöp sorununa kadar yerelde çözüme kavuşturulmalıdır. Bu sorunları çözmek için vatandaş kazanılırsa, onlarla birlikte hareket edilirse, çözüm bir o kadar kolaylaşacaktır. Dolayısıyla bu durumda yerelin önemli olduğunu ve yerelin öne çıktığını görüyoruz. Türkiye’de bunu biraz tersi var. Herkes Mersin’e biz tersine gibi bir durumu yaşıyoruz. 2009’da beldeler kapatılarak mahalle haline getirildi. Ondan sonra 16 bin köy kapatıldı” dedi.

“Biz olan belediyeleri kapatıyoruz”

Soyer, Türkiye’ de otoriteyi yerelden daha çok merkeze taşımak ve daha fazla merkezileştirmek gibi bir eğilim olduğunu söyledi. Soyer, “Bundan üç sene önce Paris’te belediye başkan yardımcısı ile bir toplantıda buluştuk. Bana ‘Fransa’da 34 bin belediye var bunların her birinin 10-15 civarında meclis üyesi var, dolayısı ile yaklaşık beş yüz bin kadar kişi Fransa’da güne ben bugün memleketim için ne yapacağım diye işe başlar’ dedi. Bizde de bu sayıyı biraz daha kısalım, merkezi otoriteyi daha fazla ağırlaştıralım ve belediyelerin yetkilerini daraltalım gibi anlayış var. Bu ne yazık ki dünyada hakim olan eğilimin tersine bir inşayı ifade ediyor. Bunu da paylaşmadan geçemedim” diye konuştu.

“Cittaslow bir yaşam felsefesidir”

Soyer, insanlığın köleleşmelerine sebep olan sürecin içindeyken, bir yandan da özgürleşmenin ipuçlarını ortaya çıkartan bir devrimi yarattığını da söyledi. Soyer, “Yani Facebook diyorsunuz bir milyarın üzerinde insan birbiriyle arkadaş. İnternette erişemeyeceğiniz bir yer yok. Her türlü belge ve bilgiye her an, her yerden ulaşabilir durumdayız. Muazzam şekilde özgürleşmenin, şeffaflaşmanın katılımcılığın da önü açılıyor. Dolayısı ile insanlık ciddi anlamda köleleşme ile tehdit altında iken bir yandan da özgürleşme aşamasında Cittaslow da bu öykülerden biri. İnsanların daha çok tüketmesi, bir yerden bir yere daha hızlı gitmesi için tasarlanan kentler insanları doğadan ve birbirlerinden koparttı. Tüketim odaklı hayat insanlara mutluluk ve huzur getirmedi. İnsanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkardı. Önceleri bir yeme içme hareketi olan Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunuyor. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıktı” dedi.

“Çaycuma için de süreci başlatıyoruz”

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer

Soyer konuşmasını “Cittaslow hareketi 1999 yılında Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini’nin vizyonu doğrultusunda ortaya çıktı. Paolo Saturnini yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrini ulusal boyuta taşıdı. İdealleri kısa zamanda Bra (Francesco Guida), Orvieto (Stefano Cimicchi) ve Positano (Domenico Marrone) belediye başkanları ve Slow Food başkanı Carlo Petrini tarafından benimsendi. Günümüzde 28 ülkede 182 üyeye yayılan Cittaslow hareketinin amacı Slow Food felsefesini kentsel boyuta taşımaktır. Türkiye’den şu anda 14 belediye Cittaslow üyesidir. Yakında Çaycuma için de süreci başlatıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Soyer konuşmasını bu kapsamda Seferihisar Belediyesinin yaptığı uygulamalardan örnekler vererek tamamladı.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla