Ana SayfaYapım OnarımHasanpaşa Gazhanesi yeniden hayat buluyor

Hasanpaşa Gazhanesi yeniden hayat buluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışma sayesinde Hasanpaşa Gazhanesi, Enerji Müzesi ve Kültür Merkezine dönüştürülecek.

1993 yılında kapanarak o günden sonra kullanılmayan Hasanpaşa Gazhanesi, Başkan Topbaş’ın verdiği talimatla Enerji Müzesi Ve Kültür Merkezi haline dönüştürülüyor. Gazhanede, restorasyon sonrasında Eenerji Sistemleri Müzesi ve bilgi tüneli, uluslararası sergi salonu, açık pazar yeri, atölye, 300 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 adet cep sineması, 40 kişilik 3D sinema ve fuaye alanı, kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile 300 araç kapasiteli otopark yeri olacak.

“Uzun soluklu bir restorasyon işi”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, inşaat alanını ziyaret ederek, çalışmaları inceledi. İnşaat gezisi sonrası basın mensuplarına bilgi veren Başkan Topbaş, “Uzun soluklu bir iş restorasyon işi. Çok kolay bir iş değil. Çünkü hem özgün malzemeyle doğru iş yapmak zorundasınız ve iğne ile kuyu kazmaya benzer. Koruma kurullarının verdiği değerlerle
değerlendirilir ve ona göre bunun yol haritasını çizersiniz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Kadir Topbaş

Yapılan çalışma ile birlikte Hasanpaşa bölgesinin çok önemli bir değer kazanacağını vurgulayan Başkan Topbaş, “Tarihi tekrar ayağa kaldırıyoruz. Koruma kullanma dengesini kurmak suretiyle bu işi yapacağız. Yeni fonksiyonlar veriyoruz. Geçmişte İstanbul’un hava gazı dediğimiz gaz üretme tesislerinden bir tanesiydi Hasanpaşa. Ben çocukluğumda da gayet iyi bilirim, kok kömüründen elde edilen hava gazı o zamanki İstanbul’un hem Avrupa hem Asya yakasındaki yerleşim alanlarının bir çoğuna erişirdi ve bu kullanılırdı. Tabi daha sonraları tedavülden kalktı. Çünkü diğer doğalgaz, diğer enerji kaynakları bu imkanı bu fırsatı verdi” ifadelerini kullandı.

“Kente hizmet ettirmeye çalıştık”

Topbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı dönemiyle başlayan kültürel değerleri tekrar ayağa kaldırma hamlesini kendi dönemlerinde de devam ettiklerini belirtti. Topbaş, “Onlarca restorasyon yaptırdığımız, yenilediğimiz eserler var. Bunlar çok kolay olmayan bilim insanlarımızla koruma kurullarımızla irtibat kurmak suretiyle, koruma kullanma dengesini kurarak yeni fonksiyonlarla kente hizmet ettirmeye çalıştık” dedi.

“İstanbullara kültür adası oluşturuyoruz”

Başkan Topbaş, Hasanpaşa Gazhanesi’nin 1993 yılından sonra kullanılmaz hale geldiği ve çevreyi rahatsız eden bir takım olumsuzlukların burada yaşandığını hatırlattı. Topbaş, şunları kaydetti:
“Takriben 87 milyon TL’lik bir ihale yatırım buraya öngördük. Ciddi bir yatırım, doğru bir iş. Çünkü burada yaşayan Kadıköy halkı başta olmak üzere ve İstanbullulara önemli bir kültür dokusu, adası oluşturuyoruz. Burada enerji laboratuvarı müzesi diyebileceğimiz, insanoğlunun yeryüzündeki enerjiyi başlangıcından günümüze kadar kullanımındaki
geçirdiği evrimleri yansıtacağız.”

Prof. Dr. Afife Batur

Başkan Topbaş daha sonra restorasyonu devam eden bir binanın duvarında raspa yaptı ve Hasanpaşa Gazhanesi restorasyonunun proje danışmanı Prof. Dr. Afife Batur ile inşaat alanını gezdi. Afife Batur’da yaptığı konuşmada, “Burada ciddi bir iş yapıyoruz. Burası
öğrencilerimiz için bir atölye durumunda. Burası Sayın Başkanımıza çok teşekkür ediyorum buraya gösterdiği hassasiyet için. Burada yaptığımız çalışmaları meslek hayatımdaki en önemli işlerden biri olarak görüyorum” ifadeleri kullandı.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla